O Δήμος Καβάλας επενδύει στην αλιευτική κληρονομία

Συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση προτάσεων για την ανάδειξη των αλιευτικών κοινοτήτων ως μοχλούς ανάπτυξης

O Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο του έργου INTERREG EUROPE με τίτλο «CHERISH- Creating opportunities for regional growth through promoting Cultural HERitage of fiSHing communities in Europe»- («Δημιουργώντας ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη») διοργανώνει στις 3 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ. στην Αίθουσα του ΔΣ Καβάλας, συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων με την αλιεία φορέων φορέων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση προτάσεων για την ανάδειξη των αλιευτικών κοινοτήτων ως μοχλούς ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας.

Η πολιτιστική κληρονομιά των αλιευτικών κοινοτήτων παραμένει σχετικά αναξιοποίητη καθώς τα εργαλεία πολιτικής συνήθως στοχεύουν σε γενικούς αναπτυξιακούς τομείς αντί σε εξειδικευμένα μέτρα ενίσχυσης των παράκτιων περιφερειών και της πλούσιας αλιευτικής τους κληρονομιάς. Η υλική πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται άμεσα με την άυλη κληρονομιά, όπως οι μύθοι και οι καθημερινές πρακτικές, η γλώσσα, οι παραδόσεις και οι τέχνες των τοπικών ναυτικών κοινοτήτων, των ψαράδων, των ναυπηγών, των καραβομαραγκών και των εμπόρων.

Το έργο δίνει έμφαση στις κλασικές παραδοσιακές αξίες των κοινοτήτων αυτών και επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο το διαθέσιμο κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τους κεφάλαιο. Βασικός σκοπός του έργου είναι η βελτίωση των περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών προστασίας και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων με σκοπό τη βελτίωση της ελκυστικότητας των περιφερειών αυτών.

Την εν λόγω συνάντηση θα συντονίσει η επικεφαλής εταίρος του έργου από το Δήμο Middelburg της Ολλανδίας.

Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αλιεία φορείς αλλά και μέλη της αλιευτικής κοινότητας.