Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ημερίδα για την Παναγία: «Στη σκιά των Μαυρογιαλούρων»

Τις απόψεις της για την χωροταξική πολιτική και την ανάπτυξη παραθέτει ο συνδυασμός που πρόσκειται στη ΚΚΕ, με αφορμή την ημερίδα για το μέλλον της ιστορικής συνοικίας της Καβάλας

Με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσαν οι κάτοικοι της Παναγίας σε συνεργασία με τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκθέτει τις θέσεις της για το ζήτημα αλλά και γενικότερα για το μέγα θέμα της χωροταξικής πολιτικής και του μοντέλου ανάπτυξης που πρέπει ακολουθείται.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Η χωροταξική πολιτική, αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα»

«Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο» και το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λ.Σ. Χ. Ποτόλιας, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η συζήτηση αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό της συνοικίας της Παναγίας. Η χωροταξική πολιτική, αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα, είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένου τύπου «ανάπτυξη» (σημ.: καπιταλιστική)  και αγγίζει το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων.

Οι πάντες ομιλούν για «ανάπτυξη». Κανείς όμως δεν απαντάει στο ερώτημα: «ανάπτυξη από ποίον για ποιον», δηλαδή ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται από την «ανάπτυξη». Διότι υπάρχει ανάπτυξη που υπηρετεί τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και «ανάπτυξη» για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ορισμένοι, οι περισσότεροι εκ του πονηρού, λένε ότι υπάρχει «ανάπτυξη» που μπορεί συγχρόνως να υπηρετεί και τον έναν και τον άλλο σκοπό. Κατά τη άποψή μας αυτό δεν γίνεται, είναι στην καλύτερη περίπτωση, αυτών που καλοπροαίρετα το ισχυρίζονται, ουτοπία.

Τρανό παράδειγμα αυτό που έχουμε δίπλα μας, μπροστά στα μάτια μας: Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε συνεχώς την υποβάθμιση και την επιδείνωση της ζωής των κατοίκων της συνοικίας, την ίδια περίοδο όμως είχαμε τεράστια «ανάπτυξη» της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία ανατήχθηκε, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής, έχοντας επιχειρηματική, οικονομική «ανάπτυξη». Το ερώτημα που βάζουμε είναι γιατί δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο συνολικά για τη Παναγία; Είναι άραγε η γραφειοκρατία, η ανικανότητα, η νοοτροπία των δημοσίων υπάλληλων και των υπηρεσιών; Αν είναι έτσι, τότε πως η ξενοδοχειακή μονάδα, λειτουργώντας μέσα στα ίδια πλαίσια, τα ξεπέρασε όλα αυτά; Κατά την άποψή μας και κατά το κοινό νου, δεν είναι όλα αυτά, αλλά είναι θέμα επιλογής και προτεραιοτήτων, που όταν αφορά τις λαϊκές ανάγκες οι προτεραιότητες είναι πολύ πίσω.

Σε ότι αφορά τη πολιτική του Δήμου, αυτό που απαιτείται είναι η συνολική μελέτη των προβλημάτων όλων των συνοικιών της πόλης διότι τα προβλήματα περισσότερο ή λιγότερο είναι κοινά για όλες τις συνοικίες. Στη χώρα μας γενικά, αλλά και στη πόλη μας ειδικά, κυριαρχεί το απόλυτο αλαλούμ σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των όρων διαβίωσης των εργαζόμενων. Η αφόρητη κατάσταση που επικρατεί και στη πόλη μας οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της γης, όπου κυριαρχούν επιχειρηματικά συμφέροντα, σε ότι αφορά τη κατοικία, την εργασία, τη μετακίνηση, τα έργα υποδομής κ.α.. Για αυτό στις πόλεις δεν υπάρχει πράσινο, ελεύθεροι χώροι ανοικτοί από κατασκευές κάθε είδους, επαρκείς και μεγάλοι δρόμοι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζοδρόμια για τους πεζούς κ.λπ. Χρειάζονται  λοιπόν μελέτες που να αποτυπώνουν τη σύνθεση (ηλικίες, φύλο, ασχολίες κτλ) του πληθυσμού, τις ανάγκες του για εργασία σε όλη την έκταση της πόλης. Μελέτες που να καταγράφουν τις ανάγκες μετακίνησης των δημοτών για να πάνε στην εργασία τους, για διεκπεραίωση αναγκών στις δημόσιες υπηρεσίες, τη μετακίνηση του μαθητικού πληθυσμού το πρωί  στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα ιδιωτικά το απόγευμα, τις μετακινήσεις για διασκέδαση, αναψυχή (!;), άθληση (!;), τις ανάγκες κίνησης των επαγγελματιών του μεταφορικού έργου ανθρώπων και εμπορευμάτων (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά κ.τλ.). Μελέτη δηλαδή των νέων δεδομένων που έχουμε μετά τη δεκάχρονη καπιταλιστική κρίση, προσδιορισμός των σύγχρονων αναγκών και στη συνέχεια συζητάμε και βρίσκουμε λύσεις και κυρίως το χρήμα για τις παρεμβάσεις, πεδίο λαμπρό για προτάσεις από κόμματα, παρατάξεις, συλλόγους κλπ. πεδίο όπου θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι με ποιον.

Η σημερινή κατάσταση την οποία βιώνουμε επιβεβαιώνει ότι ο σημερινός χωροταξικός σχεδιασμός υπηρετεί τα μονοπώλια και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι πλέον καθαρό ότι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια οδηγούν σε αντίστοιχη προσαρμογή και του χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτά τα σχέδια απαιτούν αλλαγές στους όρους δόμησης και στις χρήσεις γης, τελείως διαφορετικές απ’ αυτές που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όπως οι κάτοικοι στη Παναγία, στο Περιγιάλι στον Αγ. Λουκά κτλ.

Η Λ.Σ. και το ΚΚΕ προβάλλουν την ανάγκη να αντιπαλευτεί ο αστικός χωροταξικός σχεδιασμός στο σύνολό του, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη δεν θα είναι εμπόρευμα και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία ώστε να υπηρετούν τη δόμηση με στόχο να ικανοποιούνται οι καθημερινές λαϊκές ανάγκες διαβίωσης με σύγχρονους όρους και όχι τα κέρδη των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να βαδίσουν μαζί μας μέσα από τα σωματεία, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές αγώνα, για να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις. Ελάτε μαζί μας στο δρόμο της ρήξης, της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ. Τώρα Λ.Σ. και ΚΚΕ παντού σε όλες τις κάλπες».