Θόδωρος Μουριάδης: Λάθη κάνει μόνον όποιος δουλεύει

Ο Δήμαρχος Καβάλας μιλάει για όλους και για όλα: Για τη Δήμητρα Τσανάκα, την πεσμένη γέφυρα, τις συνεργασίες που δεν τελεσφόρησαν και τη λειψανδρία της διοίκησης - Τι λέει για την ανακύκλωση και για τη νέα καμπάνια του Δήμου «Κανένας Μόνος»

Μετά τη δεύτερη προληπτική «καραντίνα» του ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης βρέθηκε στο στούντιο του ALPHA Radio 88,6 και παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της τρέχουσας… δημοτικής ύλης στη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου.

Κατ΄αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της πεσμένης γέφυρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπαίνει σε πολιτικά παιχνίδια και ότι σύμφωνα με το μέχρι στιγμής παραχθέν μελετητικό έργο, χρειάζονται ακόμη 2 χρόνια για να δούμε τη γέφυρα… όρθια!

Στην πρώην Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα καταλογίζει περισσότερη… ευγένεια και λιγότερη διεκδίκηση-απαίτηση στις ενέργειες που κατέβαλλε προς την κεντρική διοίκηση, καθώς και όχι καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, προκειμένου και οι δυο τους ενωμένοι να πίεζαν την κεντρική διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της για ένα έργο που δεν δικαιολογούσε, όπως είπε, την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, έκοψε όμως την πόλη στα δυο και σε ένα ανάλογο «ατύχημα» στην Εγνατία Οδό, θα έκοβε και την επικοινωνία με τη Θράκη

Έχω μπει σε καραντίνα 2 φορές, ελπίζω να μην υπάρξει τρίτη και φαρμακερή…

Οι δύο καραντίνες και η καμπάνια του Δήμου «Κανένας μόνος»

Δεν ξέρω αν είμαι εγώ ο γκαντέμης! Πάντως λόγω του ότι συνεχίζω να κάνω συναντήσεις έστω και επιλεγμένες, δεν σταματώ να έρχομαι σε επαφή με κόσμο, οπότε οι πιθανότητες αυξάνονται με αυτούς που έρχομαι σε επαφή κάποιος να είναι θετικός. Έτσι έχω μπει σε καραντίνα δύο φορές, ελπίζω να μην υπάρξει τρίτη και φαρμακερή! Και να ήταν μία δύο ημέρες, λες πάει στην ευχή, και σκεφτείτε ότι εγώ δεν είχα και συμπτώματα, οπότε όλα τα έκανα από το σπίτι, δούλευα από τον υπολογιστή ή τηλεφωνικά, ήταν μία ευκαιρία να τακτοποιήσω το σπίτι μου, γιατί από τότε που βγήκα Δήμαρχος υπάρχει μία ακαταστασία, μία ζωτική τάξη στο σπίτι! Είναι δύσκολο όμως να είσαι σε καραντίνα, σκέπτομαι τους συμπολίτες μας που είναι σε καραντίνα και είναι θετικοί και έχουν την αγωνία τι θα γίνει. Για αυτό αυτήν την εβδομάδα και μετά τα δύο περιστατικά, το ένα στο νοσοκομείο και το δεύτερο με την κυρία που πέθανε και ήταν ο γιος της μόνος μαζί της που δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν τα γνωρίζουμε, έτσι κάνουμε μία καμπάνια όπου τονίζουμε αυτό το γεγονός. Ότι κανείς δεν είναι μόνος του, οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει, οι άνθρωποι που έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ή κάποιο γεγονός τους πιέζει, θα μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Δήμου, το 2513 500000 και ανάλογα με την περίπτωση, θα τους βοηθάει το «Βοήθεια στο Σπίτι» μαζί με τους εθελοντές, διότι το παρήγορο για την κοινωνία μας είναι ότι οι εθελοντές αυξάνονται και ενώ στο πρώτο lockdown ήταν περίπου 29, σήμερα έχουν φτάσει τους 65! Επίσης, όποιος έχει ανάγκη να μιλήσει, θα παίρνει πάλι σε αυτό το νούμερο και θα τον συνδέουν με το Συμβουλευτικό Κέντρο το οποίο και αυτό έχει ενισχυθεί με κοινωνιολόγους και ψυχολόγους, ώστε να μπορεί κάποιος να λέει το πρόβλημα του. Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα από ‘δω και πέρα, είναι να καταγράψουμε, αν είναι δυνατόν, όλους τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και κάνω έκκληση όσους ξέρουν ότι έχουν ένα πρόβλημα σαν την κυρία και δε μας ειδοποιούν οι ίδιοι, ας μας ειδοποιεί η γειτονιά. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, έστω και να ειδοποιήσουν τον Δήμο, καθώς έτσι θα έχουμε τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Μία τέτοια κατάσταση μας κάνει να έχουμε γρηγορότερα αντανακλαστικά και η ουσία για τον Δήμο είναι ο συμπολίτης, διότι κανείς από εμάς δε βγαίνει δήμαρχος, αν δεν τον ψηφίσει ο κόσμος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ευθύνη όχι μόνον αν του κάνουμε τον δρόμο ή του τάζουμε ότι θα τον πάρουμε στη δουλειά, έχουμε ευθύνη απέναντι στο ευ ζην του, στο βαθμό που μπορεί ο Δήμος να συμβάλει.

Η υπόθεση της γέφυρας και ο ρόλος της τότε Δημάρχου

Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει η κ. Τσανάκα για την επιστολή. Δεν έψαξα τον φάκελο να δω αν υπάρχει αυτή η επιστολή, θεωρώ όμως ότι έχει σταλεί. Δε ξέρω αν έγινε επίτηδες για να μη βγει η Τσανάκα ή για να μη το χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να το χρεωθεί η ΝΔ, δε θα μπω σε αυτό το παιχνίδι. Εγώ μόνο θα πω από πλευράς τεχνικής και θα το καταλογίσω στην κ. Τσανάκα, έπρεπε πέρα από την ευγενική επιστολή, να είναι λίγο πιο καυστική. Θα έπρεπε όλοι και ο Περιφερειάρχης και το υπουργείο να ξέρουν ότι αυτό που γίνεται όντως δεν ήταν θεομηνία, αλλά με αυτό που έγινε, κόβεται η πόλη στα 2 και μάλιστα να αναλογιστούμε ότι  αν συνέβαινε κάτι και στην Εγνατία, θα είχε κοπεί η επικοινωνία με την Θράκη! Άρα, λοιπόν, ήταν σημαντικό αυτή την επιστολή να την στείλει χωρίς πολλές ευγένειες και από κει και πέρα ο καθένας θα αναλάμβανε αυτό που του αναλογεί, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω του κατεπείγοντος, οι διαδικασίες απλουστεύονται. Δεν θα είχαμε γέφυρα σήμερα, αλλά τουλάχιστον θα ήταν έτοιμη η μελέτη. Ακόμη και μελέτη κατασκευής να είχαν δώσει, που μελέτη κατασκευής έχει μόνο το υπουργείο δικαίωμα να δώσει, πάλι η γέφυρα τώρα θα ξεκινούσε, θα κερδίζαμε δηλαδή χρόνο. Όλα τα άλλα όχι είναι για πολιτικούς λόγους, δε μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι, στην ουσία για μένα η Τσανάκα θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή στην επιστολή που απέστειλε. Να πει δεν γίνεται αυτό, άρα ό,τι γίνει από δω και πέρα, η ευθύνη δεν είναι δική μου, αλλά δική σας. Όντως δε θα μπορούσε να αναθέσει από μόνη της, γιατί δεν έχει και καμία αρμοδιότητα να το κάνει, είναι δουλειά της Περιφέρειας, θα μπορούσε όμως διότι και ο κ. Μέτιος είναι ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει, νομίζω ότι αν το είχαν συνεννοηθεί, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα στο θέμα των μελετών, το ξαναλέω, μη νομίζουμε ότι θα είχαμε γέφυρα σήμερα. Θα έπρεπε να έχει μία καλύτερη συνεργασία με τον κ. Μέτιο.

Η συνεργασία με τον Περιφερειάρχη

Από τη στιγμή που έγινα δήμαρχος, δεν έχω πολιτική ταυτότητα. Η πολιτική μου ταυτότητα είναι δική μου, μόνο όταν πάω στην κάλπη για να ψηφίσω και ενδεχόμενα να επηρεάζει κάποιες από τις αποφάσεις μου στον τρόπο ζωής και σκέψης μου, μέχρι εκεί όμως. Εγώ δεν είμαι ούτε ΚΙΝ.ΑΛ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ, είμαι ο δήμαρχος της πόλης. Με τον κ. Μέτιο συνεργάζομαι άψογα, ό,τι λέμε, μετά από λίγο γίνεται. Είπαμε τα δύο αντλιοστάσια, το αντλιοστάσιο του Α4 που είχε φοβερό πρόβλημα μας το ενέκρινε, κοντά στο 1 εκατομμύριο το έργο, ενέκρινε την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, θα ανοίξουν πρόσκληση για το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα, έχουμε στείλει έργα που αφορούν την ΔΕΥΑΚ, γενικά η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή με τον κ. Μέτιο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης «γέφυρα» με τα σημερινά δεδομένα

Κάποιοι άνθρωποι που έχουμε διαχειριστεί εξουσία στο παρελθόν, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί σε αυτά που λένε, δηλαδή όλη αυτή η κουβέντα για τη γέφυρα ξεκίνησε από κάτι που είπε κάποιος σε έναν σταθμό, που όλοι τον γνωρίζουμε μεταξύ μας που την τρίχα την κάνει τριχιά. Να προσέχουν λοιπόν, πού μιλάνε και τι λένε. Για τη γέφυρα σε 1-2 μήνες θα ξέρουμε τι γίνεται, έχουν γίνει τα περιβαλλοντικά, θα πει κάποιος τι περιβαλλοντικά σε μια γέφυρα, δυστυχώς αυτή είναι η νομοθεσία. Έχει ανατεθεί η μελέτη για να δούμε την στατικότητα της γέφυρας, αν αντέχει, θα αποκατασταθεί μόνο το κομμάτι που έπεσε. Δεν αντέχει; Μπορούμε να την ενισχύσουμε; Εάν το κόστος της ενίσχυσης είναι μικρότερο από το να φτιαχτεί μία νέα γέφυρα, θα γίνει αυτό. Αυτό θα το ξέρουμε σε 1-2 μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει βγει και ο μελετητής, για να μελετήσει το τι θα κάνει, αν θα ενισχυθεί η γέφυρα ή θα κατασκευαστεί καινούργια. Και με την Εγνατία Οδό και τον κ. Αντωνιάδη κάνουμε κατά καιρούς συσκέψεις για να δούμε τι θα γίνει. Μέσα στο 2021 θα είμαστε έτοιμοι για δημοπράτηση που είναι μεγάλη υπόθεση αυτό, θα είμαστε σε συνεννόηση και με τον κ. Μέτιο για να χρηματοδοτηθεί, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, είτε από τις δημόσιες επενδύσεις, είτε από αλλού. Συνεπώς, πρέπει μέσα σε αυτό τον χρόνο να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες για να μην έχουμε άλλη καθυστέρηση. Το κατασκευαστικό κομμάτι, από την μικρή εμπειρία που έχω, υπολογίζω πως θα χρειαστεί γύρω στον 1 χρόνο για να κατασκευαστεί.

Με ενδιαφέρει να ξαναβγώ δήμαρχος, αλλά όχι τάζοντας και κάνοντας πράγματα που είναι έξω από αυτό που πρεσβεύουμε…

Η πρόταση Τσανάκα για συνεργασία και η απάντηση του Δημάρχου

Όντως μου έκανε την πρόταση για παραχώρηση όλης της ομάδας της η κ. Τσανάκα, θα σας πω όμως εγώ τη δική μου σκέψη και γιατί δε την κάνω αποδεκτή την πρόταση. Το πρώτο είναι ότι κάποιοι βγήκαν δημοτικοί σύμβουλοι, η κ. Τσανάκα έχει 12, εγώ έχω 9. Δε σημαίνει ότι όποιος έχει εκλεγεί, είναι και ικανός για μία θέση. Εγώ δε θέλω κάποιους από την κ. Τσανάκα, εάν βγάλω αυτούς που δεν θέλω, δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 8. Το δεύτερο είναι ότι αυτοί που έχουν μπει, ιδίως στα νομικά πρόσωπα, δεν είναι εκλεγμένοι, είναι άνθρωποι οι οποίοι κατέβηκαν στις εκλογές και δεν βγήκαν. Με τον προηγούμενο νόμο θα είχαν εκλεγεί, αλλά και αυτό δε λέει τίποτα, διότι εγώ θεωρώ ότι αυτοί που είναι πρόεδροι τώρα είναι ικανοί, τους έλειπε η πείρα, τον πρώτο χρόνο πάντα λείπει η πείρα, ακόμη και από μένα, αντιμετωπίζω διαφορετικά τα θέματα τώρα και διαφορετικά πριν κάποιους μήνες, συνεπώς την δουλειά τους την κάνουνε πολύ σωστά. Μερικές φορές έρχονται σε ρήξη, διότι δεν έχουν αυτό το πολιτικάντικο, με την έννοια ότι αν κάνω κάτι, τι ψήφους θα κερδίσω, αυτό είναι κάτι που τους το έχω αποκλείσει από την αρχή. Εμένα με ενδιαφέρει να ξαναβγώ δήμαρχος, εάν ξανακατέβω την επόμενη φορά, αλλά όχι τάζοντας και κάνοντας πράγματα που είναι έξω από αυτό που πρεσβεύουμε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους ένας σύγχρονος δήμος! Δεν έχει να κάνει με τον τίτλο της παράταξης, αλλά πως πρέπει να βλέπουμε το δήμο και τους δημότες. Κάποιοι από αυτούς έχουν έρθει σε ρήξη, αλλά δεν ήταν για το προσωπικό τους συμφέρον, ήταν για να δουλέψουν καλύτερα οι υπηρεσίες αυτές. Κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες επί κ. Τσανάκα δούλευαν πολύ σωστά, για κάποιες άλλες έχω διαφορετική άποψη, βλέποντας τα πράγματα από μέσα. Και στο τέλος για τα Νομικά Πρόσωπα, ας μπουν βρε αδερφέ και κάποια άλλα πρόσωπα να δοκιμαστούν.

Η υπόθεση με το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Για την κ. Τσανάκα, τα έκανε μαντάρα ο κ. Ξουλόγης, εγώ δε νομίζω ότι τα έκανε μαντάρα, απλά, όταν πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές, πάντα φέρνουν μία αντίδραση. Το ότι ο κ. Ξουλόγης θέλει να είναι περισσότεροι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αυτό δεν είναι κακό, κάποιες από αυτές τις κυρίες ήταν μέσα στα γραφεία και αυτός ήθελε να βγούνε έξω. Επίσης, η μεγάλη σύγκρουση για το «Βοήθεια στο Σπίτι» έγινε με τις κυρίες αυτές που είχαν προσφύγει δικαστικά και είχαν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό και η απόφαση είχε παρθεί από όλο το δημοτικό συμβούλιο να μην παραστούμε και ότι ήταν απαραίτητο να μείνουν στο δήμο. Όντως πρωτοβάθμια βγήκε αυτό. Επίσης ο δήμος είχε το δικαίωμα να προσφύγει για δεύτερη φορά, να κάνει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Υπήρχε όμως το εξής πρόβλημα, στο μεταξύ προκηρύχθηκαν καινούργιες θέσεις για το Βοήθεια στο Σπίτι», όπου όλοι θα έπρεπε να κάνουν τα χαρτιά τους. Είπα τότε κάτι που το λέω και δημοσίως, ότι κάντε τα χαρτιά σας, όσες κυρίες περάσουν στο καινούργιο «Βοήθεια στο Σπίτι», θα πληρώνονται μέσω του δήμου και αυτές οι κυρίες θα περάσουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Όσες μείνουν εκτός, ο δήμος θα τις κρατήσει, καμία δεν θα μείνει άνεργη. Το ξαναλέω, γιατί ακούστηκαν διάφορα, και επειδή δε θέλω να διασπείρω ψιθύρους, αλλά κάποια άτομα δε θέλανε να κάνουν αιτήσεις και να πάνε στο καινούργιο «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτός ήταν ο λόγος που δεν έχω κάνει ακόμη την έφεση. Εάν το δικαστήριο γίνει πιο μπροστά από τα αποτελέσματα του προγράμματος, σας εγγυώμαι ότι θα το πάρω πίσω, δε θα πάω σε δεύτερο βαθμό. Εγώ λοιπόν δε νομίζω ότι τα έκανε μαντάρα ο κ. Ξουλόγης και να έχουμε πάντα κατά νου ότι υπάρχουν και ικανότατα στελέχη υπηρεσιακά, όπως είναι η κ. Παυλίδου, η κ. Αυλωνίτου, που ξέρουν και διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά τα νομικά πρόσωπα.

Για εμένα συνεργασία είναι διάλογος και όχι κατ’ ανάγκη η νομή της εξουσίας…

Οι Αντιδήμαρχοι που σήκωσαν το βάρος, η κουβέντα με την Τσανάκα και οι «διερευνητικές» με στελέχη άλλων παρατάξεων

Όντως όλοι δεν είμαστε για όλα τα πεδία, μπορεί να είμαστε πάρα πολύ καλοί επιστήμονες, αλλά να μην τα καταφέρνουμε στα διοικητικά, αυτό γίνεται. Εκεί που ίσως έχει δίκιο και η κ. Τσανάκα για τη λειψανδρία είναι ότι οι θέσεις των αντιδημάρχων είναι συγκεκριμένες, στις θέσεις αυτές το μόνο που με προβληματίζει είναι μήπως κάποια στιγμή κουραστούν. Δηλαδή ο κ. Σταυρίδης, άσχετα τι δέχεται, κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του και αρχίζει και φαίνεται στην πόλη. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος κρατάει μόνος του την Ενότητα Φιλίππων με πολύ καλά αποτελέσματα, με προέδρους οι οποίοι δεν κατέβηκαν μαζί μου, αλλά με άλλες παρατάξεις και έχουν εκλεγεί, όμως οι περισσότεροι από αυτούς αυτό που λένε είναι ότι σε ένα χρόνο γίνανε τόσα πράγματα που δεν έχουν γίνει σε 5 χρόνια με την προηγούμενη διοίκηση. Η δική μου αντιπρόταση είναι η συνεργασία και η συνεργασία δεν είναι η νομή της διοίκησης, συνεργασία είναι το να έχω ένα θέμα όπως π.χ. το τεχνικό πρόγραμμα, όπου είπα στην κ. Τσανάκα να βρεθούμε να συζητήσουμε πιο μπροστά μήπως θέλουν κάποια πράγματα αλλαγή και μου είπε τώρα πού να βρεθούμε, θα το κάνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεργαστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να μην το ψήφισε, αλλά κράτησε μία πάρα πολύ καλή στάση. Αυτό λοιπόν για εμένα είναι συνεργασία, είναι διάλογος και όχι κατ’ ανάγκη η νομή της εξουσίας. Η αλήθεια είναι ότι έχω έρθει σε συζήτηση διερευνητική με κάποιους, για να ξέρω να το προτείνω στους επικεφαλής τους, δεν είναι ότι τους είπα ελάτε και φύγετε από εκεί, δεν κάνω τέτοια πράγματα, αν το εξηγούν έτσι κακώς.

