Δήμος Καβάλας-ΔΙΑΑΜΑΘ: Ξενάγηση στις «καθαρές δουλειές» του ΧΥΤΑ Καβάλας [βίντεο, φωτογραφίες]

Εκπρόσωποι της ΔΙΑΑΜΑΘ εξήγησαν πώς γίνεται βήμα βήμα η διαλογή και η επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες του ΧΥΤΑ για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καβάλας παραχώρησαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Μανώλης Τσέπελης, ο Δήμαρχος Καβάλας και αντιπρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ Θόδωρος Μουριάδης και ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ), ενώ αμέσως μετά ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.

Η πρώτη εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη την οποία συναντούσαν όσοι επισκέφτηκαν τον χώρο μερικά χρόνια πριν, με τα βουνά από σκουπίδια να βρίσκονται εκτεθειμένα, βορά σε πτηνά και ζώα και την ανυπόφορη δυσοσμία, ωστόσο υπολείπονται ακόμα αρκετά βήματα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ΧΥΤΑ, όπως εξήγησαν οι διαχειριστές του.

Οι εκπρόσωποι της ΔΙΑΑΜΑΘ εξήγησαν πώς γίνεται βήμα βήμα η μηχανική διαλογή και η επεξεργασία των απορριμμάτων, πώς λειτουργεί το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων, αλλά και πώς μπορεί δυνητικά στο μέλλον να αξιοποιηθεί το αέριο το οποίο εκλύεται από την αποσύνθεση των απορριμμάτων.




Υπενθύμισαν, δε, τη δημοπράτηση του έργου για τον ΧΥΤΥ Καβάλας, με τη μελέτη να έχει ξεκινήσει το 2013 και τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 8 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή στον ΧΥΤΑ Καβάλας εργάζονται 24 άνθρωποι και υπάρχουν 6 βαριά μηχανήματα, 2 μικρότερα, 2 φορτηγά και ένα δίκτυο σταθερού εξοπλισμού.

Βίντεο από τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καβάλας