Ερώτηση Ποτόλια στη Δημοτική Αρχή για τους εργαζόμενους στο Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά από τη Διοίκηση του Δήμου να μεριμνήσει έτσι ώστε να ενταχθούν και οι ωρομίσθιοι του Ωδείου στις διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας για τον κορονοϊό

Ερώτηση με θέμα τη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και δη των ωρομίσθιων κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Πεφάνη, τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο Χρήστος Ποτόλιας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά από τη Διοίκηση να μεριμνήσει έτσι ώστε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού και της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας του Ωδείου, να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτό να ενταχθούν στο επίδομα και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας,

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Ποτόλια.

«Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημοτικό Ωδείο απασχολείται με ανταποδοτικές συμβάσεις και η αμοιβή τους προκύπτει αποκλειστικά από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι συμπολίτες μας και από επιχορηγήσεις του δήμου που είναι και πάλι χρήματα των δημοτών.

Μέχρι σήμερα  το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει σαφή κατεύθυνση στους Δήμους για το αν θα πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι με τις παραπάνω συμβάσεις που εργάζονται στα δημοτικά ωδεία, παρόλο το ότι είναι Φορείς που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους με Κυβερνητική απόφαση.

Οι μουσικοί που εργάζονται στο Δημοτικό Ωδείο είναι ωρομίσθιοι και πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται για λίγες ώρες την εβδομάδα με πολύ χαμηλές μηνιαίες αποδοχές. Γι’ αυτό αναγκάζονται να εργάζονται και σε ιδιωτικά ωδεία ή σε συναυλίες ακόμα και σε νυχτερινά μαγαζιά, για να επιβιώσουν. Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας όλες αυτές οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

ΡΩΤΑΜΕ τη Διοίκηση του Δήμου ποιες ενέργειες θα κάνει προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης και το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου:

  1. Με Υπουργική Απόφαση να υποχρεώσει συνολικά τους δήμους να καταβάλλουν κανονικά τις αμοιβές των ωρομίσθιων, ενισχύοντάς τους με ανάλογη χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των δαπανών.
  2. Για τις περιπτώσεις των εργαζόμενων που απασχολούνται σαν ωρομίσθιοι με λίγες ώρες, να τους δίνεται τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στο επίδομα και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας (αν έχουν τις προϋποθέσεις από παράλληλη απασχόληση) ή θα καλυφθούν από τις αμοιβές τους στο Δημοτικό Ωδείο».