Καταρροϊκός Πυρετός: Ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά ο Δήμος Καβάλας να στηρίξει τους κτηνοτρόφους

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητά να πιέσει η Δημοτική Αρχή Κράτος και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Την «εμφάνιση» του Καταρροϊκού Πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες σε Νέστο και Παγγαίο επικαλείται ο Χρήστος Ποτόλιας για να «κρούσει» τον κώδωνα του κινδύνου και για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Καβάλας.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο Καβάλας και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ζητά η Δημοτική Αρχή να «πιέσει» Κράτος και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να «θωρακίσουν» τους κτηνοτρόφους της Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής-αίτησης Ποτόλια.

«Με έγγραφό του (15/09/2020), το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους του Δήμου Καβάλας για εστίες καταρροϊκού πυρετού που έχουν εκδηλωθεί στον Δήμο Νέστου (ΔΔ Λεκάνης) και στο Δήμο Παγγαίου (ΔΔ Ακροποτάμου).

Αυτή η εξέλιξη βρίσκει τους μικρούς κτηνοτρόφους, εκτός από τα απανωτά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και της πανδημίας του κορονοϊού, να βρίσκονται εκτεθειμένοι και με την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού.

Μπροστά σε αυτήν τη νόσο οι κτηνοτρόφοι είναι τελείως απροστάτευτοι από την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Η κυβέρνηση την ώρα που μοιράζει εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους στις αερομεταφορές, στους μεγαλοξενοδόχους, στους εφοπλιστές, στους μεγαλοεπενδυτές των ΑΠΕ, των πετρελαίων, δεν βρήκε ένα ευρώ για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που βιώνουν τις συνέπειες του κορονοϊού με τη μείωση των τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια σε ρόλο πόντιου Πιλάτου με προκλητικό τρόπο καλούν τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας, να αναλάβουν το κόστος εμβολίων, των εντομοαπωθητικών ψεκασμών. Ενώ οι ευθύνες τους είναι τεράστιες για την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, για την έλλειψη κτηνιάτρων ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία όπως είναι η δική μας.

ΡΩΤΑΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ τι ενέργειες θα κάνει για να θέσει το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της περιφέρειας με δωρεάν χορήγηση εμβολίων, εντομοαπωθητικών, με ψεκασμούς σε εκτάσεις με στάσιμα νερά, σε χώρους ποτίσματος των ζώων κ.ά.

Οι μικροί αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν με την πάλη τους να επιβάλλουν μέτρα για την επιβίωση τους, για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να παραμείνουν στα χωριά τους και τα κοπάδια τους.