Λαϊκή Συσπείρωση: Τα δημοτικά κτίρια πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλο τον λαό της Καβάλας

Το θέμα της χρησιμοποίησης των κτηρίων του δήμου για την ανάπτυξη της πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, ζητάει να συζητηθεί στα προ ημερησίας διάταξης θέματα στη δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια

Μετά από το αίτημα για συζήτηση στα προ ημερησίας διάταξης θέματα της έξωσης των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ, ΒΛΦ και Πετρελαίων, από το γραφείο τους στο ΕΥΚ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με νέα επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ζητάει να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας (25/11) και το ζήτημα της χρήσης των δημοτικών κτηρίων και υποδομών, όπως για παράδειγμα η αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» για πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Δεν πρόκειται για γραφειοκρατικό «κομφούζιο» αλλά για συνειδητή προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής έκφρασης»

«Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια η υπόθεση της αξιοποίησης δημοτικών κτιρίων από πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς έχει μετατραπεί σε ένα δαιδαλώδες πρόβλημα που προσθέτει επιπλέον προσκόμματα στην ανάπτυξη της πολιτικής, καλλιτεχνικής, ιστορικής, ιδεολογικής δραστηριότητας.

Στην παραπάνω κατάσταση, εκτός της έλλειψης τέτοιων χώρων,   έρχεται να προστεθεί η αποσπασματική και όχι ενιαία θέσπιση κανονισμών λειτουργίας από τον εκάστοτε φορέα διαχείρισης. Έτσι ενώ για παράδειγμα η αίθουσα εκδηλώσεων «Βασίλης Βασιλικός» είναι στη διάθεση των φορέων, οι αίθουσες που διαχειρίζεται η ΔΗΝΩΦΕΛΕΙΑ – λόγω του αντιδραστικού κανονισμού που έχει θεσπίσει το ΔΣ της – απαγορεύει σε πολιτικά κόμματα την πραγματοποίηση εκδηλώσεων!

Λόγω αυτού του κανονισμού, ένας φορέας που δεν είναι πολιτικό κόμμα, στις ίδιες αίθουσες,  μπορεί να διοργανώνει (και σωστά) εκδηλώσεις με ομιλητές πολιτικούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές. Πράγματι σε πρόσφατη τέτοια εκδήλωση, εκτός των άλλων μίλησαν και στελέχη κομμάτων με προεξάρχουσα την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Σπυράκη.

Ωστόσο αρνητική ήταν η απάντηση από το Δ.Σ. της ΔΗΝΩΦΕΛΕΙΑ σε αιτήματα του ΚΚΕ για εκδηλώσεις στις 23 και 29 Νοέμβρη (λόγω του κανονισμού).

Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για γραφειοκρατικό «κομφούζιο» αλλά για συνειδητή προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής έκφρασης, της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας στη διακίνηση ιδεών. Πολύ φοβόμαστε ότι το αντιδημοκρατικό αυτό ολίσθημα θα επεκταθεί και στα εργατικά, αγροτικά, επαγγελματικά συνδικάτα και συλλόγους, ακόμα και στους πολιτιστικούς φορείς και άλλες κινήσεις.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί θέση αρχών και εδραιωμένη αντίληψη ότι τα δημοτικά κτίρια πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλο το λαό της Καβάλας, στη διάθεση όλων των μαζικών φορέων και των κομμάτων. Τη μόνη απαγόρευση που αποδεχόμαστε, στηρίζουμε με θέρμη και απαιτούμε είναι αυτή προς τα ναζιστικά, φασιστικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά μορφώματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση (31η/25-11-19) του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγετε στα ΠΗΔ θέματα το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου το ΔΣ να πάρει θέση».