Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετέχει στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Χρήστος Ποτόλιας με ανακοίνωση του αναφέρει το λόγο για τον οποίο θα απέχει από τη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, με τηλεδιάσκεψη

Την απόφαση να μην συμμετέχει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και έχει προγραμματιστεί για τις 13.00 της Δευτέρας 30 Μαρτίου, έκανε γνωστή με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή της μια τέτοια συνεδρίαση αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζητήσει αποκλειστικά και μόνο για τις αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Δε μπορεί το ΔΣ να συνεδριάζει εν μέσω αυτής της θύελλας και να μην ασχολείται με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

«Μάλλον σε άλλο πλανήτη πρέπει να γίνεται η Συνεδρίαση της Δευτέρας, καθότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, δεν υπάρχει ούτε ένα που να αφορά στον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι σαν να συνεδριάζουμε σε άλλη χώρα, γιατί δε θα βρεις σε όλο τον «ελεύθερο» κόσμο μια χώρα που να μην πληρώνει  ο λαός της, με την υγεία του, το θαύμα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»!

Η μόνη αναφορά για το σοβαρό θέμα της υγείας του λαού μας, γίνεται στο πρώτο θέμα της Η.Δ., 5η Αναμόρφωση προϋπολογισμού, όπου ο Δήμος επιδοτείται από το κράτος με το εξευτελιστικό ποσό των 60.000,00 €, ενώ την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο επιχορηγείται αδρά με εκατομμύρια Ευρώ (μεγαλοκλινικάρχες 30 εκ. €, φοροαπαλλαγές μεγάλων επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών εργαζόμενων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κτλ).

κ. Πρόεδρε,

Επειδή η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δε μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει, την πρώτη συνεδρίασή του εν μέσω αυτής της θύελλας και να μην ασχολείται αποκλειστικά με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην ασχολείται με την οριακή κατάσταση στη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ασχολείται με ζητήματα «ρουτίνας» που μπορούν να περιμένουν ή να περάσουν με μία απλή συνεδρίαση δια «περιφοράς».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δε θα νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας μια τέτοια συνεδρίαση και δε θα πάρουμε μέρος αν το Δημοτικό Συμβούλιο στο πρώτο και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης δε μπει θέμα συζήτησης και λήψεις αποφάσεων για την πανδημία.  Καταθέτουμε προς τη δημοτική Αρχή, τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις, πρόταση ώστε να ληφθεί απόφαση για την υλοποίηση ολοκληρωμένου πλαισίου άμεσων μέτρων προκειμένου να μην πληγούν για μία ακόμα φορά οι δομές υγείας, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες. Επισημαίνουμε ότι η «ατομική ευθύνη» μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ανεπαρκής όταν παραμένουν τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της υγείας, όταν σε μεγάλους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι, ενώ ουσιαστικά τα μέτρα της κυβέρνησης δίνουν το κύριο βάρος στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της εξόντωσης στους χώρους δουλειάς:

  1. Να πρωτοστατήσει ο Δήμος ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις (προσωπικό και μέσα) που υπάρχουν τόσο στο Νοσοκομείο Καβάλας, όσο και στις υπόλοιπες μονάδες υγείας στο Νομό και στην Περιφέρεια, των οποίων το κλείσιμο και η υπολειτουργία επιβαρύνει το Νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα, οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. ελλείψεις τραγικές στις πνευμονολογικές κλινικές).
  2. Να απαιτήσει ο Δήμος να δημιουργηθούν κρεβάτια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο για το κορονοϊό και να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα και φυσικά όχι σε βάρος των υπαρχόντων κρεβατιών ΜΕΘ.
  3. Να απαιτήσει από το κράτος ουσιαστική οικονομική στήριξη και να καταγγείλει την πολιτική που δίνει ψίχουλα στους Δήμους και εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Όλα τα παραπάνω, πρέπει να αποτελέσουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αποσταλεί άμεσα στην κυβέρνηση, στα κόμματα της Βουλής, στη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να δικαιωθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, που πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας.

Επί πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για τα παρακάτω:

  1. Να δοθούν αυξημένα μέσα προστασίας σε όσους εργαζόμενους του Δήμου υποχρεώνονται για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες.
  2. Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  3. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για εργαζόμενους και επαγγελματίες που επηρεάστηκε με οποιοδήποτε τρόπο η εργασία και το εισόδημά τους (απόλυση, βλαπτική μεταβολή, κλειστό μαγαζί κλπ) από την πανδημία.
  4. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου και το τέλος παρεπιδημούντων για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  6. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, εργαζομένων και επαγγελματιών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
  7. Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  8. Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
  9. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
  10. Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που μένουμε στο σπίτι, μένουμε δυνατοί, διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε όλους αυτούς που θέλουν για ακόμα μια φορά ο λαός να πληρώσει το μάρμαρο».