Ενέργεια από τα οργανικά απορρίμματα για τη μείωση των τελών

Πέρα από το παιχνίδι “Follow green” υπάρχει και η ουσία του πράγματος, αφού θα κρατήσει ένα χρόνο για να μπορέσει να μπει στην νοοτροπία του κόσμου. Όμως βλέπουμε το κίνητρο και πέρα απ αυτό είναι και το ότι πληρώνει κάποιος τα ίδια τέλη με κάποιον που δεν είναι συνειδητοποιημένος και τα πετάει όλα, χωρίς να ενημερώσει κανένα. Και αν βρεθεί, παίρνει πρόστιμο, αν όχι, ζει εις βάρος των υπολοίπων, διότι όλα αυτά πληρώνονται. Για τα ογκώδη αντικείμενα, ο κόσμος νομίζει ότι τα παίρνει ο Δήμος. Η νέα διαχείριση των απορριμμάτων λέει πως πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικά σημεία. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος πληρώνει και όταν θα έρθει ο λογαριασμός θα μπούνε μέσα στα έξοδα για να βγουν τα ανταποδοτικά και αυτά που πληρώνουμε στις εταιρίες για να πάμε αυτά τα ογκώδη αντικείμενα. Για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων  που είναι και το επόμενο στοίχημα του Δήμου, πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των βιοαποδομήσεων, ειδών, όπως τροφές, τα οργανικά κλπ. Αυτά θα τα συλλέξουμε  ξεχωριστά για να παράγουμε ενέργεια από αυτά και να μειώσουμε σταδιακά τα τέλη. Ο Δήμος πρέπει να κάνει μια πλατφόρμα για τα παλιά ογκώδη αντικείμενα για την συγκέντρωσή τους στα «πράσινα σημεία», όπου ο καθένας θα μπορεί να παίρνει ό,τι του είναι απαραίτητο. Όπως τα μπάνερ που είχαμε το καλοκαίρι από το  Cosmopolis, ο κ. Ζοπόγλου τα έδωσε σε μια εταιρία στις Σέρρες, η οποία έφτιαξε διάφορα πράγματα χρηστικά, σουβενίρ κλπ, για να πωληθούν. Έτσι δεν επιβαρύνθηκε το περιβάλλον με αυτό το πλαστικό που συνέβαλε στην κυκλική οικονομία που είναι ενέργεια η ίδια. Μπορούμε, επί παραδείγματι, να παίρνουμε παλέτες και να φτιάχνουμε σπιτάκια για τα αδέσποτα. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται χρόνο και προγραμματισμό, ώστε να αρχίσει να μαθαίνει ο κόσμος τα «πράσινα σημεία». Επάνω σ΄ αυτό είχε δουλέψει και η κ. Δρακονάκη και η δική μας διοίκηση το συνέχισε. Υποβάλαμε το σχέδιο μας στο ΕΣΠΑ και περιμένουμε. Χρειάζεται καλή οργάνωση για να υλοποιηθούν όλα αυτά. Τα «πράσινα σημεία έχουν οριστεί, έχουμε δει πως θα γίνει αυτό και οι «πράσινες γωνιές» θα είναι στις γειτονιές. Το δε κεντρικό «πράσινο σημείο» ορίστηκε στο ΒΙΟΠΑ, όπου θα καταλήγουν τα πάντα από τις «πράσινες γωνιές».

Τα ογκώδη

Φυσικά η μεταφορά των ογκωδών αντικειμένων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό τους. Δεν μπορεί για ένα γέμισμα φορτηγού του Δήμου που μαζεύει αυτά τα αντικείμενα κάποιος να πληρώνει 50 ευρώ και για ένα παλιό ντουλάπι να δίνει τα ίδια χρήματα. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Όποιος έχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσόν που αναλογεί σε ένα αντικείμενο, μπορεί να τηλεφωνεί στην καθαριότητα και το αυτοκίνητο θα μαζεύει αυτό το αντικείμενο, αλλά σε συγκεκριμένες ημέρες που θα περνάει από την συγκεκριμένη γειτονιά. Θα πρέπει να μπει μια σήμανση σε κεντρικά σημεία στις γειτονιές για να ξέρουν οι καβαλιώτες τις ημέρες που περνάει το φορτηγό και τότε να βγάζουν το παλιό τους αντικείμενο.

Η Καβάλα έχει ένα πλεονέκτημα που είναι η ομορφιά της και ένα μειονέκτημα που είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν χτιστεί τα σπίτια…

Το στοίχημα καθαρές και πράσινες γειτονιές

Η Υπηρεσία Πρασίνου έχει ευπρεπίσει τα δέντρα στις γειτονιές τις τελευταίες ημέρες και έγινε απολύμανση των κάδων στο κέντρο το καλοκαίρι, όπως και τις κοινότητες. Έγινε επίσης απολύμανση στον αθλητικό χώρο της Καλαμίτσας, όπως και όπου μαζεύεται πολύς κόσμος. Η Καβάλα όμως έχει ένα πλεονέκτημα που είναι η ομορφιά της και ένα μειονέκτημα που είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν κτιστεί τα σπίτια. Υπάρχουν γειτονιές, όπως στον Άγιο Γεώργιο, Άγιο Παύλο, Προφήτη Ηλία, όπου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Επειδή έχουν πολλά στενά, υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια, στις λαϊκές γειτονιές όπου ζούσαν πρόσφυγες. Όταν άρχισαν να φτιάχνουν σπίτια, διάλεγαν αυτές τις περιοχές. Πολλοί όμως έφυγαν και άφησαν τα σπίτια τους. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια όμως έχουν τον κίνδυνο κατάρρευσης, αλλά κυρίως πυρκαγιάς και θέμα ποιότητα ζωής. Επειδή κάθε μέρα έχω ένα πρόγραμμα μέχρι τις 10 το πρωί γυρίζω τις γειτονιές και τα χωριά και βλέπω τι γίνεται. Μέλημά μας λοιπόν στον Δήμο ήταν τα πολλά παρκάκια που έγιναν επί εποχής Αθανασιάδη και έχουν παρατηθεί στη τύχη τους, να ευπρεπιστούν. Βάλαμε στόχο να τα καθαρίσουμε, να κλαδέψουμε τα δέντρα και μετά βλέπουμε το πώς αυτά τα παρκάκια μπορούν να γίνουν χρηστικά και να τα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, οι οποίοι θα τα προστατεύουν παράλληλα. Κύριο μέλημα είναι οι γειτονιές, πέρα από τα μεγάλα έργα που γίνονται.

