Λαϊκή Συσπείρωση: Πρέπει να σημάνει συναγερμός μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών

Δυναμική αντίδραση ζητάει η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια, ως απάντηση στις αποφάσεις κυβέρνησης και δήμου Καβάλας για το άνοιγμα των σχολείων και την καθαριότητα τους

Κάλεσμα για διενέργεια μαζικών συνελεύσεων για την οργάνωση της αντίδρασης ενάντια σε κυβέρνηση και δήμο αν δεν προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, απευθύνει η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εργατικά σωματεία. Ο συνδυασμός που εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας από τον Χρήστο Ποτόλια παραθέτει μια σειρά από αιτήματα με κυριότερο την μονιμοποίηση χωρίς όρους όλων των καθαριστριών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Άνθρακες ο θησαυρός»

«Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για μόνιμη και σταθερή δουλειά απέρριψε η κυβέρνηση με το νόμο  4713/2020 που ψήφισε πρόσφατα, υιοθετώντας συμβάσεις ομηρίας 10 μηνών στερώντας τους στοιχειώδη δικαιώματα. Αυτή η απαράδεκτη «τακτοποίηση» των εργαζόμενων στην καθαριότητα έγινε και με τις «πλάτες» των εκπροσώπων του εργατοπατερισμού, αφού το «συντονιστικό» των σωματείων που μεταχειρίζεται ως τσιφλίκι του γνωστός εργατοπατέρας έχει σταθεί «θετικό» στο κυβερνητικό νομοθέτημα.

Σύμφωνα με αυτό το νόμο, στον οποίο προβλέπεται o αριθμός προσωπικού προς πρόσληψη στους Δήμους της χώρας, οι θέσεις των καθαριστριών καλύπτονται με 50% από εργαζόμενες/ους με πλήρες ωράριο και 50% με μειωμένο.

Για το δήμο μας είναι ακόμη χειρότερα αφού η διοίκηση Μουριάδη με τα στοιχεία που έδωσε στο υπουργείο, στο σύνολο των 86 καθαριστριών/των οι 14 είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες 72 μερικής.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών, των γονιών τους, των δασκάλων και των καθηγητών έρχεται λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, όπου η μοναδική «μέριμνα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφορά στις μάσκες που πρέπει να φοράνε μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβουν επιτέλους την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!  Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αντιεκπαιδευτικών νόμων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.

Πρέπει μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών να σημάνει συναγερμός. Λίγες μέρες πριν οι μαθητές ξαναμπούν στο φυσικό τους χώρο, σε μια χρονιά που τα παιδιά έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Άμεσα γονείς, εκπαιδευτικοί εργατικά σωματεία να προχωρήσουν σε μαζικές συνελεύσεις για την οργάνωση της αντίδρασης ενάντια σε κυβέρνηση και δήμο αν δεν προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε χωρίς να παραιτούμαστε από το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση χωρίς όρους όλων των καθαριστριών:

  •        Κονδύλια για την απασχόληση και των 86 καθαριστριών/των στο δήμο μας με πλήρες ωράριο, με «ρήτρα» να μην επιτρέψει ο Δήμος το άνοιγμα των σχολείων της πόλης αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα.
  •        Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών.
  •        Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών και καθαριστριών/των που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  •        Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.).
  •       Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και καθαριστριών/των».