Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καβάλας: Πρώτη κατοικία, αλλά όχι πρώτη… κοροϊδία!

Τη δική της πρόταση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατέθεσε η παράταξη Ποτόλια

Λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση Ποτόλια αναφέρεται:

«Οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο μας, ακολουθώντας τη κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματός τους και  αντιγράφοντας σχετική τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα τους πρόσφατα στη Βουλή, επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεχάσουμε ότι ως κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες και για την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds, κατάργησε  την όποια προστασία υπήρχε για την πρώτη κατοικία και επέβαλε με το απεχθές «ιδιώνυμο», την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Σήμερα, από τη μια πλευρά η ΝΔ, αφήνοντας άθικτο το νομικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να σφίγγει τη θηλιά των τραπεζών και των funds γύρω από το λαιμό των λαϊκών οικογενειών και από την άλλη, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Συμπαράταξη Πολιτών» συνεχίζει να στηρίζει αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και αποδεικνύεται η καλύτερη συμπολίτευση στη σημερινή κυβέρνηση, αφού αυτό που ουσιαστικά ζητούν είναι η διατήρηση του αντιλαϊκού πλαισίου και η προσωρινή παράταση της όποιας προστασίας έως το τέλος του χρόνου λόγω κορωνοϊού, μέτρο που ενδεχομένως πάρει η ΝΔ.

Το ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα και με σχετική πρόταση 500 σωματείων, έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις νόμου και τροπολογίες για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), για την προστασία του εισοδήματος και της κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων, όλων αυτών που δέχτηκαν με σφοδρότητα την επίθεση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. για τη στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, που ήδη έχουν πληρώσει πολλά, να οργανώσουν τον αγώνα τους για να παρθούν πίσω και τα νέα αντεργατικά μέτρα, που επέβαλε η κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) μέσα στην επιδημία του κορονοϊού, να μην πληρώσουν ξανά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας θέλοντας να συμβάλλει στο δυνάμωμα της μάχης ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής  κατοικίας και στη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες, καλεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεχόμενο το ακόλουθο ψήφισμα:

Πρόταση Ψηφίσματος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ενόψει της 30ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η όποια προστασία της λαϊκής κατοικίας και ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς και εξώσεις, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τις αχόρταγες και εκβιαστικές ορέξεις τραπεζικών ομίλων και funds, που έχουν αποθρασυνθεί από τους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, σε άμεσα μέτρα προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ και αγροτών. Πιο συγκεκριμένα ζητά:

  • Διαγραφή του 50% των οφειλών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Πλήρη διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό.
  • Αναστολή των οφειλών για τους ανέργους, για όσον καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα
  • Προστασία της πρώτης κύριας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς επίσης για την δευτερεύουσα κατοικία, αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των μέτρων καταστολής και του περίφημου «ιδιώνυμου» καταστολής των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Όχι στους πλειστηριασμούς και στις απειλές κυβέρνησης-τραπεζών-επιχειρηματικών ομίλων. Παύση οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου από τις τράπεζες».