Λαϊκή Συσπείρωση: Την περιβαλλοντική εισφορά θα τη φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός της Καβάλας;

Ερώτηση της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προς τη διοίκηση του Δήμου για το «αν αυτό το χαράτσι έχει ήδη ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας»

Ερώτηση μέσω επιστολής απευθύνει στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Λαϊκή Συσπείρωση για το αν το τέλος της περιβαλλοντικής εισφοράς έχει ήδη ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, καλώντας παράλληλα τον λαό της Καβάλας και τις έτερες δημοτικές παρατάξεις να αντιταχθούν σε ένα ακόμη οικονομικό βάρος.

Η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας

Τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τροπολογία που προβλέπει την πληρωμή από τους Δήμους της «περιβαλλοντικής εισφοράς». Πρόκειται για μέτρο που εντάσσεται στη συνολικότερη πολίτικη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ακούει στο όνομα «Πράσινη Οικονομία/Ανάπτυξη» και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι κάθε δήμος από 1/1/2020 έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στέρεων Απόβλητων (ΔΙΑΑΜΑΘ) και αυτός στο Πράσινο Ταμείο, 10 ευρώ ανά τόνο στέρεων απόβλητων που διαθέτει. Αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ κάθε έτος, αν ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της πολίτικης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των στέρεων απόβλητων. Την τροπολογία αυτή αποδέχεται μέχρι κεραίας και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Πρόκειται για ένα ακόμη χαράτσι που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαράτσι που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με την πληρωμή τέτοιου φόρου, γιατί μετακυλύει όλη την ευθύνη στους δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και ως παράταξη δίνουμε σταθερά μάχη μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη σταδιακή μείωσή τους, μέχρι την κατάργησή τους.

ΡΩΤΑΜΕ τη διοίκηση αν αυτό το χαράτσι έχει ήδη ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας στον Δήμο μας και αν όχι, ποιες είναι οι προθέσεις της για την επιβολή του ή όχι.

Καλούμε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το θέμα που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καλούμε τον λαό της Καβάλας να αντιπαλέψει δυναμικά αυτό το νέο φόρο που του φορτώσουν, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που τον εφαρμόζει όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον νομοθέτησε, μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα.