Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας: Γυρίσαμε στην εποχή όπου οι μαθητές πήγαιναν ένα… καυσόξυλο για τη σόμπα

Επιστολή της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας μετά την είδηση ότι γονείς καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων ορισμένων σχολείων

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Χρήστος Ποτόλιας και Παναγιώτης Βελισσάρης από τη δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνουν λειτουργικά προβλήματα τα οποία «εμφανίζονται» στα σχολεία, με αποτέλεσμα να καλούνται οι γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά για την επίλυσή τους.

Αναλυτικά η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο Δ/ντες Σχολείων του Δήμου να καλούν γονείς, να συνεισφέρουν οικονομικά για να αντιμετωπιστούν στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των Σχολείων (χαρτί φωτοτυπικό, φωτοτυπικά μηχανήματα, κομπιούτερ, μέχρι χαρτιά υγείας κ.τλ). Σε ορισμένες περιπτώσεις Δ/ντες έχουν κοινοποιήσει λίστες στους Συλλόγους  Γονέων με τις ανάγκες του Σχολείου.

Η κατάσταση αυτή μας φέρνει στο νου τις δεκαετίες του ’50-’60 τότε που οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Σχολείο ένα καυσόξυλο για τη σόμπα. Τόσο «μπροστά» έχει προχωρήσει από τότε η μεγάλη ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Σήμερα που οι απολαβές των εργαζόμενων γονέων, έχουν γκρεμιστεί στα τάρταρα, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, που βιώνουν την τεράστια ανεργία, την απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, τις ελαστικές μορφές εργασίας με τα 2μηνα, 3μηνα, 5μηνα κλπ, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να αναγκάζονται να πληρώνουν για τα αυτονόητα, δηλαδή για αυτά που πρέπει να παρέχει στα παιδιά τους το Δημόσιο σχολείο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, γιατί θα γίνεται όλο και χειρότερο.

Μπορεί να «βγήκε» η χώρα από τα μνημόνια, να έχουμε «επιτέλους» την «κανονικότητα» στα σχολεία, όπως υποκριτικά δηλώνει η Κυβέρνηση, αλλά αυτή η «κανονικότητα», βρίσκει τα σχολεία με τεράστια προβλήματα, από τις ελλείψεις σε διδακτικό και άλλο προσωπικό, μέχρι τις κτηριακές υποδομές, αλλά και ελλείψεις υλικών και εφοδίων για την ομαλή λειτουργία του Σχολείου.

Μια τέτοια «κανονικότητα» πρέπει να βρει μέτωπο αντίστασης από όλους αυτούς που την «πληρώνουν», δηλαδή τους μαθητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τους εργαζόμενους, για δημόσια δωρεάν παιδεία για ένα Σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά, ένα Σχολείο για όλα τα παιδιά και με όλα τα παιδιά.

κ. πρόεδρε,
Επειδή οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου, αλλά και όλων των δυνάμεων που αποδέχονται το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στα θέματα της διαχείρισης των σχολικών μονάδων, είναι τεράστιες καθότι έχουν αποδεχτεί τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, που ανήκουν στο κράτος, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και επειδή χωρίς να κάνουν το παραμικρό για να ανατραπεί αυτό το καθεστώς, φορτώνουν τα βάρη της λειτουργίας των σχολείων στους δημότες,

ΖΗΤΑΜΕ
Να θέσετε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες θα «απαγορεύουν» στους Δ/ντες των Σχολείων να απευθύνονται στους γονείς για ανεύρεση χρημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των σχολείων τους. Για ό,τι χρειάζονται να απευθύνονται αποκλειστικά προς τον Δήμο.