Δήμος Καβάλας: Άμεση παρέμβαση στην πλατεία Ελευθερίας με μικρό κόστος

Η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει με χρήματα του δήμου Καβάλας και με μελέτη την οποία εκπόνησε δωρεάν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας-Οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις των καταστηματαρχών

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου 2018, για το ζήτημα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας της πόλης. Στη σύσκεψη η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευαγγελία Δρακονάκη, ενημέρωσαν τους καταστηματάρχες και τους άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά γύρω από την κεντρικότερη πλατεία της Καβάλας, για τους σχεδιασμούς της διοίκησης του δήμου, αναφορικά με την προσωρινή, αλλά και για την μεγάλη παρέμβαση που θα ακολουθήσει, για την ανάπλαση της πλατείας αυτής.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Γραμμένος, μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος μαζί με τη δήμαρχο, προσφεύγοντας ακόμη και στον εισαγγελέα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της παραβατικότητας που υπάρχει στην πλατεία, από μια συγκεκριμένη ομάδα ρομά.

Η δήμαρχος εξήγησε πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας. Για τόσο μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζει ο δήμος θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να γίνει άμεση, ήπια παρέμβαση, με μικρό κόστος κατά το δυνατόν και χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων, από τον δήμο Καβάλας και με βάση μελέτη που εκπόνησε δωρεάν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας. «Είναι ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εικόνα της πλατείας Ελευθερίας κι αυτό θέλουμε θα κάνουμε, αφού ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις», δήλωσε η δήμαρχος.

Η αντιδήμαρχος, Ευαγγελία Δρακονάκη, εξήγησε όλους τους σχεδιασμούς και όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και για την προσωρινή παρέμβαση για ανάπλαση της πλατείας και για την ανάπλαση της οδού Δοϊράνης, αλλά και για το μεγάλο έργο της πλήρους ανακατασκευής της πλατείας.

Οι καταστηματάρχες εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς τους και αναφέρθηκαν σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι η κάλυψη των εγκαταλειμμένων κτιρίων στην ανατολική πλευρά της πλατείας, η άμεση διαμόρφωση της μόνιμης εξέδρας εκδηλώσεων, το κλειστό περίπτερο που λειτουργούσε ως αναψυκτήριο, στην ανατολική πλευρά της πλατείας και ορισμένα άλλα ζητήματα.

Η δήμαρχος δήλωσε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις τους και ζήτησε από τους επαγγελματίες να κάνουν και εγγράφως, όποιες άλλες παρατηρήσεις έχουν να διατυπώσουν, για την καλύτερη διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας.