Συμπαράταξη Πολιτών: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να… σφυρίζει αδιάφορα για την Αγιά-Σοφιά!

Πρόταση Βέρρου-Μουρτασάγα-Σωτηριάδη για ψήφισμα καταδίκης της απόφασης Ερντογάν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ο Χρήστος Ποτόλιας είχε ζητήσει να ενταχθεί στα Προ Ημερησίας Διάταξης θέματα της επερχόμενης συνεδρίασης του Σώματος η έκδοση ψηφίσματος κατά της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος [διαβάστε την επιστολή του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ].

Ενόψει της συνεδρίασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 στις 19:00, η Συμπαράταξη Πολιτών καταθέτει τη δική της πρόταση ψηφίσματος για το ίδιο θέμα.

Στο κείμενό τους οι κ.κ. Άρης Βέρρος (επικεφαλής), Νίκος Μουρτασάγας και Σωτήρης Σωτηριάδης ρίχνουν βάρος στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε τζαμί και καλούν «την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης ψηφίσματος της Συμπαράταξης Πολιτών.

Η απόφαση Ερντογάν υπονομεύει την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών

«Στις 10 Ιουλίου 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε άλλη μία μαύρη σελίδα για την ιστορία της χώρας του που ικανοποιεί τους συντηρητικούς θρησκευόμενους οπαδούς του και οδηγεί στην κατάργηση της κοσμικότητας του κράτους της Τουρκίας. Η απόφασή του να μετατραπεί η Αγια-Σοφιά σε χώρο θρησκευτικής λατρείας συνιστά ασέβεια και ευθεία πρόκληση απέναντι όχι μόνο σε εμάς τους Έλληνες και τους απανταχού χριστιανούς αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές εντός της Τουρκίας που τάσσονται κατά της απόφασης Ερντογάν.

Η Αγια-Σοφιά πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι ένα οικουμενικό μνημείο που εντάσσεται από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία έχει και τη θεσμική αρμοδιότητα για την προστασία της, με την Σύμβαση του 1972 (World Heritage Convention).

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και καταδικάζει ως απαράδεκτη και προσβλητική την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Μία απόφαση που υπονομεύει την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και ενισχύει τις ακραίες φωνές εκατέρωθεν περί σύγκρουσης πολιτισμών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα αλλά οφείλει να λάβει μια σαφή και ενιαία θέση απέναντι στον αυταρχισμό του προέδρου της Τουρκίας όπως έπραξε το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του, τον Μάρτιο του 2019 στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αγια-Σοφιά δεν πρέπει να γίνει τζαμί».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης