Νίκος Ξανθόπουλος: Καινούρια ήθη θέλουν να απορρίψουν τους αιρετούς για τα Νομικά Πρόσωπα

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα» σχολιάζει την απόφαση του δημάρχου Καβάλας να μην επιλέξει εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ως επικεφαλής των Νομικών Προσώπων

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα» Νίκος Ξανθόπουλος σχολιάζει με δηκτικό ύφος την απόφαση του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη να επιλέξει ως επικεφαλής των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του δήμου πρόσωπα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι ο κ. Μουριάδης επέλεξε «να συνεργασθεί σε λίγες, πολλές ή και καθ’ ολοκληρίαν υπηρεσίες με πολίτες, πεφωτισμένες προσωπικότητες επ’ ωφελία του λαού, χωρίς τον λαό» και κάνει λόγο για παραγκώνιση του εκλογικού σώματος στο πλαίσιο «αξιοκρατίας κατά το δοκούν».

Η ανακοίνωση του Νίκου Ξανθόπουλου

Είθισται κατά τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη εκπροσώπων και ανάληψη υπευθύνων διοικήσεων οι πρόεδροι των οργανισμών να ανήκουν σ’ αυτούς που ο λαός κατά τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες ανέδειξε.

Ήθη καινά θέλουν να απορρίψουν πρόσωπα αιρετά για παρόμοιες δημοτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν τη διεύθυνση με το σκεπτικό ότι εξίσου συμπολίτες ή συμπολίτισσες που δεν εξετέθησαν στις εκλογικές διαδικασίες διαθέτουν προσόντα ηγετικά, πιο ουσιαστικά των δημοτικών εκλεγμένων προσώπων.

Συνεπώς, ο ηγέτης, εν προκειμένω ο δήμαρχος, αξιολογεί τους αιρετούς συμβούλους, ανεξαρτήτως παρατάξεων και αποφασίζει να συνεργασθεί σε λίγες, πολλές ή και καθ’ ολοκληρίαν υπηρεσίες με πολίτες, πεφωτισμένες προσωπικότητες, ως προέδρους οργανισμών.

Τότε, ως προς το ότι οι εκλογικές διαδικασίες, κατά τις οποίες ο λαός, εν προκειμένω της Καβάλας, εκφράζεται, ο κυρίαρχος λαός γιατί ερωτάται; Η έννοια της δημοκρατίας ενισχύεται με την παραγκώνιση του εκλογικού σώματος, λαού, όταν ο δήμαρχος ωσεί υπέρτατος κριτής, αποφασίζει και διατάσσει επ’ ωφελία του λαού, χωρίς τον λαό.

Ίδωμεν πολλά εξαίσια τα οποία ούτε κατά φαντασία του συνταγματικού σκεπτικού επιτρεπόταν να υποψιασθούμε επ’ ωφελία πάντα του λαού. Πολλά τρωτά του παρελθόντος, ίσως λόγω ανευθυνότητας, δεν μπορούν να προσβάλουν τη δημοκρατική ευαισθησία της εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος με τις περιοδικές εκλογές που θεωρούνται μέρος της αξιοκρατίας.

Επομένως, η απόρριψη, κατά μέρος ή καθ’ ολοκληρίαν της συνεργασίας του δημάρχου με αιρετούς δημοτικούς συμβούλους στη διοίκηση του Δήμου προσθέτει καινά ήθη, ήτοι αξιοκρατία κατά το δοκούν