Ο Σταύρος Κακουλίδης παρουσιάζει τους «Πολίτες του Κόσμου» και την «Ποιητική Συλλογή»

Τα δύο βιβλία του πρώην διευθυντή της ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας θα παρουσιαστούν στην δημοτική βιβλιοθήκη

Τα δύο βιβλία του γνωστού Καβαλιώτη γιατρού Σταύρου Κακουλίδη, «Πολίτες του Κόσμου» και «Ποιητική Συλλογή» θα παρουσιάσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας στην αίθουσα «Βασίλης Βασιλικός».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
– Σοφία Μαρτίδου, Ποιήτρια
– Εύη Καρατζά – Μαρμαρέλη, Φιλόλογος
– Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, Δικηγόρος.

Ο Σταύρος Κακουλίδης γεννήθηκε στο Ζυγό Καβάλας. Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών, πήγε στην Αθήνα το 1960, όπου εργάστηκε για μια τριετία ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Το μεράκι του να σπουδάσει ιατρική έγινε πραγματικότητα το 1964 με την εισαγωγή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1971 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στην Κρήτη. Επέστρεψε στην Αθήνα, πήρε την ειδικότητα της Ουρολογίας στο ΝΙΜΤΣ, όπου υπηρέτησε έντεκα χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε για εικοσιένα χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Τελείωσε την Ιατρική του σταδιοδρομία ως Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας.

Σήμερα κατοικεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με την οικογένειά του. Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε επιγράφεται «Όνειρο Ζωής… Δικαίωση Ελπίδας»

Έργα του ίδιου:

  1. «Η περινεϊκή βιοψία του προστάτου και η σύγκρισή της με την κυτταρολογική αναρρόφηση». Διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1990
  2. «Όνειρο Ζωής… Δικαίωση Ελπίδας», 2009. Σύντομη αυτοβιογραφία
  3. Ποιητική Συλλογή, 2011
  4. Ήταν η ζωή του… Μύθος ή πραγματικότητα; 2012 Εκτενής αυτοβιογραφία
  5. Ποιητική Συλλογή, 2012

Λίγα λόγια για τα βιβλία όπως τα παρουσιάζει ο συγγραφέας…

Τα πρώτα ποιήματα γράφτηκαν το 2010, λίγα τα έτη 2012, 2013 και αρκετά το 2014. Το 2015 γράφτηκαν ακόμη πιο πολλά. Το 2016 υπήρξε έκρηξη από πλευράς αριθμού και ποικίλης θεματολογίας.

Στο δεύτερο μέρος όλα τα ποιήματα – σχεδόν – γράφτηκαν το 2017. Συνολικά έχουν γραφτεί 193 ποιήματα.

Από μικρό παιδί μα και στην εφηβεία, διακαής μου πόθος ήταν να εκφράσω αισθήματα και συναισθήματα μέσα από την ποίηση. Πολλή μελέτη πεζογράφων και ποιητών, μου χάρισε την ευχέρεια να εκφράσω ποιητικά εκτός από τον ψυχικό μου κόσμο και εικόνες από την πολιτική και κοινωνική ζωή.

Οι αναγνώστες ας με κρίνουν με επιείκεια, δεδομένου πως είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να εκφραστώ μέσα από τον ποιητικό λόγο. Έγραφα «στίχους» με επιμέλεια στην αυστηρή ομοιοκαταληξία. Αυτά τα ξέχασα.

Παράλληλα ασχολήθηκα και με τον πεζό λόγο. Όλες οι προσπάθειές μου καταγράφονται στο βραχύ βιογραφικό μου, με το οποίο αρχίζει η ποιητική συλλογή.
Τι με παρακίνησε να γράψω το πεζογράφημα «Πολίτες του κόσμου»;
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη στιβαρής ή ασθενικής οικονομίας, ξεπήδησαν μέσα από την κοινωνία μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, που διέπραξαν και έγραψαν τη δική τους αξιοζήλευτη ιστορία. Οι πρόγονοί μας τους ονόμασαν “Πολίτες του κόσμου”.
Που κατατάσσεται;
Είναι κοινωνικό και πολιτικό αφήγημα επηρεασμένο από τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης. Συγχρόνως επιβραβεύει τους άριστους διαχρονικά πέρα από εθνικά σύνορα.