Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματά μας

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Χρήστου Ποτόλια που ζητά από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας του λαού λόγω κορονοϊού

Πέρα από την ατομική ευθύνη που θα πρέπει να υπάρχει στην υπόθεση του κορονοϊού, υπάρχουν και οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του Αστικού Κράτους για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας και τις ελλείψεις σε υποδομές. Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωση του ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας που παραθέτει μια σειρά από μέτρα που ζητάει να υιοθετηθούν από το Δήμο Καβάλας και άλλα που θα πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Είναι προκλητικό να αξιοποιείται η «ατομική ευθύνη» των πολιτών για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης»

«Καλές είναι οι συμβουλές του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, “Καβάλα μείνε σπίτι” κ.λπ., αλλά το κύριο είναι να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να στελεχωθούν οι υγειονομικοί φορείς και να εξοπλιστούν με τεχνικά μέσα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Να μην τα φορτώνουμε όλα στην “ατομική ευθύνη”. Η ατομική ευθύνη αποτελεί βέβαια συστατικό στοιχείο στην υλοποίηση κάθε σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι όμως προκλητικό να αξιοποιείται για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αστικού κράτους. Γιατί αυτό που μετριέται σήμερα δεν είναι απλώς η ευθύνη του καθενός, αλλά η ικανότητα και ετοιμότητα του κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, του συστήματος συνολικά, να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση με κύριο κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Τώρα πρέπει όλοι μας ως Καβαλιώτικος λαός, ως Δήμος, να συνδυάσουμε τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από την επιδημία, κυρίως με την απαίτηση από την κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη μαζικά μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με βάση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Καβάλας όσο και στην Περιφέρεια.

Οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που βρίσκουν σύμφωνες και όλες τις δημοτικές παρατάξεις που τάσσονται με τον καταστροφικό για το λαό  ευρωμονόδρομο.

Πρέπει άμεσα ο Δήμος να πρωτοστατήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις (προσωπικό και μέσα) που υπάρχουν τόσο στο Νοσοκομείο Καβάλας, όσο και στις υπόλοιπες μονάδες υγείας στο Νομό και στην Περιφέρεια, των οποίων το κλείσιμο και η υπολειτουργία  επιβαρύνει το Νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. ελλείψεις τραγικές στις πνευμονολογικές κλινικές).

Να απαιτήσει ο δήμος να δημιουργηθούν κρεβάτια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο για το κορονοϊό και να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα και φυσικά όχι σε βάρος των υπαρχόντων κρεβατιών ΜΕΘ.

Να συνεχίσει η λειτουργία του Δήμου μόνο για την εκτέλεση όσων αρμοδιοτήτων έχουν σχέση με την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό.

Να σταματήσουν συσκέψεις και συναντήσεις που δεν αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό και δεν συνεισφέρουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας στη συγκεκριμένη φάση.

Να δοθούν αυξημένα μέσα προστασίας σε όσους εργαζόμενους του Δήμου υποχρεώνονται για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες.

Να δοθεί πρόσθετη «ειδική άδεια» σε όσους  εργαζόμενους την χρειάζονται.

Αναστολή πληρωμών προς το Δήμο, των επειγουσών υποχρεώσεων σε ομάδες επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αναστολή πληρωμών προς το Δήμο, των επειγουσών οικονομικών υποχρεώσεων των δημοτών προς το Δήμο.

Όλα τα παραπάνω, πρέπει να αποτελέσουν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (διά περιφοράς συνεδρίαση), που θα αποσταλεί άμεσα στην κυβέρνηση, στα κόμματα της Βουλής, στη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να δικαιωθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, που πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας, μπροστά στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε.

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού».