Λαϊκή Συσπείρωση: Προτείνει ψήφισμα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επιστολή του Χρήστου Ποτόλια προς τη διοίκηση και τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Την υιοθέτηση ψηφίσματος με το οποίο θα καταγγέλλονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τους στερούν την ειρήνη, την ευημερία και τη ζωή, προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αφορμή την πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το σχέδιο στάλθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Χρήστο Ποτόλια στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τον Δήμαρχο καθώς και σε όλες τις παρατάξεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Σχέδιο ψηφίσματος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Κλιμακώνονται καθημερινά οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, με εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και πολλούς αμάχους. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζωπύρωση των εχθροπραξιών παίζει η Τουρκία, που σιγοντάρεται από ΗΠΑ και ΕΕ, η οποία – σε ανταγωνισμό με άλλες περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, Ρωσία και Ιράν – διεκδικεί αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και ισχυρό μερίδιο στη «μοιρασιά» του Νότιου Καυκάσου, που τον διασχίζουν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις μετά τον πόλεμο της περιόδου 1992 – ’94, που ξέσπασε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όπου για δεκαετίες Αζέροι και Αρμένιοι ζούσαν ειρηνικά.

Η Τουρκία φαίνεται να στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, με τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ιράν και τη Συρία να αναφέρουν μεταφορά στο πεδίο της μάχης χιλιάδων μισθοφόρων και τρομοκρατών από τη Συρία και τη Λιβύη. Με τη στήριξη της Τουρκίας, που βλέπει την εμπλοκή της στη σύγκρουση ως ευκαιρία για τη θέση που της «αξίζει» στην «παγκόσμια τάξη», το Αζερμπαϊτζάν εντείνει την επιθετικότητά του διεκδικώντας εδάφη που χαρακτηρίζει «κατεχόμενα» από τους Αρμένιους.

Η Ρωσία, που συμπροεδρεύει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στη διαπραγματευτική Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, διατηρεί σχέσεις και παζαρεύει τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν (πουλάει όπλα και στους δύο), ενώ παράλληλα ανησυχεί για τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή γύρω της. Διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία και αμφότερες συμμετέχουν στο αμυντικό σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ).

Αναδεικνύεται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί που διαμορφώνονται μεταξύ των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και άλλων περιφερειακών δυνάμεων δεν αποσοβούνται με συμφωνίες και συνθήκες, δηλαδή με προσωρινούς και εύθραυστους συμβιβασμούς. Συχνά οδηγούν σε ένοπλες συρράξεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τους στερούν την ειρήνη, την ευημερία και τη ζωή. Σκορπούν το θάνατο, την εξαθλίωση, δημιουργούν νεκρούς και πρόσφυγες όπου της γης για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».