Λαϊκή Συσπείρωση: Η «ανάπτυξη» που διαφημίζουν δεν γίνεται για το λαό

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με αφορμή την ξενοδοχειακή επένδυση στα Άσπρα Χώματα και δριμύτατη κριτική κατά της διοίκησης του δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Η επερχόμενη αξιοποίηση ενός οικοπέδου στην περιοχή Εσκί Καπού – Άσπρα Χώματα για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, αποτέλεσε την αφορμή για την Λαϊκή Συσπείρωση να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ασκεί δριμύτατη κριτική προς την διοίκηση του δήμου Καβάλας και την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που συμπράττουν στην επένδυση τονίζοντας ότι η πολιτική των εκποιήσεων που ακολουθείται δεν είναι προς το συμφέρον των Καβαλιωτών.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Ο Κλεισθένης, η απλή αναλογική και η ταμπακέρα»

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου «Κλεισθένη Ι» που ψήφισε η κυβέρνηση και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έπιασε δουλειά. Προχωράει στην εκποίηση περιουσίας του Δήμου στο Εσκί Καπού, στον κ. Σοκόλ Μεκεμέϊα, ο οποίος θα «προβεί στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 4 αστέρων στην περιοχή  Άσπρα Χώματα».

Εφαρμόζονται δηλαδή κατά γράμμα οι κατευθύνσεις του νέου νόμου. Κατευθύνσεις οι οποίες, παρά τον κουρνιαχτό που σήκωσαν η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και οι τοπικοί «βαστάζοι» τους για το ζήτημα της απλής αναλογικής, οι αλλαγές του «Κλεισθένη Ι» αφορούσαν κυρίως την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Τοπικής Διοίκησης, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή «ενθαρρύνονται οι δήμοι να στήνουν επιχειρήσεις ή να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά σχήματα», μπήκαν στο νόμο διατάξεις για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), με στόχο να διαμορφωθεί συνολικά η λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης σε χώρο πιο ελκυστικό για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Οι δήμοι με το νέο νόμο ενθαρρύνονται να ιδρύουν επιχειρήσεις, οι συμπράξεις με επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ) γενικεύονται, οι συμβάσεις παραχώρησης το ίδιο. Ισχύουν πλέον διατάξεις για την «επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης» από το «τουριστικό και όχι μόνο κεφάλαιο», καθώς και για τη ληστρικά «μακρόχρονη παραχώρηση» σε επιχειρηματικούς ομίλους της «δημοτικής ακίνητης περιουσίας» (βλέπε Εσκί Καπού -ΔΙΑΜΑΘ) και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, και επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού, των απορριμμάτων κ.λπ.

Στο πρόσφατο συνέδριο στην Κομοτηνή για την «ανάπτυξη» στην περιοχή, όπου συναντήθηκαν η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ,  με τη «βιώσιμη» της ΝΔ, η Περιφέρεια ΑΜΘ αποφασίσθηκε να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς και ανάπτυξης ορισμένων κλάδων και τομέων όπως: του τουρισμού, της παραγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων και ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό (πχ Λίπασμα κ.α.).

Στην περιοχή μας ήδη αυτή η «ανάπτυξη» άρχισε να σχηματοποιείται: 1. ιδιωτικοποιήθηκε το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης 2. το ίδιο έγινε και με το λιμάνι πρόσφατα, με τη δυνατότητα της υποπαραχώρησης που ψήφισε η κυβέρνηση 3. η διαχείριση απορριμμάτων με το εργοστάσιο 100 μέτρα από τα Άσπρα Χώματα  βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη παραγωγή ενέργειας 4. η «Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ» υλοποιεί και σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις, αξιοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου 5. ο όμιλος Λαυρεντιάδη έχει τα δικά του άγνωστα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία βέβαια σχετίζονται και με την «ενέργεια» και με τα σκουπίδια κ.α. 6. η σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής με Τοξότες «ακούγεται» όλο και πιο συχνά.

Η συγκέντρωση τόσων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ανατολική είσοδο-έξοδο της πόλης, ασυμβίβαστων ενίοτε (βλ. ξενοδοχείο δίπλα σε εργοστάσιο σκουπιδιών), δείχνει την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής που συχνά σχολιάζουμε και μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει τίποτα.

Αυτή όμως η ανάπτυξη, που με αγαστή συνεργασία υπηρετούν οι «δυνάμεις της προόδου» μαζί με αυτές της συντήρησης, όσο και να την διαφημίζουν ότι γίνεται για το λαό, είναι μία «ανάπτυξη» που δεν ωφελεί την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της Περιφέρεις.

Δεν ωφελεί τους Καβαλιώτες παρά τα βαρύγδουπα λόγια και η πολιτική των εκποιήσεων που κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις, δια της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Οι δημότες της Καβάλας και των χωριών, έχουν ανάγκη από μία άλλου τύπου ανάπτυξη που θα έχει σαν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που με την έλευση τους μέχρι σήμερα στο Δήμο έστειλαν δεκάδες μικροεπιχειρηματιών και εμπόρων στην ανεργία και τους εργαζόμενους στα μεγαλοκαταστήματα, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ ξενοδοχεία κτ.λ. σε εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτή η πολιτική του ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Μάη, με τη καταδίκη των υποψήφιων δημάρχων που είναι πρόθυμη να τα δώσουν ΟΛΑ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στήριξη της ΛΣ για να βρουν αποκούμπι τη Δευτέρα των εκλογών οι πόθοι και τα οράματα των δημοτών για μια νέα μέρα όπου θα κυριαρχεί η ευημερία του λαού».