Πάρκο Φαλήρου και Καρνάγιο στον δήμο Καβάλας δια στόματος Φώτη Κουβέλη

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλάει για όλα τα ανοιχτά θέματα της Καβάλας τα οποία εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ αναμένεται επίσκεψή του στην περιοχή το προσεχές διάστημα

Απομένει η Νομοθετική Ρύθμιση για την απόδοση της έκτασης των 11 στρεμμάτων του πάρκου Φαλήρου και των 11 στρεμμάτων του Καρνάγιου στον δήμο Καβάλας, ενώ ανοιχτό -αλλά δύσκολο- είναι το ενδεχόμενο να αποδοθούν και οι αποθήκες του Τελωνείου, με την παράλληλη μεταφορά των τελωνειακών λειτουργιών στο «Φίλιππος Β’». Παράλληλα, σε λίγες μέρες θα γίνει γνωστό αν θα προχωρήσει το αίτημα του ΟΛΚ για την κρηπίδωση του νότιου τμήματος του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας.

Αυτές τις ειδήσεις για την Καβάλα κομίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης ο οποίος μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 και στον δημοσιογράφο, Νίκο Χαζαρίδη για τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και του ΟΛΚ τα οποία έχουν να κάνουν με τις λιμενικές δραστηριότητες και υποδομές στην περιοχή μας, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την περιοχή το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο υπουργός

Το θέμα του Καρνάγιου και του πάρκου Φαλήρου

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της νησιωτικής πολιτικής, νομίζω ότι έχω καλύψει το μέγιστο μέρος της ενημέρωσης και ήδη προχωρώ και σε επιμέρους ενέργειες. Για τα θέματα της Καβάλας έχω ήδη ενημερωθεί για ορισμένα κρίσιμα θέματα και είμαι σε θέση να σας πω πού βρισκόμαστε. Περνάω αμέσως στην απόδοση των χώρων 22 στρεμμάτων. Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για 11 στρέμματα στο Καρνάγιο και 11 στρέμματα στο Πάρκο Φαλήρου. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος της. Υπάρχει η απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΙΠΕΔ, είναι τα αναγκαία στάδια αυτά, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, όπως επίσης και του υπουργείου Ναυτιλίας και του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού μας που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γνωρίζω ακόμη ότι έχει εγκριθεί μια τελική απόφαση και εκκρεμεί μια Νομοθετική Ρύθμιση για την απόδοση των συγκεκριμένων ακινήτων στον δήμο.

Τι γίνεται με το Τελωνείο

Σε ό,τι αφορά το άλλο ζήτημα, τις Αποθήκες του Τελωνείου -μιλάμε για τα 1.800 τμ- εδώ πράγματι υπάρχει μια συζήτηση αναφορικά με αξίωση-αίτημα του Οργανισμού που ζητάει 700 τμ και υπάρχει ένα ζήτημα πού θα πάνε οι λειτουργίες του Τελωνείου. Αυτήν τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω, πάντως είναι μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αναφορικά με την μεταφορά των τελωνειακών λειτουργιών στο «Φίλιππος Β’».

Η κρηπίδωση στο νότιο τμήμα του «Φίλιππος Β’»

Εκείνο το οποίο βρήκα, είναι ότι υπάρχει ως αίτημα και ως ανάγκη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα είμαι σε θέση μετά από λίγες ημέρες να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, διότι αν μετρήσετε τις μέρες, θα δείτε ότι βρίσκομαι στο υπουργείο Ναυτιλίας μόλις 10 ημέρες.

Ουδέν νεώτερον για τη γραμμή Καβάλα-Πρίνος

Όλη η θάλασσα μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει η νησιωτική πολιτική στην ευρύτητα του όρου, πρέπει να προχωρήσουμε και να γενικεύσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο και όλα αυτά είναι δρομολογημένα να αντιμετωπιστούν.

Επίκειται επίσκεψη στην Καβάλα

Είναι στον προγραμματισμό μου στο αμέσως προσεχές διάστημα να επισκεφτώ την Καβάλα.