Χρήστος Ποτόλιας: 400 παιδιά μένουν εκτός των δομών προσχολικής αγωγής στο Δήμο Καβάλα

Ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» εν όψει της έναρξης λειτουργίας των βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, μέσω ΕΣΠΑ

Τη θλιβερή διαπίστωση ότι περί τα 400 παιδιά στο Δήμο Καβάλας θα μείνουν εκτός των δομών της προσχολικής αγωγής καταθέτει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Χρήστος Ποτόλιας τονίζει ότι ενώ φέτος οι αιτήσεις για εγγραφές παιδιών στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, μέσω του ΕΣΠΑ, ήταν αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, το αντίστοιχο κονδύλι που διατίθεται δεν αυξήθηκε ανάλογα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Άνοιγμα παιδικών σταθμών»

«Με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας, η Κυβέρνηση παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων γονέων, διαβεβαίωσε ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους, που περιορίζεται στο εξής ένα: την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και την προαιρετική από τα παιδιά.

Στην κυριολεξία ροκάνισε όλο το χρόνο που κερδήθηκε από την υπεύθυνη στάση του λαού, μοιράζοντας πακτωλό εκατομμυρίων και κάνοντας κουρελόχαρτα τα ιατρικά πρωτόκολλα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, φτάνοντας στην έναρξη της χρονιάς χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων. Πετάει, πάλι, το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς, προσωπικό και στους δήμους για να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει από την πανδημία.

Φέτος οι αιτήσεις για εγγραφές παιδιών στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, μέσω του ΕΣΠΑ, ήταν αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο δεν έγινε η ανάλογη πρόβλεψη από την κυβέρνηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός αυτών των δομών, αφού το αντίστοιχο κονδύλι που διατίθεται δεν αυξήθηκε ανάλογα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ελλείψει ανάλογων θέσεων, να μείνουν εκτός δομών και παιδιά που οι γονείς τους έχουν λάβει voucher (κάρτα εγγραφής).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων της να μην αντιμετωπίζουν τη φοίτηση ως δικαίωμα του παιδιού και να προωθούν το ευκαιριακό, ετήσιο τζογάρισμα παιδιών και προσωπικού, για ένα κουπόνι voucher, που κατευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην ενίσχυση ιδιωτικών δομών, συρρικνώνοντας ακόμα παραπέρα τις δημόσιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά που μένουν εκτός των δομών προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, ανέρχονται σε 400 περίπου.

Ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου σε τι ενέργειες θα προβεί:

  • Για να εξασφαλισθεί η εγγραφή του συνόλου των παιδιών.
  • Για τη μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Για τη πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες.
  • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
  • Για τη μαζική, με ευθύνη της κυβέρνησης, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους».