Μάκης Παπαδόπουλος για εξ αποστάσεως διδασκαλία: Να «καλύψει» ο Δήμος Καβάλας μαθητές που δεν έχουν εξοπλισμό

Πρόταση του επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας προς τη Δημοτική Αρχή για την ισότιμη πρόσβαση των e-classes σε όλη τη νεολαία του Δήμου μας

Να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας το κόστος για τον εξοπλισμό αλλά και τις υποδομές που είναι απαραίτητες πλέον στους μαθητές για τη διαδικασία της αναγκαστικής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής διδασκαλίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητά ο Μάκης Παπαδόπουλος.

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Καβάλας, ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας ζητά να εγγραφεί ειδικό «κονδύλι» στον προϋπολογισμό του Δήμου και να «καλυφθούν» από τον Δήμο οι ανάγκες των μαθητών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Παπαδόπουλου.

«Η πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας που πλήττει τον τόπο μας και η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχουν προκαλέσει ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά –αυτή τη φορά– μία μερίδα μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Καβάλας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας ιδιότυπος αποκλεισμός από το εκπαιδευτικό σύστημα μαθητών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή γενικότερα οικονομικά προβλήματα.

Υπάρχουν οικογένειες που δεν είχαν, πριν την υγειονομική κρίση, και δεν έχουν πολύ περισσότερο τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (PC, laptop, tablet) και σύνδεση internet, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που εισάγεται σταδιακά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειώσουμε ότι οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων, που πολλά παιδιά χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή για να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, είναι εντελώς ακατάλληλες για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και για την υγεία των μαθητών.

Θεωρούμε τραγικό και δυσοίωνο για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για το μέλλον του τόπου μας, να υπάρχουν εν έτει 2020 μαθητές που δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στην ψηφιακή εποχή.

Ειδικά οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν θα δουν τα σχολεία τους να επαναλειτουργούν για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, θα υποχρεωθούν να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους μέσω της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όσα παιδιά θα παραμείνουν αποκλεισμένα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα έχουν ουσιαστικά διακόψει με απότομο τρόπο τη σχέση τους με την εκπαιδευτική διαδικασία, και θα βρεθούν σε υστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, οι οποίοι θα συνεχίζουν τα μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση της δυσχέρειας μαθητών να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού εξοπλισμού βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό από το αρμόδιο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι  είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη οι μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση να αποκτήσουν, για να συμμετέχουν κανονικά στα εξ αποστάσεως μαθήματα.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εισαχθεί ως τακτικό θέμα η ενίσχυση με ηλεκτρονικό εξοπλισμό των μαθητών του Δήμου μας που είναι αποκλεισμένοι από την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και να προβλεφθεί η αντίστοιχη δαπάνη στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η υλοποίηση της δράσης αυτής θα γίνει φυσικά σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Καβάλας, οι οποίες θα παρέχουν τα σχετικά στοιχεία των μαθητών που έχουν ανάγκη τέτοιου εξοπλισμού.

Κύριε Δήμαρχε,
είμαστε δίπλα σας και στη διάθεσή σας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια υλοποίησης μίας τέτοιας δράσης».