Συμπαράταξη Πολιτών: Ο πολύπαθος προσφυγικός ελληνισμός έχει πλέον το δικό του «σπίτι» στην Καβάλα

Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας εκφράζει την ικανοποίησή της για τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και εύχεται να «αγκαλιαστεί» από δημότες και επισκέπτες

Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού (διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες εδώ) αποτέλεσαν αφορμή για την παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Συμπαράταξη Πολιτών και τον επικεφαλής της, Άρη Βέρρο να εκφράσει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι «το όνειρο της λειτουργίας ενός μουσείου στην Καβάλα, αφιερωμένο στον πολύπαθο προσφυγικό ελληνισμό πήρε σάρκα και οστά», υπενθυμίζοντας με ανακοίνωση ότι η παράταξη πάντα στήριζε την προσπάθεια του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή το Μουσείο να «αγκαλιαστεί» από όλους, δημότες και επισκέπτες.

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών

Το όνειρο της λειτουργίας ενός μουσείου στην Καβάλα, αφιερωμένο στον πολύπαθο προσφυγικό ελληνισμό πήρε σάρκα και οστά με κάθε επισημότητα σήμερα, Κυριακή 21 Οκτωβρίου με τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Πρωτεργάτης σ’ αυτήν την προσπάθεια ήταν ο Σύλλογος Μικρασιατών ν. Καβάλας, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια, με σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια πάλεψε για να βρει στέγη η μνήμη του ξεριζωμού, η ιστορία της προσφυγιάς και η παράδοση του λαού μας.

Η Συμπαράταξη Πολιτών αγνοώντας τις απειλές και τις ύβρεις από ακραίες φωνές στήριξε το έργο αποκατάστασης του, πάλαι ποτέ, μεντρεσέ και μετέπειτα τη λειτουργία του ως Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού από τον Σύλλογο Μικρασιατών ν. Καβάλας.

Πιστεύουμε ότι ο χώρος αποτελεί ψηφίδα στο μωσαϊκό της ιστορικής μνήμης, τόπος πολιτιστικής πραγμάτωσης και ένα ακόμα στολίδι για την πόλη της Καβάλας. Ευχόμαστε το μουσείο να αγκαλιαστεί από τους Καβαλιώτες, τις Καβαλιώτισσες και τους επισκέπτες της πόλης, να γίνει φορέας γνώσης και ζωντανή πηγή ιστορίας που θα αναβαθμίσει τη θέση της ιστορίας στη ζωή των πολιτών.