Η Καβάλα τίμησε τον Τάκη Χατζηγρηγορίου [Φωτογραφίες]

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε στη συνοικία του Βύρωνα η τελετή ονοματοδοσίας της παρόδου Περγάμου στο μεγάλο Καβαλιώτη αθλητή και προπονητή – Τι δήλωσαν η δήμαρχος και οι κόρες του

Μπορεί ο καιρός να τα… μούσκεψε, αλλά δεν κατάφερε να ματαιώσει την ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και είχε ως στόχο να τιμηθεί ο Τάκης Χατζηγρηγορίου. Υπό καταρρακτώδη βροχή ο δήμος Καβάλας τίμησε τον μεγάλο Καβαλιώτη αθλητή και προπονητή, δίνοντας και επίσημα το όνομα του στην πάροδο Περγάμου στην συνοικία του Βύρωνα, λίγα μέτρα από το δημοτικό στάδιο που στην κυριολεξία ο ίδιος το δημιούργησε με προσωπική δουλειά και όχι μόνο!

Στην εκδήλωση για τον ονοματοδοσία της οδού, που λόγω των καιρικών συνθηκών έγινε σε πυλωτή παρακείμενης πολυκατοικίας, έδωσε το «παρών» η οικογένεια του Τάκη Χατζηγρηγορίου που ήρθε στην Καβάλα από την Αθήνα. Οι κόρες του Ελευθερία Πανταζή μαζί με τον σύζυγο της Νίκο Πανταζή (παλαιό φυσιοθεραπευτή της ΑΕΚ) και τον γιό της Δημήτρη, και η Μαίρη Νικολετοπούλου.

Εκεί ήταν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, μέλη της διοίκηση του δήμου Καβάλας, της ΑΕΚ Καβάλας, του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας «Τάκης Χατζηγρηγορίου», παράγοντες του αθλητισμού και άτομα που γνώριζαν το έργο και την προσφορά του ανθρώπου που άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό της Καβάλας.

Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομα του Τάκη Χατζηγρηγορίου έκαναν ο γιος της Ελευθερίας Πανταζή, Δημήτρης Πανταζής, μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Δήμητρα Τσανάκα: «Αποδίδουμε φόρο τιμής σε μια ξεχωριστή μορφή της ιστορίας της Καβάλας»

Στην τοποθέτηση της η δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στους λόγους της απόφασης να δοθεί το όνομα του Τ. Χατζηγρηγορίου στον οδό, ύστερα από την πρωτοβουλία σωματείων και ανθρώπων που τον γνώριζαν. «Είμαστε εδώ για να αποδώσει φόρο τιμής στον μεγάλο αυτό Καβαλιώτη ο οποίος με τη ζωή του και με το έργο του σηματοδότησε μια ολόκληρη γενιά. Πρωταρχικός λόγος για τον οποίο δίνονται ονόματα σε δρόμους και πλατείες είναι πέρα από την διευκόλυνση των πολιτών, η απόδοση τιμής σε ξεχωριστές μορφές της ιστορίας της πατρίδας μας, που άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Στον δήμο μας είχαμε λάβει μια σειρά επιστολών με αναφορά στην προσφορά του Τάκη Χατζηγρηγορίου που διακρίθηκε στο στίβο, τοπικά, πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, αλλά διακρίθηκε και ως προπονητής, οικογενειάρχης και μέλος της τοπικής κοινωνίας. Σωματεία της Καβάλας αλλά και άνθρωποι που τον γνώριζαν ζήτησαν από τον δήμο να αποδώσει τιμή στο μεγάλο αθλητή, δίνοντας το όνομα του σε ανώνυμη μέχρι πρόσφατα πάροδο της οδού Περγάμου. Σήμερα αποκαλύπτουμε την σχετική πινακίδα και θυμόμαστε τη ζωή και το έργο του Τάκη. Αιωνία του η μνήμη».

Ελευθερία Πανταζή: «Το σλόγκαν του ήταν, υγεία, τύχη και δόξα, αλλά ήταν άτυχος…»

Η κόρη του μεγάλη αθλητή και προπονητή, που δεν έκρυψε την συγκίνηση της, μίλησε για τον πατέρα της και το έργο του και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν να έρθει αυτή η ώρα τιμής για τον πατέρα της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στην γενέτειρα πόλη μου και συγκινημένη για την ονοματοδοσία της οδού, που αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του αείμνηστου πατέρα μου στον αθλητισμό της πόλης. Ο Βαλκανιονίκης πατέρας μου τίμησε την Καβάλα ως αθλητής, αλλά και ως προπονητής μόνο Καβαλιωτών αθλητών.

»Η αλήθεια είναι ότι έχοντας τα σωματικά και τα ψυχικά προσόντα θα μπορούσε να γίνει Ολυμπιονίκης. Το σλόγκαν του ήταν: υγεία, τύχη, δόξα. Την τύχη όμως δεν την είχε γιατί οι συνθήκες της εποχής ήταν απάνθρωπες. Ο ίδιος ως προστάτης οικογένειας, λόγω του ότι οι Βούλγαροι σκότωσαν τον πατέρα του, δούλευε από 7 ετών για να στηρίξει την οικογένεια του.

»Μετά τη βουλγαρική κατοχή με μεγάλο σθένος και αγάπη ανακατασκεύασε το Δημοτικό στάδιο Καβάλας, το οποίο οι Βούλγαροι χρησιμοποιούσαν για στάβλο και αφοδευτήριο. Ως φόρο τιμής στον πατέρα μου και βασιζόμενη στις γνώσεις του έγραψα ένα βιβλίο για την ζωή και το έργο του για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ευχαριστώ θερμά τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις επιτροπές που ομόφωνα δέχτηκαν την ονοματοδοσία του δρόμου ως αναγνώριση στην προσφορά του. Είναι σημαντικό για μένα ότι ο Σύλλογος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Καβάλας φέρει το όνομα του Τάκη Χατζηγρηγορίου και ευχαριστώ το ΔΣ και τον Παναγιώτη Χατζηεμμανουήλ γι’ αυτό. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους 3 καλούς μου φίλους Κώστα Παπάζογλου, Κώστα Κουγιουμτζόγλου και Μπάμπη Παναγιωτίδη. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω εκτός από τον σύζυγο μου Νίκο Πανταζή, τον γιό μου Δημήτρη Πανταζή που φέρει και το όνομα του πατέρα μου, που αν και πολυάσχολος γιατρός θέλησε να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να τιμήσει τη μνήμη του παππού του»

Μαίρη Νικολετοπούλου: «Τον θυμάμαι να στρώνει καρβουνίδια στους διαδρόμους…»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση της μεγαλύτερης κόρης του Τάκη Χατζηγρηγορίου η οποία θυμήθηκε τις προσωπικές προσπάθειες του πατέρα της για να στηθεί και πάλι το γήπεδο. «Ευχαριστώ τη δήμαρχο Καβάλας και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που συνέβαλαν για να ζήσω αυτήν τη στιγμή. Ευχαριστώ την αδελφή μου Ελευθερία Πανταζή και τον Νίκο Πανταζή για τις άοκνες προσπάθειες του να βρεθώ εδώ καθώς και όλους εσάς που παρ’ όλο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες βρεθήκατε εδώ για να τιμήσετε τη μνήμη του πατέρα μου.

»Ως μεγαλύτερη κόρη του Τάκη Χατζηγρηγορίου, θυμάμαι τις προσπάθειες που έκανε για να μετατραπεί το στάδιο, που τώρα ονομάζεται Βερούλειο, από αχούρι σε ένα χώρο άθλησης. Τον θυμάμαι να στρώνει με τα καρβουνίδια τους διαδρόμους και με τον ασβέστη τις γραμμές, αλλά και να φυτρώνει τις λεύκες για να μην βλέπουνε αυτοί που ήταν στα βράχια τσάμπα το ματς»!

Νίκος Πανταζής: «Μεγάλος αθλητής και παιδαγωγός»

Ο σύζυγος της Ελευθερίας Πανταζή, και επί 40 χρόνια φυσιοθεραπευτής της ΑΕΚ, Νίκος Πανταζής από τη μεριά του είπε: «Θα μιλήσω για έναν άνθρωπο που κι εγώ τον γνώρισα ως αθλητής και μετά ως άνθρωπος της οικογένεια του. Υπήρξε πολύ μεγάλος αθλητής και μετά υπήρξε παιδαγωγός και προπονητής πολύ μεγάλων αθλητών που τίμησαν την Ελλάδα. Ευχαριστούμε πολύ την δήμαρχο και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για την αναγνώριση της προσπάθειας αυτού του ανθρώπου. Εύχομαι κι εγώ ως Καβαλιώτης πλέον, η Καβάλα να ανεβεί στην Α’ Εθνική και η ΑΕΚ να παίρνει το πρωτάθλημα».

Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Το έργο του είναι παράδειγμα ζωής»

«Θέλω να συγχαρώ το δήμο Καβάλας για την πρωτοβουλία του να τιμήσει έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον αθλητισμό αλλά και στην διαπαιδαγώγηση των νέων. Το παράδειγμα της ζωής και του έργου του Τάκη Χατζηγρηγορίου είναι αυτό του Έλληνα που σε δύσκολες συνθήκες καταφέρνει να ανταπεξέρχεται και να πετυχαίνει τον στόχο του»