Να πιέσει ο Δήμος Καβάλας την Κυβέρνηση για να προβεί σε όλες τις κινήσεις που είναι απαραίτητες πλέον στους μαθητές για τη διαδικασία της αναγκαστικής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής διδασκαλίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητά ο Χρήστος Ποτόλιας.
Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Καβάλας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας απαριθμεί τις δυσκολίες που έχουν ήδη καταγραφεί και ζητά από τον Δήμο να πιέσει την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια.
«Κύριε Πρόεδρε,
Λίγες μόνο μέρες μετά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη δημόσια Εκπαίδευση, αναδείχθηκαν σε όλη τη χώρα εγγενή προβλήματα που υπονομεύουν τη διαδικασία. Τα προβλήματα εστιάζονται στην ανεπάρκεια σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής στα σχολεία. Υποδομή που μπορεί να υποστηρίξει την καθημερινή, χωρίς εμπόδια διαδικτυακή εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και για όλους τους μαθητές χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Στον αποκλεισμό αριθμού μαθητών, ειδικότερα των προερχόμενων από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, ακόμη και μαθητών της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επειδή δεν διαθέτουν ούτε υπολογιστή, ούτε σύνδεση δικτύου στα σπίτια τους.
Υπάρχουν οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά με πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά μόνο έναν υπολογιστή διαθέσιμο, με αποτέλεσμα η διαδικτυακή εκπαίδευση να καθίσταται προβληματική. Επίσης στις περιπτώσεις μαθητών ΑμεΑ όπου το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξυμένο για όσους δεν είναι αξιοποιήσιμα τα πιο συμβατικά διδακτικά μέσα, όπως για παράδειγμα η φωτοτυπία ή το βιβλίο.
Στις συνθήκες αυτές, όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία και το αναγκαίο μέτρο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, επειδή θεωρούμε ότι πολλά από τα παραπάνω προβλήματα εντοπίζονται και στους μαθητές και στα σχολεία του Δήμου μας, απαιτούμε από τη Δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να επιλύσει τα παρακάτω προβλήματα:
- Προμήθεια υπολογιστή ή tablet στους μαθητές, για να έχουν όλοι τη δυνατότητα συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
- Διασφάλιση δωρεάν γρήγορου ίντερνετ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- Έκτακτη χρηματοδότηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.