Συμπαράταξη Πολιτών: Το Πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μάς καλεί

Το μήνυμα της δημοτικής παράταξης Καβάλας για την 47η Επέτειο του Πολυτεχνείου

«17 Νοέμβρη 1973. Πριν 47 χρόνια τέτοιες μέρες φοιτητές/-ριες, σπουδαστές/-ριες αλλά και μαθητές/-ριες και εργάτες/-ριες ξεσηκώθηκαν και έγιναν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο εφιάλτης της Αμερικανοκίνητης Χούντας των επίορκων Συνταγματαρχών.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν καθαρά μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ πράξη. Δεν έριξε την Χούντα, της έριξε όμως το προσωπείο, την ξεμασκάρεψε εντελώς.

Τα συνθήματα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΛΑÏΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

έκαναν τα μεν ανδρείκελα της Χούντας όχι απλά να σαστίσουν, αλλά πραγματικά να τρομάξουν και να βγάλουν τα τανκς στους δρόμους, τη δε ελληνική κοινωνία να αλλάξει την αντίληψή της για τη νεολαία η οποία από “πρόβλημα“ έγινε συνώνυμο των αγώνων για την Δημοκρατία.

«Ως Έλλην πολίτης, αρνούμαι να σας ακολουθήσω», ήταν η απάντηση ενός 14χρονου μαθητή μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου στους γονείς του που πήγαν να τον πάρουν.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι αναμφισβήτητα.

Η ιστορική έρευνα που έγινε τον πρώτο καιρό της μεταπολίτευσης (την έκανε εισαγγελέας της Αστικής Δημοκρατίας) έχει καταλήξει σε 24 ταυτοποιημένους δολοφονημένους αγωνιστές/-ριες και σε έναν αριθμό από “βάσιμους προκύπτοντες“ νεκρούς από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων.

Όσο και να ουρλιάζουν οι μαριονέτες του φασισμού η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2020, μια κυβέρνηση ανδρείκελων της Νέας Δημοκρατίας που κατά παραγγελία της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξης (εφοπλιστές – μεγαλοβιομήχανοι – καναλάρχες) καταπατά και καταργεί εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με λαϊκούς αγώνες και αίμα και προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας με την άγρια καταστολή των ΜΑΤ.

Τα συνθήματα των εξεγερμένων φοιτητών του ΄73 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
ΚΛΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Οι μανάδες των παιδιών μας με οργή βροντοφωνάζουν
τους νεκρούς μας να ξεθάψτε και να θάψετε εκείνους
που κρυφά την άγια νύχτα εσηκώσανε τα χέρια
στάζοντας από το αίμα και ψηλά κρατώντας πάντα
τ’ άγια λείψανα τα ρίξαν σε σωρό μέσα στο ρέμα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης