Γιώργος Γραμμένος: Στην Καβάλα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα γκέτο 2.000 προσφύγων

Για εμπαιγμό του δήμου Καβάλας και της δημάρχου από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, υποστηρίζοντας ότι στο «Ασημακοπούλου» εκτελούνται ήδη εργασίες επέκτασης του camp

Δεν προχώρησε ούτε βήμα η συμφωνία της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Αυτό ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, τονίζοντας ότι συμφωνία δεν υπήρξε, διότι ενώ διαρκούσε η διαπραγμάτευση, εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» και μάλιστα δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6 μετέφερε και την πληροφόρησή του ότι επίκειται η μεταφορά από την Μόρια 2.000 προσφύγων στην Καβάλα.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Γραμμένος

Κι ύστερα ήρθαν οι πρόσφυγες…

«Αυτή η ιστορία με το στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” και με τη θέση του δήμου να δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο προσέκρουσε στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εκμεταλλευτεί οικονομικά την περιουσία του, με την έννοια ότι όποιο ακίνητο τού ανήκει το παραχωρεί με μίσθωση στους δήμους, όπως έγινε με τη Λέσχη Αξιωματικών στην Ελευθερούπολη.

»Αφού έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, ατελείωτες επισκέψεις της δημάρχου στην Αθήνα και συναντήσεις με τους υπεύθυνους στρατηγούς που είναι στο Τμήμα Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Στρατού, μας πρότειναν να δώσουμε μίσθωμα 5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι ο δήμος Καβάλας στο συγκεκριμένο φιλέτο του ακινήτου θα ετοίμαζε όλες τις υποδομές, για να κατασκευάσει το υπουργείο κατοικίες για τους αξιωματικούς. Αυτή η πρόταση δε θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τον δήμο. Εμείς ζητούσαμε την παραχώρηση, έστω έναντι μισθώματος. Και ενώ αυτή η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει στο στρατόπεδο “Ασημακοπούλου” τους πρόσφυγες, παρά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

»Ήταν σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, ο δήμος είχε απορρίψει την πρόταση του υπουργείου για την κατασκευή των υποδομών και επιμείναμε στο μίσθωμα, η διαπραγμάτευση δεν είχε καταλήξει και κάθε φορά με τις αλλαγές των στρατηγών, ξεκινούσαμε από την αρχή τη διαπραγμάτευση. Διαρκούσης της διαπραγμάτευσης μετέφεραν τους πρόσφυγες. Αυτό είναι αισχρό ψέμα ότι δεν προχώρησε ο δήμος, το στρατόπεδο προορίζεται για τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων, πηγαίνετε σήμερα να δείτε ότι εκτελούνται εργασίες επέκτασης του οικισμού για μόνιμες εγκαταστάσεις».

«Έρχονται» 2.000 πρόσφυγες;

«Επίκειται διάλυση της Μόριας και μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Καβάλα. Η δική μου πληροφόρηση είναι ότι στην Καβάλα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα γκέτο 2.000 προσφύγων. Έχουν την απαίτηση να καταθέσουμε εμείς επενδυτικά σχέδια, όταν ένα μεγάλο μέρος του στρατοπέδου προορίζεται για γκέτο προσφύγων; Θα γίνει ενημέρωση του Σώματος στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι εμπαιγμός αυτό που γίνεται εναντίον του δήμου Καβάλας και είναι ένα μέρος της ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον του δήμου Καβάλας και της δημάρχου Καβάλας».