Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη με… μειώσεις και διαμαρτυρίες

Μαραθώνια συζήτηση παρουσία εκπροσώπων Σωματείων που ύψωσαν φωνή και πανό κατά των αυξήσεων-Ο ρόλος της ΔΙΑΑΜΑΘ στις αυξήσεις και η πρόταση Τσανάκα για λιγότερες αυξήσεις, περικόπτοντας ορισμένα έξοδα

Εν μέσω διαμαρτυριών από μέλη εργατικών Σωματείων (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), από εκπροσώπους συνταξιουχικών Σωματείων και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και μετά από μια τρίωρη συζήτηση, εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019, η οποία ολοκληρώθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019, φτάνοντας σε διάρκεια τις 7 ώρες.

«Αν έχουμε ελλειμματικό προϋπολογισμό στα ανταποδοτικά τέλη δεν θα εγκριθούν οι προϋπολογισμοί. Σας θυμίζω ότι έχουμε αύξηση εξόδων προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το 2018 αυτά τα έξοδα έφταναν το 1,4 εκ. ευρώ, 1,8 εκ. ευρώ το 2019 και θα φτάσουν το 1,9 εκ. ευρώ το 2020. Πώς θα μειωθούν αυτά τα έξοδα; Με την ανακύκλωση. Επίσης, ξοδεύουμε 1,2 εκ. ευρώ σε ρεύμα για τον ηλεκτροφωτισμό. Πώς θα μειωθεί αυτό το ποσό; Με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, έχουμε 300.000 για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, γιατί δουλεύουν άνθρωποι σε αυτά και οφείλουμε να φροντίζουμε για την ασφάλειά τους. Όπως καταλαβαίνετε, σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιλογή μου αυτές οι αυξήσεις. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σ’ αυτές», ανέφερε κατά τη σύντομη εισήγησή του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Η πρόταση Τσανάκα

«Μπορούμε να κατεβάσουμε τα έξοδα. Να σας πω το εξής: 5.000 τόνοι σκουπιδιών πηγαίνουν στο ΚΔΑΥ Ξάνθης, από τους οποίους πάνω από 3.000 τόνοι είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Αν οι 3.000 τόνοι γίνουν 4.000, η έκπτωση θα είναι άλλα 5%, ήτοι 100.000 ευρώ, αυτά τα παραπανίσια, δηλαδή, που δίνει η αγορά», δήλωσε η επικεφαλής του συνδυασμού Ανάσα για τον Δήμο και τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα.




Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ευαγγελία Δρακονάκη «κατέβασε» μια νέα πρόταση για τα δημοτικά τέλη, η οποία περιείχε μεν αυξήσεις, αλλά μικρότερες, προτείνοντας «ψαλίδισμα» σε ορισμένα έξοδα του δήμου.

Οι εξηγήσεις και ο ρόλος της ΔΙΑΑΜΑΘ

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις με στοιχεία για το πώς προέκυψε η ανάγκη για αύξηση των δημοτικών τελών, ξεκινώντας από το 2017: «Εκείνη τη χρονιά είχαμε 2.752.000 ευρώ πλεόνασμα. Ο προϋπολογισμός όμως πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Έτσι προχωρήσαμε σε “άνοιγμα” 112 θέσεων προσωπικού και σε προμήθεια μηχανημάτων και μηχανικών μέσων. Ουσιαστικά δηλαδή επενδύθηκε το πλεόνασμα. Η εισφορά, όμως, της ΔΙΑΑΜΑΘ αυξήθηκε, κάτι το οποίο δημιούργησε τελικά έλλειμμα».

«Πέρασε» η πρόταση Τσανάκα με 12-9

Τελικά εγκρίθηκε η πρόταση της παράταξης της τέως δημάρχου, καθώς την ψήφισαν τα 12 μέλη της, έναντι της πρότασης Μουριάδη η οποία ψηφίστηκε από τα 9 μέλη της παράταξης της οποίας ηγείται ο δήμαρχος.

Οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων καταψήφισαν και τις δύο προτάσεις, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας αποχώρησε, κάνοντας λόγο για «μαύρη Δευτέρα για τον δήμο Καβάλας» (διαβάστε εδώ σχετικά).