Λαϊκή Συσπείρωση: Άγνωστες λέξεις για Κράτος, Περιφέρεια και Δήμο τα αντιπλημμυρικά έργα

Την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και τη διάθεση κονδυλίων για τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ζητάει η δημοτική παράταξη του Χρήστου Ποτόλια

Ανεπάρκεια στο υπάρχον δίκτυο αποστράγγισης, το οποίο δεν μπορεί να διώξει τις ποσότητες των υδάτων που συγκεντρώνονται στις περιπτώσεις παρατεταμένων βροχοπτώσεων, όπως αυτών που έχουν πλήξει την περιοχή της Καβάλας τα τελευταία 24ωρα, διαπιστώνει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει την αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι αρμόδιοι για την οριστική λύση ενός χρόνιου προβλήματος, στη περιοχή των Τεναγών, αλλά και σε όλη την επικράτεια του Νομού και ζητά να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές καθώς και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Να μην αποδεχθεί κανείς η αντιπλημμυρική προστασία να είναι από τα τελευταία σε επιλεξιμότητα έργα»

«Για άλλη μια φορά εκατοντάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και άλλων υποδομών, καταστράφηκαν αυτή τη φορά στην περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων, από τις πλημμύρες που ακολούθησαν την τελευταία βροχόπτωση στην περιοχή. Αιτία είναι η απουσία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων που προεκλογικά για δεκαετίες υπόσχονται ελληνικές κυβερνήσεις, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, που ποτέ όμως δεν υλοποιούν.

Το υπάρχον δίκτυο αποστράγγισης, έχει καταστεί ανεπαρκές και δεν μπορεί να διώξει τις ποσότητες των υδάτων που συγκεντρώνονται στις περιπτώσεις παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Πέραν αυτού η συντήρηση και ο καθαρισμός του απ’ τους φορείς που έχουν την ευθύνη στις αγροτικές περιοχές (Περιφέρεια – ΤΟΕΒ κ.λπ.) είναι ανεπαρκή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σχεδόν κάθε χρόνο να πλημμυρίζουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πράγμα που έχει τραγικές συνέπειες στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών των γύρω χωριών, αλλά και άλλων κατοίκων της περιοχής που βλέπουν το βιός τους να χάνεται.

Καταγγέλλουμε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, όπως και τις διοικήσεις των Δήμων της περιοχής, καθώς και της Περιφέρειας, για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει στην οριστική λύση ενός χρόνιου προβλήματος, στη περιοχή των Τεναγών, αλλά και σε όλη την επικράτεια του Νομού.

Απαιτούμε:

  • Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών στα Τενάγη και στο σύνολο του Δήμου.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.
  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι μ μικροβιοτέχνες, των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  • Να μπουν συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την επικράτεια του Δήμου, ενόψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2020, που εκπόνησαν οι υπηρεσίες και μας υπέβαλαν σχετικά, όπου απουσιάζουν παντελώς τα αντιπλημμυρικά έργα (ο μόνος κωδικός στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 που αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα είναι στα νέα έργα με Α/Α 19 «Αντιπλημμυρική προστασία Αμυγδαλεώνα» με το αστρονομικό ποσό των 50.000 €. Καθώς και κάποια μηδαμινά (11.000 €) ποσά στα συνεχιζόμενα έργα του 2018 για καθαρισμό ρεμάτων σε Δ.Ε. Καβάλας και Φιλίππων).

Ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα για όλους αυτούς που με την πολιτική που στηρίζουν βάζουν φρένο στην καλυτέρευση της ζωής του. Να μην αποδεχθεί κανείς η αντιπλημμυρική προστασία να είναι από τα τελευταία σε επιλεξιμότητα έργα. Είναι απαράδεκτο τα αντιπλημμυρικά έργα να μπαίνουν στο ζύγι “κόστος – όφελος” από το κράτος τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όταν αφορούν στη ζωή και το βιός των λαϊκών οικογενειών».