Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ακόμα ένας Προϋπολογισμός… διπλής ανάγνωσης

Ποιες είναι οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες της διοίκησης Τσανάκα για το 2019 και ποιες οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης-Αποχώρηση του Μάκη Παπαδόπουλου, συνοδεία... δηκτικού σχολίου από τον Γιώργο Γραμμένο

Διπλή ήταν και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της 20ης Δεκεμβρίου 2018. Στην πρώτη συζητήθηκε η ψήφιση του Προϋπολογισμού του δήμου για το 2019 και η δεύτερη ήταν η τακτική συνεδρίαση και προφανώς η τελευταία για το 2018. Η ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού ξεκίνησε με την αποχώρηση του επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκη Παπαδόπουλου, με τον πρόεδρο του ΔΣ να δηλώνει ειρωνικά «να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί».

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Καλανταρίδης, ο Προϋπολογισμός συντάσσεται με συγκεκριμένες κατευθύνσεις από τις οποίες δεν μπορούν να αποκλίνουν οι δήμοι. Μήνας βάσης για την αποτύπωση των εσόδων και εξόδων ορίστηκε ο Ιούλιος του 2018. Αναφερόμενος στο τι αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό, είπε μεταξύ άλλων, ότι είναι μειωμένο το ποσό των τόκων και χρεολυσίων από δάνεια του παρελθόντος, τα οποία λήγουν την επόμενη πενταετία και εξυπηρετούνται κανονικά, ότι υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, προκειμένου αυτές να έχουν τη δυνατότητα να «θεραπεύουν» άμεσα με προγραμματικές συμβάσεις με τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων προβλήματα που ανακύπτουν στα σχολεία, καθώς επίσης κι ότι υπάρχει πρόβλεψη για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων Η/Υ και των λογισμικών.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις στο κοινωνικό κομμάτι, ο κ. Καλανταρίδης υπογράμμισε την μεγάλη αύξηση των κονδυλίων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο έκτακτο βοήθημα το οποίο ανέρχεται και για το 2019 στις 100.000 ευρώ. Κονδύλια επίσης προβλέπονται για τη διαχείριση των αδέσποτων, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, για την ενημέρωση των δημοτών για την ανακύκλωση, για την αλλαγή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και του εκσυγχρονισμού της άρδευσης.

«Παρών» δήλωσε ο επικεφαλής του Σύγχρονου Δήμου, Θόδωρος Μουριάδης, φέρνοντας παραδείγματα που τον βρίσκουν αντίθετο. Είπε, για παράδειγμα, ότι δε συμφωνεί με την αποσπασματική αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού χωρίς μελέτες ή με την επιχορήγηση στα ΝΠ.

«Είναι μια απλή αποτύπωση της μίζερης τετραετίας που διανύουμε. Πολιτικά ψηφίζω και ψηφίζω αρνητικά, γιατί δεν δίνει  κανέναν αέρα στην πόλη», είπε ο Βαγγέλης Παππάς εκ μέρους της ΚΑΠ, δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο.

«Εάν δούμε λίγο τα στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι τα έσοδά μας δεν θα ξεπεράσουν τα 30 εκ. Η διοίκηση, παρότι το γνωρίζει, συνεχίζει να προϋπολογίζει διπλάσιο ποσό. Περιμέναμε μια στοιχειώδη αιτιολογική έκθεση για το τι επιδιώκει η διοίκηση με τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Ακολουθείται η λογική της απλής διαχείρισης. Μάλλον η διοίκηση βλέπει ότι δεν θα έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί η ίδια αυτόν τον Προϋπολογισμό», είπε από την πλευρά του ο Άρης Βέρρος από τη Συμπαράταξη Πολιτών.

«Τι μπορεί να κάνει ένας δήμος μπροστά στην κατάσταση που αποτυπώνεται στον κρατικό Προϋπολογισμό; Ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της αντίστασης και των ανατροπών και ο άλλος είναι να συμφωνήσει με αυτήν την πολιτική, αυτό που εσείς και οι άλλες παρατάξεις κάνετε. Έχετε αποδεχθεί πλήρως την πολιτική που σήμερα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, χθες κάποιος άλλος», είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Ποτόλιας.

Τελικά ο Προϋπολογισμός του δήμου Καβάλας για το 2019 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.