Πόσο κοστίζει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια και στην Καβάλα;

Ενημέρωση από τη ΔΙΑΑΜΑΘ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το θέμα των απορριμμάτων, με το επιμύθιο να είναι συγκεκριμένο: η Ανακύκλωση θα μειώσει το κόστος της διαχείρισης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας παρέστη το βράδυ της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020 ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ, Γιώργος Βογιατζής, προκειμένου να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία στο Σώμα σχετικά με το έργο της ΔΙΑΑΜΑΘ και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Ο κ. Βογιατζής τόνισε ότι τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια ανέρχονται 11.790.137 ευρώ, τα έσοδα στα 692.647,42 ευρώ και αν προστεθεί και το ποσό των 353.000 ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος του 3% το κόστος της διαχείρισης φτάνει τα 11.451.000 ευρώ.

Όσον αφορά το κόστος για την Καβάλα, αυτό αγγίζει το 1.840.000 ευρώ, αλλά θα μειωθεί από το αντισταθμιστικό όφελος των 102.736 ευρώ και το ποσό φτάνει το 1.737.000 ευρώ, το μεγαλύτερο στην Περιφέρεια, ενώ η Καβάλα παράγει και τα περισσότερα απορρίμματα από κάθε άλλον δήμο της ΠΑΜ-Θ, εξ ου και το μεγάλο κόστος διαχείρισης, το οποίο μετακυλίεται στους δημότες.

Όσον αφορά τη λύση για τη μείωση του κόστους διαχείρισης; «Να μειωθούν τα απορρίμματα που παράγουμε και να εκτρέψουμε από την επεξεργασία και ταφή όσον το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες. Τα απορρίμματα προς ανακύκλωση δεν έχουν κόστος διαχείρισης και επεξεργασίας, σε αντίθεση με αυτά τα οποία οδηγούνται στον πράσινο κάδο», δήλωσε ο κ. Βογιατζής.




Πρόσθεσε, δε, ότι όσοι δήμοι ανακυκλώνουν το 5% και πλέον των απορριμμάτων που παράγουν ή κάνουν χωριστή βιοανακύκλωση των βιοαποβλήτων έχουν μείωση στο ποσό το οποίο πληρώνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.