Τα «Βρυσάκια» ήταν… ανοιχτά στην Τοπική Κοινότητα Φιλίππων

Το μισό νερό της γεώτρησης της περιοχής χανόταν από βάνα που άγνωστοι είχαν αφήσει ανοιχτή - Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας για το ζήτημα της υδροδότησης της περιοχής

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, για το ζήτημα της υδροδότησης της τοπικής κοινότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, μετά από εντολή του Εισαγγελέα Καβάλας.

Είναι γνωστό, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν αλλεπάλληλες διακοπές της υδροδότησης του χωριού, παρά τις συνεχείς και άμεσες παρεμβάσεις των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ, σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε. Κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, για το συνολικό πρόβλημα. Έγινε επίσης ενημέρωση, ότι την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στους Φιλίππους γενικευμένος έλεγχος του δικτύου υδροδότησης του χωριού, από όλα τα διαθέσιμα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ. Κατά τον έλεγχο του δικτύου, διαπιστώθηκε μια πολύ μεγάλη απώλεια που υπήρχε σε εγκαταλειμμένο κτίσμα ανάμεσα στην περιοχή Βρυσάκια και στον οικισμό, όπου άγνωστοι είχαν ανοίξει την βάνα που υπήρχε εκεί, με αποτέλεσμα να χάνεται το μισό της συνολικής δυναμικότητας της γεώτρησης. Αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα, δεδομένου, ότι τις ημέρες που ακολούθησαν, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν υπήρξε καμιά διακοπή της παροχής νερού.

Μετά την λεπτομερή ενημέρωση, κατά τη σύσκεψη, έγιναν προτάσεις και λήφθηκαν αποφάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα:




-Αποφασίστηκε να γίνει σχεδιασμός μιας νέας γεώτρησης, αφού η υφιστάμενη η οποία λειτουργεί από το 1987, δείχνει να εξαντλείται.

-Να προωθηθεί και να υλοποιηθεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται, η υλοποίηση του έργου, μελέτη του οποίου έχει εγκρίνει η ΥΠΕΡΑ, μετά από πρόταση που είχε υποβάλλει η ΔΕΥΑΚ, για την μόνιμη παρακολούθηση on line του δικτύου ύδρευσης.

-Να πραγματοποιηθεί μελέτη, όλων των προβλημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Φιλίππων. Ήδη μηχανικοί του Δήμου Καβάλας, εδώ και δέκα μέρες ελέγχουν λεπτομερώς όλο το δίκτυο και με τη συνεργασία των κατοίκων του χωριού.

-Τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί η έγκριση χρηματοδότησης νέας γεώτρησης για τους Φιλίππους, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, γι αυτό, αλλά και άλλα προβληματικά δίκτυα ύδρευσης, όπως αυτά για τα οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για την τοπική κοινότητα Αμυγδαλεώνα και το οικισμό της Κηπούπολης Καβάλας.

Στη σύσκεψη, εκτός από τη Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη και Ηλίας Καλανταρίδης, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας Κώστας Κουνάκος, ο γεωλόγος Γιάννης Μερτζανίδης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ. Καβάλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Κώστας Τσακίρης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ Άγγελος Λογκάρης και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Καβάλας Μάριος Παπαράλλης.