Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας: Καμιά συνεννόηση δεν χρειάζεται για τη «μοιρασιά» των «πόστων» των Νομικών Προσώπων

Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί στο «μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας» και ψέγει τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί «κυβερνησιμότητας» των δήμων

Μετά τη μαραθώνια συζήτηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό προέδρων και αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις του δήμου Καβάλας, ένα θέμα το οποίο τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η όλη διαδικασία ουσιαστικά αποτελεί την απόληξη του γεγονότος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί στο «μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας» και ψέγει τις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΔ περί «κυβερνησιμότητας» των δήμων.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας

Το θεσμικό πλαίσιο που διαπερνά τη λειτουργία των Δήμων και των οργάνων τους και που διαμορφώθηκε πολιτικά από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζεται από τη στρατηγική να ευθυγραμμιστεί η τοπική διοίκηση με την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, με την προώθηση της ανταποδοτικότητας, με την παραχώρηση της δημοτικής λαϊκής περιουσίας, «βορά» στις κερδοφόρες ορέξεις τους. Επιπλέον οι δήμοι και τα όργανά τους, χρησιμοποιούνται στο έπακρο για την ενσωμάτωση και τον εγκλωβισμό εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, στη στρατηγική και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.

Παράλληλα οι Δήμοι με τις συγκεκριμένες δυνάμεις που κυριαρχούν στη Τοπική Διοίκηση, έχουν μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που επιβάλει στους εργαζόμενους να πληρώνουν διπλά και τριπλά για τις «υπηρεσίες» που τους προσφέρουν, με ανταποδοτικές υπηρεσίες, με φόρους και τοπικά χαράτσια.

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις περί «κυβερνησιμότητας» των δήμων της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνουν απόλυτη πλειοψηφία (3/5) στα νομικά πρόσωπα και στις επιτροπές των δήμων στην εκάστοτε δημοτική πλειοψηφία, προωθήθηκαν για να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι ληστρικοί-αντιλαϊκοί νόμοι, όπως του «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνέχεια του «Καλλικράτη» της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αυτήν τη στρατηγική υπηρετούν με τον ένα ή άλλο τρόπο όλες οι παρατάξεις στον Δήμο μας.

Με βάση τη πολύωρη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ (09-09-19) και την απόφαση να αναβληθεί το θέμα για τον ορισμό μελών των νομικών προσώπων, αποδείχθηκε ότι καμία διαφορά δεν έχουν σε σχέση με την πολιτική που θα εφαρμόσουν τα νομικά πρόσωπα, αλλά με το πως θα κατανεμηθούν οι «θέσεις» σε αυτά. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης που υπερψηφίστηκαν από όλους εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης: εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων, εκτός της Χ.Α., παρ’ όλες τις μασκαράτες του εκπροσώπου της για να κρύψει τη φασιστική του προέλευση, στα νομικά πρόσωπα του δήμου, ανάλογα με την εκλογική δύναμη τους.

Συνεπώς καμία «συνεννόηση» των επικεφαλής δε χρειάζεται για να γίνει η «μοιρασιά» των «πόστων».

Λίγο ενδιαφέρει τους καβαλιώτες ποιος θα είναι ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών που θα εισπράττει τα δίδακτρα, που ομόφωνα επίσης υπερψήφισαν πρόσφατα όλοι τους ή ποιος θα επιβάλει τις αυξήσεις στο νερό στη ΔΕΥΑΚ και ούτω καθεξής για όλα τα «πόστα».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι σε όλα τα όργανα του Δήμου που θα συμμετέχουμε θα φέρνουμε τα προβλήματα των εργαζόμενων στη πόλη και τα χωριά και θα αγωνιζόμαστε ακούραστα για την επίλυσή τους.