Ανταποδοτικά τέλη

Ανάλογα με τα έσοδα και έξοδα που υπάρχουν, γίνεται και η διανομή των τελών στους δημότες. Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας πληρώνονται από αυτά τα χρήματα και όχι από το κράτος. Άρα πρέπει να ισοσκελίσουμε τα έσοδά μας και τα έξοδα. Με βάση τα έσοδα και τα έξοδα που είχαμε το 2020 και την αύξηση κατά 282 χιλιάδων τετραγωνικών, βγάλαμε και τι πληρώνουμε και τι χρήματα περισσεύουν. Αυτό που περίσσευε ήταν το ποσόν των 550.000 ευρώ και θα ξαναγυρίσουν πίσω στον κόσμο. Έτσι λοιπόν το 15% της μείωσης των τελών είναι για τα καταστήματα και 5% για τα νοικοκυριά. Έχουμε κάνει διαβάθμιση και για τις ευπαθείς ομάδες.  Όσοι έχουν από 0 ευρώ έως 3000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δεν πληρώνουν τίποτα. Από 3.001 μέχρι 6.000, έχουμε μείωση 50% και από 6.001 μέχρι 8.000 έχουμε μείωση 30%. Αυτό σημαίνει πως ο χαμηλοσυνταξιούχος ή αυτός που παίρνει από τον ΟΑΕΔ ένα επίδομα, θα μπορέσει να πληρώνει χαμηλά τέλη. Άρα το 5% που ακούγεται, είναι οριζόντιο για όλα τα σπίτια. Αυτή η διαστρωμάτωση και η μείωση γίνεται για να μπορέσουμε να πιάσουμε ακριβώς τους συνταξιούχους με 400-500 ευρώ τον μήνα, για να τα βγάλουν πέρα.

Κάποια μικρά μουσικά σχήματα μέσα στους πεζόδρομους θα παίζουν μουσική για να υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα…

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου ενόψει Χριστουγέννων

Μέχρι τώρα 70 συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει κανένα επίδομα. Αυτών που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους από την κοινωνική υπηρεσία, μέσα στα Χριστούγεννα θα πάρουν το επίδομα των 300 ευρώ. Πέρα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα δοθούν τα τρόφιμα του ΤΕΒΑ, που είναι πάρα πολλά. Τώρα, φέτος δεν θα έχουμε εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού, στολίζουμε την πόλη και μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα αρχίσει να ανάβει ο στολισμός για να υπάρχει ένα φως στην πόλη.  Επίσης θα υπάρχουν κάποια μικρά μουσικά σχήματα τα οποία μέσα στους πεζόδρομους θα παίζουν μουσική για να υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα. Όλα αυτά βέβαια είναι υπό αίρεση, ανάλογα την κατάσταση. Παράλληλα από τα χρήματα που θα έχουμε εξασφαλίσει, θα δούμε πόσα παιδάκια από τις ευπαθείς οικονομικά οικογένειες θα πρέπει να πάρουν το δώρο τους για να νοιώσουν ότι έχουμε γιορτές.

Κανένας συνάνθρωπός μας μόνος

Όταν ξέρουμε πως υπάρχει ένα συνάνθρωπός μας δίπλα μας και είναι μόνος, ας ειδοποιήσουμε τον Δήμο στο 2513.500.000 για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε με βοήθεια για ψώνια, φάρμακα κλπ. Υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα, όμως όποιος δουλεύει κάνει και λάθη και είναι σίγουρο πως έχουμε κάνει σφάλματα. Όμως είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Η καθημερινότητα είναι το κύριο μέλημά μας.