Προϋπολογισμός Δήμου Καβάλας 2020: Στοίχημα η μείωση των εξόδων και η αύξηση των εσόδων

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ανακοίνωσε μείωση επιχορηγήσεων του Δήμου προς τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις και τόνισε την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι μέσα από Προγράμματα

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019. H πρώτη συνεδρίαση, η 37η αφορούσε στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας για το έτος 2020. Τόσο ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης όσο και ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου τόνισαν την ανάγκη να αναζητηθούν νέες πηγές εσόδων, προκειμένου ο Δήμος να λειτουργεί πιο ανεξάρτητα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, ξέχωρα από τις επιχορηγήσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

«Θα κληθούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 που πάνω σε αυτόν θα κινηθεί ο Δήμος, ευελπιστούμε ότι κυνηγώντας κάποια πράγματα θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου μας», είπε αρχικά ο κ. Μουριάδης, δίνοντας τον λόγο στη συνέχεια στον κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος ανέλυσε τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία και ακολούθως παρέθεσε τα συμπεράσματα που αφορούσαν στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Διοίκηση για να βελτιώσει τους οικονομικούς του δείκτες.




Όπως είπε συμπερασματικά, αφού ανέλυσε τα έσοδα του Δήμου: «Ο Δήμος διαθέτει σταθερούς πόρους για τις ανάγκες του σε ποσοστό όμως κάτω από 50% που δεν βοηθάει στην εκπλήρωση των σκοπών του. Ο Δήμος δεν μπορεί να επιτύχει μια πραγματικά ανεξάρτητη δράση, αφού στηρίζεται στις επιχορηγήσεις, απαιτείται λοιπόν η αύξηση των εσόδων μέσα από την παραγωγική λειτουργία του Δήμου, άρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αυξήσουμε τους ελέγχους μας, με κύριο λόγο να παίζει ως προς αυτό η Δημοτική Αστυνομία. Θα πρέπει να δούμε τις πολιτικές εκείνες που μας αποφέρουν έσοδα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Λάρισας είχε το Ξενία, προχώρησε σε συνεργασία με την Grecotel και απέκτησε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο από το οποίο έχει πολλά έσοδα. Ο Δήμος για να προχωρήσει σε επενδύσεις, πρέπει να προσφύγει σε άλλες επιλογές. Σύμφωνα με την επικρατούσα τάση, πρέπει να φτιάξουμε έξυπνες πόλεις και φιλικές προς τον πολίτη».

Όταν στη συνέχεια ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέλυσε τα έξοδα του Δήμου που ανέρχονται στα 59 εκ. περίπου, τόνισε ότι πρέπει ο Δήμος να μειώσει τις επιχορηγήσεις προς τα Νομικά Πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά πρέπει να αναζητήσουν αυξημένα έσοδα, αλλά και να περιορίσει ο Δήμος τα λειτουργικά του έξοδα. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα λειτουργίας του Κλειστού Κολυμβητηρίου, το οποίο, αν και παρουσιάζει μεγάλη κίνηση, δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλα έσοδα.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήματα που δεν ήταν αρμόδιος να απαντήσει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Είπε, συγκεκριμένα, απαντώντας στο γιατί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έγινε στις 30 Δεκεμβρίου: «Είναι μια νέα Διοίκηση και έπρεπε να δει τι γίνεται, έπρεπε να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, να δούμε τα ανταποδοτικά και στη συνέχεια να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό. Πρέπει να κάνει οικονομία το κάθε Νομικό Πρόσωπο, η Αλληλεγγύη αναζητά προγράμματα, το ίδιο και οι Σχολικές Επιτροπές, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημωφέλεια αυτήν τη στιγμή επιδοτείται με 400.000, ποσό μικρό σε σχέση με αυτό που επιδοτούνταν. Πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα ΝΠ. Τα έξοδα των γηπέδων είναι πολύ μεγάλα. Το Κολυμβητήριο επανήλθε στα έξοδα που είχε το 2013 με την κρίση. Φέτος η στέγη θα αποκατασταθεί, εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το ίδιο θα γίνει με το Κλειστό της Καλαμίτσας. Δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα, πρέπει να βρούμε τα χρήματα για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των γηπέδων».