Αναβαθμίζεται το Κολυμβητήριο της Καβάλας

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ εντάχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητήριου-Πώς θα αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο και τι έργα θα γίνουν στη στέγη και όχι μόνον

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ 2014-2020 εντάχθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Καβάλας, όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020.

Την είδηση χαιρέτισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία σημειώθηκε, προκειμένου το ενεργοβόρο Κολυμβητήριο να έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Μιχαηλίδης, οι υπηρεσίες του δήμου μέσα σε έναν μήνα ολοκλήρωσαν μια μελέτη με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την οποία θα αποκατασταθεί η στέγη του Κολυμβητηρίου με νέα μόνωση, θα γίνει αλλαγή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των αντλιών θερμότητας, ενώ θα υπάρξει τοποθέτηση αισθητήρων και σκεπάστρων στις πισίνες.

Μετά τις εργασίες, το κτίριο θα αλλάξει ενεργειακή κλάση, συγκεκριμένα θα ανέβει στην  κλάση β΄ και όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ιακωβίδης όλες οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες.

Η τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα χαιρέτισε το έργο και κάλεσε τον δήμαρχο να μεταβεί στη Νυρεμβέργη με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο που μελέτησε το έργο για να δουν «το μικρό θαύμα» του εκεί κλειστού κολυμβητηρίου. «Θα εξασφαλίσουμε κατά 70% εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου σε πλήρη λειτουργία του», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων.

«Χαιρετίζω την πρόταση που αποδεικνύει πόσο σωστή ήταν η επιλογή που κάναμε να μην επιλέξουμε τα μπαλώματα. Έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση για το γεωθερμικό πεδίο και έχουμε αποτελέσματα», είπε από την πλευρά της η τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη.

«Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει πολλά ενεργειακά έργα. Για τις γεωτρήσεις έχω να πω ότι θα γίνουν και όταν γίνουν, τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στην οριστική μελέτη. Αν θυμάστε καλά, ένα διάστημα έκλεισε το Κολυμβητήριο, μπήκε μια μικρή αντλία θερμότητας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση επί Σιμιτσή, συνεχίστηκε επί δημαρχίας Τσανάκα και τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

«Μάθαμε ποτέ τους λόγους για τους οποίους καταστράφηκε η στέγη όλα αυτά τα χρόνια; Ήταν κακή η μελέτη; Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε στους πολίτες τι φταίει και ξαναπληρώνει τέτοια έργα», ρώτησε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος, με τον δήμαρχο να απαντά ότι η μεμβράνη που τοποθετήθηκε αποδείχθηκε άστοχη και ότι το ίδιο συνέβη και στο Κολυμβητήριο του Ηρακλείου όπου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο υλικό.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.