Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης την οποία παραχώρησαν από κοινού το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020 από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης, ο Δήμαρχος Καβάλας και αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Θόδωρος Μουριάδης και ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής.
Ειδική μνεία έγινε και για το θέμα της δημοπράτησης του έργου για τον ΧΥΤΥ Καβάλας, με τη μελέτη να έχει ξεκινήσει το 2013 και τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 8 εκ. ευρώ, χωρίς να παραβλέπεται το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ.
«Ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί από το 1998, όμως το 2001 από λάθος χειρισμό έγινε μια κατολίσθηση και πτώση απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σκεπαστεί η δεξαμενή και από τότε δεν λειτουργούσε το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων. Για να λυθεί το θέμα αυτό το 2011 ξεκινήσαμε διαδικασία να εξασφαλίσουμε μια πίστωση 8 εκ. ευρώ για να γίνει το έργο. Η μελέτη δημοπρατήθηκε και συνεχίστηκε το έργο με μια σειρά δυσκολιών. Το θέμα λύθηκε σε σύσκεψη το 2017, όπου έλαβαν μέρος η ΔΙΑΑΜΑΘ, ο δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και αποφασίστηκε να γίνει μια σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ», δήλωσε αρχικά ο κ. Μουριάδης.
«Είναι άδικο να λέγεται ότι δεν γίνεται δουλειά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι πολλή και το βασικό πρόβλημα είναι η τιμολογιακή πολιτική που έχει ανέβει σε σχέση με αυτό που ήταν κάποτε που θάβαμε απλά τα σκουπίδια και τελειώναμε. Υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο αυτών που θάβουμε και αυτό γιατί είναι περιβαλλοντικοί οι λόγοι. Ένας τέτοιος ΧΥΤΑ δημιουργεί μόλυνση στο περιβάλλον από τα αέρια που εκπέμπει. Η διαχείριση των απορριμμάτων λοιπόν είναι ένα ακριβό σπορ. Για να μειωθούν οι τιμές σε κάθε δήμο αυτό γίνεται με βάση τον όγκο των απορριμμάτων και διαφόρων τύπων έτσι ώστε να προκύπτει η συνολική τιμή. Όσο καλύτερα κάνει τα πράγματα ένας δήμος τόσο περισσότερο θα μειώνεται αυτή η τιμή», σημείωσε ο κ. Μουριάδης.
Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ΧΥΤΑ
Ο κ. Μουριάδης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020 πληροφόρησε το Σώμα ότι τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον ΧΥΤΑ Καβάλας και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, παρουσία και του προέδρου της και δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη.
Απογοητευτικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης στον δήμο Καβάλας
«Όσον αφορά την ανακύκλωση είμαστε στο 8%, όταν το 2020 θα έπρεπε να είχαμε φτάσει στο 20%. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι μεγάλη και για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα πρέπει να γίνεται διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Αυτό που θα γίνει σε λίγο καιρό στην Καβάλα είναι η χωριστή συλλογή του χαρτιού στον μπλε κάδο με το κίτρινο καπάκι. Θα μαζεύουμε τα χαρτιά και θα τα πηγαίνουμε στο ΚΔΑΥ της Δράμας για να προωθηθούν όπου πρέπει. Σύντομα θα υπάρχει και ο καφέ κάδος και για τα οργανικά απορρίμματα, ενώ στα σκαριά είναι ήδη η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Εκεί θα δούμε τα πραγματικά οφέλη της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης. Θα μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, μέρος της οποίας θα δίνεται για τη λειτουργία της ΜΕΑ και ένα μέρος θα πηγαίνει στον δήμο για να καλύπτει κάποιες ανάγκες», ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας και αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Γιώργος Βογιατζής: «Η επεξεργασία του πράσινου κάδου είναι μια πολύ κοστοβόρα διεργασία»
Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ υπογράμμισε ότι «Αποκλειστικός σκοπός της ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία ακολουθεί την αποκομιδή. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή απορριμμάτων και τη μεταφορά τους στους σταθμούς μεταφόρτωσης και από εκεί και πέρα τη διαχείριση αναλαμβάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ που έχει σκοπό την ορθολογική διαχείριση και την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Η επεξεργασία του πράσινου κάδου είναι πολύ βρώμικη και κοστοβόρα διεργασία, αλλά απαραίτητη και πρέπει να παρέχεται προς τους δήμους. Παρ’ ότι προσπαθούν να εκτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες από τον πράσινο κάδο, αυτός ζει και βασιλεύει. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι ο διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και αργότερα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, όπως και στην ανακύκλωση. Όταν καταλήγουν όλα μαζί χρειάζεται μεγάλο κόστος για να μπορέσουν να οδηγηθούν σε εναλλακτική διαχείριση», δήλωσε ο κ. Βογιατζής.
«Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι είναι ενδεικτικό»
«Στον ΧΥΤΑ Καβάλας εργάζονται 24 άνθρωποι και υπάρχουν 6 βαριά μηχανήματα, 2 μικρότερα, 2 φορτηγά και υπάρχει μια σειρά από σταθερό εξοπλισμό. Έχουμε καταφέρει να είμαστε από τις Περιφέρειες που δεν αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική εισφορά. Από το 2008 και μετά η επεξεργασία των απορριμμάτων είναι υποχρεωτική και σε ταφή οδηγούνται υπολείμματα επεξεργασίας. Όλα τα έργα έχουν κριθεί απαραίτητα, προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα απορρίμματα στην ΑΜ-Θ. Το κόστος που καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν είναι ενδεικτικό. Προσπαθούμε με οργανωμένες ενέργειες να μειώσουμε αυτές τις ποσότητες, με στόχο ο κάθε δήμος να μειώσει και τα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει στην αρχή της χρονιάς για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Το 2021 θα κάνουμε τα ταμείο μας», ανέφερε ο κ. Βογιατζής, προσθέτοντας ότι ο ΧΥΤΑ Καβάλας δέχεται απορρίμματα μόνο από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Μανώλης Τσέπελης: «Δεν πρέπει χάσουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης»
Ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της ΔΙΑΑΜΑΘ: «Ο πρώτος στόχος είναι πως πρέπει με τα σκουπίδια να τελειώνουμε μια για πάντα. Ούτως ή άλλως τα περιθώρια χρηματοδότησης για όλο αυτό το εγχείρημα αξιοποίησης των σκουπιδιών είναι μέχρι το 2023. Για εμάς είναι στόχος να μπορέσουμε για όλα τα σκέλη των υποδομών να τύχουμε χρηματοδοτήσεων για να πετύχουμε τον πιο βασικό στόχο, αυτόν της ανακύκλωσης. Αυτό θα μας μειώσει το κόστος λειτουργίας και αξιοποίησης των σκουπιδιών, που προφανώς θα μετακυλισθεί προς τους πολίτες. Η μεταβατική περίοδος είναι γιατί θα κάνουμε και έργα υποδομής. Αν δεν προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση ανακύκλωσης και αξιοποίησης όλων των υπολοίπων σε όλα τα επίπεδα, προφανώς δεν θα πετύχουμε το θεμιτό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Τσέπελης.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά. Όμως σε λίγο χρονικό διάστημα, 2 με 3 χρόνια, θα πρέπει να τελειώνουμε με τα σκουπίδια που όμως τα θεωρούμε πλούτο αν τα αξιοποιήσουμε σωστά. Εμείς τολμήσαμε να μπούμε στο τελευταίο στάδιο των πλαστικών με παραγωγή diesel με 12 εκ. ευρώ και ένα ακόμη κομμάτι που θα φέρει πιο πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά κέρδη, είναι να κάνουμε την καύση των υπολοίπων, τα οποία θα φέρουν ένα ενεργειακό κομμάτι παραγωγής που θα φέρει με τη σειρά του τα θεμιτά αποτελέσματα προς όφελος της ΔΙΑΑΜΑΘ. Και τα δύο εγχειρήματα θα έχουν όφελος ως προς το οικονομικό κόστος συμμετοχής των δήμων και φυσικά ως προς τους πολίτες. Και οι 22 δήμαρχοι έχουμε ως στόχο, αυτό το πράγμα που ταλαιπωρεί το περιβάλλον και όλες τις κοινωνίες για χρόνια, να το λύσουμε. Ξέρουμε ότι αυτήν τη μεταβατική περίοδο θα έχουμε γκρίνιες. Και εμείς έχουμε ανησυχίες, αλλά πρέπει ό,τι και αν κάνουμε να μιλάμε στοχευμένα και με χρονοδιάγραμμα για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το να λέμε οτιδήποτε χωρίς να τεκμηριώνουμε το αποτέλεσμα και το οικονομικό δεν έχει ουσία. Δεν πρέπει χάσουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ.