Λαϊκή Συσπείρωση: Η λέξη «βάλω» με τη λέξη «βγάλω» διαφέρουν ένα γράμμα, στην ουσία όμως είναι μέρα με νύχτα

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Χρήστου Ποτόλια μετά την επίσκεψη της Αμερικάνικης αντιπροσωπείας στην Καβάλα και το ενδιαφέρον που επέδειξε για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Το Αμερικάνικο ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης σχολίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Ποτόλιας, μετά και την επίσκεψη του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τις δηλώσεις του Δημάρχου Καβάλας που ανέφερε ότι η πλειοψηφία των Καβαλιωτών είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων. Κατά τον κ. Ποτόλια ο στόχος τους δεν είναι να επενδύσουν βάζοντας χρήματα, αλλά να βγάλουν και να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Οι επενδυτές ‘’θα βάλουν’’ ή ‘’θα βγάλουν’’»;

«Από τα τοπικά ΜΜΕ μάθαμε για τη συνάντηση, του Δημάρχου Καβάλας με το γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον οικονομικό σύμβουλο της πρεσβείας καθώς και από έναν εκπρόσωπο τράπεζας των ΗΠΑ (Σημ.: ο οποίος φυσικά ήταν στην περιοχή για να διαπιστώσει που μπορούν οι τραπεζίτες που εκπροσωπεί να επενδύσουν, γιατί πλέον η χώρα μας έγινε ανταγωνιστική με χαμηλούς μισθούς, ευέλικτα ωράρια, απληρωτες υπερωρίες, φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές κλπ).

Οι Αμερικάνοι επισκέπτες χωρίς δεύτερες κουβέντες έδειξαν ενδιαφέρον για το λιμάνι (Σημ.: Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι αποκαλυπτικό για το πώς η περιβόητη «προσέλκυση επενδύσεων», πάει χέρι – χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, αποτελούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι και το λιμάνι μας, αποτελεί ορμητήριο για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους). Επίσης ενδιαφέρον εκδήλωσαν και για τη γνωστή αποθήκη φυσικού αερίου, στρατηγικού αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα Αμερικανικά μονοπώλια (Σημ.: επένδυση που κατοχυρώνει κέρδη έναντι των αντιπάλων τους στη περιοχή μας Ρώσους, Κινέζους, Καναδούς κ.α.).

Ο Δήμαρχος φέρεται από τα δημοσιεύματα να δήλωσε στους εκπροσώπους του αμερικανικού κεφαλαίου ότι η πλειοψηφία των Καβαλιωτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, μεταφράζοντας τη ανάγκη του λαού για δουλειά εντελώς αυθαίρετα.

Μη μας πει ότι αυτό προκύπτει από αυτά που του λέει ο κόσμος όπου πάει και όπου σταθεί! Γιατί ο κόσμος του λέει ότι θέλει δουλειά και μάλιστα μόνιμη με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και ξέρουν ότι η «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό προϋποθέτει φτηνή και ευέλικτη εργασία, αφορολόγητα κέρδη, ασυδοσία των επενδύσεων. Οι Καβαλιώτες βλέπουν τα κουφάρια των καπνομάγαζων, των αποθηκών επεξεργασίας αλίπαστων, των βιοτεχνιών του ιματισμού και της βιομηχανίας πλαστικών. Βλέπουν που πήγε η μεγάλη ανάπτυξη πριν λίγα χρόνια με τους Ολυμπιακούς αγώνες που οι τότε επενδύσεις θα απογείωναν τη χώρα. Βλέπουν τις ιδιωτικές επενδύσεις που ήδη ήρθαν στην περιοχή, όπως είναι το φυσικό αέριο που περνάει από την αυλή μας αλλά τα σπίτια πολλών συμπολιτών μας παραμένουν παγωμένα το χειμώνα. Βλέπουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό την ανάπτυξη που ήρθε στον τουρισμό, αλλά δεν είδαν βελτίωση στη ζωή τους.

Όλοι οι προηγούμενοι «επενδυτές» είτε έφυγαν και άφησαν τα κουφάρια τους γιατί βρήκαν αλλού πώς να αυγατίσουν τα κέρδη τους (Βουλγαρία, Σκόπια, Ασιατικές χώρες κ.α), είτε θησαυρίζουν αφήνοντας τους εργαζόμενους να βουλιάζουν στη φτώχεια. Αυτό θα κάνουν και οι σημερινοί «επενδυτές», όταν θα έχουν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και τους φυσικούς πόρους, ρίχνοντας στο λαό λίγα ψίχουλα σε σχέση με το παντεσπάνι που οι ίδιοι θα φάνε. Στο τέλος πάλι θα φύγουν αφήνοντας συντρίμμια στους εργαζόμενους και στο φυσικό περιβάλλον.

Μπορεί η λέξη «βάλω» με τη λέξη «βγάλω» να διαφέρουν ένα γράμμα, στην ουσία όμως είναι μέρα με νύχτα.

Πρέπει αυτή η διαφορά να γίνει οδηγός για τους εργαζόμενους στην πόλη και τα χωριά, για τους μικροεπαγγελματίες, για τους μικρούς αγρότες, για τις νέες και τους νέους και να κάνουν το δικό τους σχεδιασμό για μια ζωή με δικαιώματα που σήμερα είναι εφικτό να γίνει. Ο σχεδιασμός των «ιδιωτικών επενδύσεων» είναι ξένος με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, εχθρικός με τα λαϊκά δικαιώματά».