Η Καβάλα τρέχει και πεζοπορεί (και φέτος) στα Βήματα του Απόστολου Παύλου

Διήμερο δράσεων για να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών με ημιμαραθώνιο 21 χιλιομέτρων και πεζοπορία από την Καβάλα στους Φιλίππους

Με στόχο να τιμηθεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και το γεγονός της άφιξης του στην Καβάλα ως πρώτο σταθμό της Αποστολικής του διαδρομής επί ευρωπαϊκού εδάφους, θα διοργανωθεί και φέτος για 14η χρονιά ο αγώνας δρόμου «Στα βήματα του Απόστολου Παύλου» την Κυριακή 19/5. Την διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Καβάλας, ο Σύλλογος  διαχρονικών αθλητών στίβου, η Μητρόπολης ΦΝΦ, και εδώ και δύο χρόνια την «παρέα» συμπληρώνει η επιστημονικής ομάδα  «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Για την φετινή διοργάνωση παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Τον δήμο Καβάλας εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη μαζί με τον Κώστα Παπακοσμά ο οποίος τόνισε ότι «ο αγώνας συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το αύριο αυτού του τόπου με τον Απόστολο των Εθνών και την άφιξη του στην περιοχή το 49 μ. Χ.» και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τον αγώνα και να ενθαρρύνει τους αθλητές.

Την επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» εκπροσώπησε η Γεσθημανή Τσουρουκίδου η οποία έκανε αναφορά στην πεζοπορία που θα πραγματοποιηθεί την προηγουμένη του αγώνα, δηλαδή το Σάββατο 18/5 και στόχο έχει την ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας οδού ως πεζοπορικό μονοπάτι, έτσι ώστε να καταστεί πεζοπορικός προορισμός για τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο. «Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού, έτσι όπως την έχει χαρτογραφήσει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα μας συνοδεύσουν, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και βοτανολόγοι, ώστε όλοι περιπατητές, να γνωρίσουμε με το καλύτερο τρόπο τα μνημεία και το περιβάλλον που θα διασχίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι το ραντεβού είναι στις 8.15 στο μνημείο του Απ. Παύλου και το κόστος είναι 5 ευρώ.

Από την μεριά του ο εκπρόσωπος των διαχρονικών αθλητών Γιάννης Χουλίδης επισήμανε τις δυσκολίες της διοργάνωσης ενός τέτοιου αγώνα, ο οποίος εκτός των άλλων έχει πάρει την πιστοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας Μαραθωνίων και έχει ενταχθεί στα καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ. «Για τον αγώνα αυτό που χαρακτηριστεί ως ημιμαραθώνιος μιας και η διαδρομή έχει μετρηθεί επίσημα 21 χιλ. και 96 μέτρα, εμπλέκονται η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Μητρόπολη ΦΝΘ και η Αρχαιολογική υπηρεσία». Την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΜΘ εκπροσώπησε η Κατερίνα Δράκου που επισήμανε ότι «η Ομοσπονδία με τον τεχνικό σύμβουλο της και τους επίσημους κριτές διασφαλίζει τα αποτελέσματα, ενός από τους πιο παλαιούς αγώνες που διοργανώνονται στην Καβάλα».

Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Κυριακή 19/5 στις 9.00 και οι δρομείς ακολουθούν την αυθεντική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου επί της Αρχαίας Εγνατίας οδού. Με εκκίνηση το σημείο της άφιξής του Αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας τρέχουν πάνω στην Αρχαία Εγνατία Οδό, συνεχίζουν μέσα από φυσικές ομορφιές και οικισμούς της περιοχής για να διασχίσουν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Αρχαία πόλη των Φιλίππων και να τερματίσουν, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, στα ιερά νερά του Ζυγάκτη ποταμού, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Λυδία.