Λαϊκή Συσπείρωση για Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Καβάλας: Μια από τα ίδια…

«Η κατεύθυνση του Προγράμματος είναι μείωση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες και επιβολή της ανταποδοτικότητας σε ό,τι έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη

Ανακοίνωση με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για το 2021 εξέδωσε η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το Πρόγραμμα, «παρ’ όλη την ένδεια πόρων και έργων, διακρίνεται ξεκάθαρα η φιλοσοφία του, η οποία δείχνει τον μπούσουλα που οδηγεί τη σημερινή διοίκηση, όπως και τις προηγούμενες. Η κατεύθυνση είναι μείωση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες και η επιβολή της ανταποδοτικότητας σε ό,τι έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός-απολογισμός των Δήμων είναι ο καθρέφτης της πολιτικής που εφαρμόζουν μέσα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που ορίζεται  από την κεντρική εξουσία.

Για το Τ.Π. 2021, ισχύει η λαϊκή ρήση «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του», αφού στα πενιχρά (15,8 εκ. ευρώ) προϋπολογιζόμενα έργα, αν αφαιρεθούν τα 5,3 εκ. σε έργα που είτε «σέρνονται», είτε θα γίνουν σε μερικά τέρμινα (1,8 εκ. απαλλοτρίωση Παγοποιείου-1,3 εκ. οδ. άξονας Περιγιαλίου-1,2 εκ. Π. Καπνεργάτη-1 εκ. κέντρο εμπορίου), αυτό που μένει είναι ανάξιο λόγου για ένα δήμο των 70.000 κατοίκων.

Τα ψίχουλα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την φορολογία των εργαζόμενων, είναι ελάχιστα, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτείται με δις ευρώ. Άλλωστε η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι «διεκδίκησε και κατάφερε» να πάρει από το «Ταμείο Ανάκαμψης» 24,5 δισ. ευρώ. Γνωρίζουμε βέβαια ότι τα περισσότερα θα καταλήξουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά θα χρεωθούν στο λαό.

Θεωρούμε ότι για να πετύχει ο Δήμος χρηματοδοτήσεις από Κυβέρνηση, Περιφέρεια, διάφορα ταμεία, κ.λπ, για έργα που να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, απατούνται πρωτοβουλίες και οργανωτική ικανότητα στη κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, που απουσιάζουν παντελώς από τις προθέσεις της σημερινής διοίκησης. Κυρίως όμως η αποτελεσματικότητα μιας συγκρουσιακής πολιτικής, καθορίζεται από την κινητοποίηση του λαού για τα δικαιώματά του. Αυτή τη κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα αποφεύγουν οι  παρατάξεις του ευρωμονόδρομου στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ο «διάβολος το λιβάνι».

Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα επιτελικό πανεθνικό πανελλαδικό σχεδιασμό, στα πλαίσια μιας οικονομίας με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που θα κατανείμει πόρους και θα βάζει προτεραιότητες με στόχο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, σε συνεργασία με τους λαϊκούς θεσμούς άσκησης της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί όλα αυτά τα απαραίτητα τεχνικά έργα, που αφορούν τη ποιότητα ζωής του εργαζόμενου λαού.

Στο Τ.Π. του 2021, παρ’ όλη την ένδεια πόρων και έργων, διακρίνεται ξεκάθαρα η φιλοσοφία του, η οποία δείχνει τον μπούσουλα που οδηγεί τη σημερινή διοίκηση, όπως και τις προηγούμενες. Η κατεύθυνση είναι μείωση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες και η επιβολή της ανταποδοτικότητας σε ό,τι έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια.

Στο Δήμο μας αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, η συντήρηση των γερασμένων σχολικών συγκροτημάτων. Παραμένουν και αυξάνονται οι ανάγκες για ασφαλείς δρόμους και πεζοδρόμια, δεν υπάρχει ενιαία μελέτη και κατασκευή δικτύου όμβριων, δεν προχωρούν αναγκαίες απαλλοτριώσεις για δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής, χώρων στάθμευσης, υπολείπονται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, όπως και πυρασφάλειας σε ένα δήμο με εκτεταμένο περιαστικό δάσος κτλ. Όλα αυτά αποτελούν «μη ανταποδοτικά» έργα.

Είναι ενδεικτικό ότι:

  • Για σχολική στέγη στις νέες συντηρήσεις έχει μηδέν δαπάνη και μόνο στα συνεχιζόμενα έργα 447.300 ευρώ
  • Για ανακατασκευή, συντήρηση οδών, αγροτικών δρόμων, πεζοδρομίων στην πόλη και στα χωριά οι ανάγκες είναι τεράστιες και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Το ποσό για ασφαλτοστρώσεις στη πόλη είναι της τάξης των 550.000 που είναι ανεπαρκέστατο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί. Για δε τα χωριά προβλέπονται 23.000 ευρώ για αγροτικούς δρόμους και 80.000 ευρώ για την «Αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας Τεναγών»
  • Για την αγορά γης για πλατείες, για διανοίξεις οδών, για δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού, για σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. απουσιάζουν παντελώς τέτοιες προβλέψεις από το Τ.Π.. Στη πόλη μας υπάρχουν πολλά οικόπεδα και σπίτια  που είτε ρημάζουν και γεμίζουν χόρτα και μπάζα, είτε αποχαρακτηρίζονται και οικοπεδοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθούν από το δήμο για τον πολεοδομικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης δίνοντας σημαντικές ανάσες στη καθημερινότητα του λαού
  • Για τις αναγκαίες υποδομές του δήμου στο Τ.Π. προϋπολογίζονται ελάχιστα, ενώ για ένα έργο, όπως αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, που «στρώνει το τραπέζι» για μεγάλο φαγοπότι στα ιδιωτικά συμφέροντα, δεσμεύτηκαν μέχρι τώρα 32 εκ. ευρώ