Λαϊκή Συσπείρωση: Η συνοικία της Παναγίας δεν χρειάζεται «κήπους τσέπης…»

Η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια τοποθετείται για το θέμα του Προγράμματος της Παναγίας και γιατί ψήφισε παρών στη ψηφοφορία

Την θέση της για την περίφημη πλέον υπόθεση του προγράμματος της Παναγίας, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας αποφάσισε να μην κατατεθεί πρόταση από το Δήμο Καβάλας, παρουσιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Με δελτίο τύπου του Χρήστου Ποτόλια αναλύεται η απόφαση γιατί η παράταξη του αποφάσισε να ψηφίσει παρών στην σχετική ψηφοφορία.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα «έργα» στη συνοικία της Παναγίας»

«Στο τελευταίο Δ.Σ. η συνοικία τη Παναγίας πλήρωσε (;) το “αντιπολιτευτικό” μένος των παρατάξεων στο Δ.Σ οι οποίες δε ψήφισαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την «ανάπλαση» της συνοικίας. Βέβαια μέχρι τώρα ψήφιζαν όλα τα προγράμματα, πίνοντας νερό στην Ε.Ε..

Θεωρούμε όμως ότι η συζήτηση που εξελίχθηκε αφορούσε συζήτηση «περί όνου σκιάς», διότι τα συγκεκριμένα έργα του προγράμματος (κήποι τσέπης…) δεν είναι αυτά που χρειάζεται η συνοικία. Τα περισσότερα έργα του προγράμματος κινούνται στη λογική του λεγόμενου «επιχειρείν» (1000 και ένα Δείπνα, Θερινή “κατασκήνωση” νέων καλλιτεχνών κ.α.). Βέβαια προβλέπονται και κάποια έργα σημαντικά όπως το κυκλοφοριακό ή οι αναβατήρες, τα οποία βέβαια  ποτέ δεν υλοποιούνται. Στις προτάσεις του προγράμματος κουβέντα δε γίνεται για  την υποβάθμιση  της συνοικίας  σε ότι αφορά τους όρους  διαβίωσης των κατοίκων της. Η αφόρητη κατάσταση που επικρατεί  στη συνοικία και γενικά στην πόλη μας οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της γης, όπου κυριαρχούν επιχειρηματικά συμφέροντα, σε ότι αφορά την κατοικία, την εργασία, τη μετακίνηση, τα έργα υποδομής κ.α.. Έτσι δε βλέπουμε στις προτάσεις  πράσινο, ελεύθερους  χώρους, επαρκείς και μεγάλους δρόμους, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζοδρόμια για τους πεζούς κ.λπ.

Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την απόρριψη του συγκεκριμένου από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχουμε να σημειώσουμε ότι φυσικά δεν άλλαξαν άποψη γι’ αυτά. Μία άποψη που έχουν χρόνια τώρα για τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε., για τους κουτόφραγκους που τους ξεγελάμε και μας πληρώνουν κι από πάνω.

Η πραγματικότητα όμως των χρημάτων της Ε.Ε. και των διάφορων προγραμμάτων είναι τελείως διαφορετική:

Πρώτα και κύρια τα χρήματα αυτά είναι δικά μας χρήματα (φορολογία) και των λαών της Ευρώπης. Καταλήγουν δε κυρίως σε επιχειρηματικούς ομίλους και ελάχιστα για λαϊκές ανάγκες.

Επί πλέον τα χρήματα που «έρχονται» από την Ε.Ε. δίνονται με προϋποθέσεις υπακούοντας στην πολιτική της επιλεξιμότητας, που σημαίνει ότι έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία και πυρασφάλεια, βρίσκονται πολύ πίσω στις προτεραιότητες.

Σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα σαν αυτό για την Παναγία αλλά και άλλα που μέχρι τώρα πέρασαν από το Δ.Σ. χωρίς να… «ανοίξει μύτη», είναι προγράμματα όπου κατασπαταλούνται πόροι και στοχεύουν στον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Βέβαια μέσα σε αυτά τα προγράμματα «ξεφεύγουν» και ορισμένα έργα που πραγματικά ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες, όπως ορισμένα από αυτά που περιείχε το τελευταίο πρόγραμμα για την Παναγία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και με αυτές τις θέσεις κρίναμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ψηφίζοντας παρών, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό, τις επιμέρους ωφέλειες για τους κατοίκους της συνοικίας που προκύπτουν από το πρόγραμμα.

Βέβαια για τις άλλες παρατάξεις όλα αυτά, για τα προγράμματα της Ε.Ε. και τα χρήματα που μας δίνει, βρίσκονται στη ζώνη του λυκόφωτος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποδείξουν ότι έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ».