Οι γονείς των Κρηνίδων «καρφώνουν» τον Δήμο Καβάλας και ζητούν άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση», υποστηρίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου των Κρηνίδων και καταγγέλλει «κοροϊδία»

Για εμπαιγμό κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Καβάλας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου των Κρηνίδων με αφορμή τα όσα ΔΕΝ έκανε για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων και ιδιαίτερα για το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος κάνει λόγο για «προβλήματα κατασκευαστικά, παλαιές και κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, προβλήματα με τη στατικότητα, πλημμελής πυρασφάλεια καθώς και έλλειψη χώρων» τα οποία, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις για ένταξη του σχολείου σε κάποιο ευρωπαϊκό ή κρατικό πρόγραμμα αναβάθμισης, δεν έχουν λυθεί.

Μάλιστα, οι γονείς καταγγέλλουν ότι τη στιγμή που οι ίδιοι υφίστανται «κοροϊδία» από τον Δήμο Καβάλας, άλλα σχολικά συγκροτήματα εντάσσονται σε παρεμφερή προγράμματα και αναβαθμίζονται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρηνίδων.

«Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, όμως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πάντα»!

«Τα κτίρια που στεγάζουν τις σχολικές μονάδες των δημοτικών, νηπιαγωγείων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, κυρίως όμως το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρηνίδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Έχουν γίνει εξαιρετικά επικίνδυνα τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον παραπάνω χώρο.

Προβλήματα κατασκευαστικά, παλαιές και κατεστραμμένες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, προβλήματα με τη στατικότητα, πλημμελής πυρασφάλεια καθώς και έλλειψη χώρων είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία οι γονείς, μέσω των συλλόγων, ασχολούμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την επίλυση αυτών και πολλών άλλων προβλημάτων από τις διοικήσεις του δήμου Καβάλας. Ενημερωτικά για τα προβλήματα του κτιρίου του Γυμνασίου Κρηνίδων τον τελευταίο χρόνο έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

  • Αρχές Δεκέμβρη του 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του δήμου και ενημερωθήκαμε πως υπάρχει έτοιμος φάκελος ο οποίος θα κατατεθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, η οποία κατάθεση θα γινόταν ως τις 24/1/2020. Το χρονοδιάγραμμα ελέγχου του φακέλου θα ήταν 6 έως 7 μήνες. Αμέσως μετά θα δημοπρατούνταν το έργο, και οι εργασίες θα ξεκινούσαν το καλοκαίρι του 2021.
  • Έξι μήνες μετά την παραπάνω συνάντηση δεν υπήρξε η παραμικρή κίνηση- ενημέρωση για την πορεία του φακέλου. Ζητήσαμε νέα συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9/6/2020. Σε αυτήν ενημερωθήκαμε ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Γυμνασίου θα ενταχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου θα ήταν στο τέλος Αυγούστου του 2020.
  • Μέχρι και σήμερα, δηλαδή τέλος Νοέμβρη του 2020, δεν κατατέθηκε κανένας φάκελος σε κανένα φορέα της περιφέρειας και δεν έχει δρομολογηθεί καμία ουσιαστική προσπάθεια από τη μεριά του δήμου για την επίλυση των προβλημάτων του κτηρίου καθώς και την αναβάθμιση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος.

Στις 20/11/2020 όμως διαβάζουμε στον ηλεκτρονικό τύπο ότι εκτάκτως και επειγόντως συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του δήμου Καβάλας με μοναδικό θέμα την κατάθεση πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Τεχνικού Λυκείου Καβάλας προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, το όποιο θα χρηματοδοτηθεί από ένα νέο πρόγραμμα ονόματι Gr energy. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην ιδία σχολική μονάδα είχε γίνει παρόμοιο έργο και το 2011, γεγονός το οποίο και επικροτούμε.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη έχουμε να επισημάνουμε από την πλευρά μας ότι στην πράξη παρήλθε ένας ολόκληρος χρόνος χαμένος από τη ζωή των παιδιών, χωρίς καμία κίνηση από την πλευρά του δήμου.

Έχουμε μάθει ότι μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, όμως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πάντα.

Προγράμματα για να ενταχθεί το σχολικό συγκρότημα του Γυμνάσιου και Λυκείου Κρηνίδων υπάρχουν, π.χ. πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Αν θέλει ο Δήμος μπορεί να βρει και άλλη χρηματοδότηση, εκτός και αν είναι σκόπιμη η παραμέληση, διότι φαίνεται πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση, γεγονός που ούτε να σκεφτόμαστε θέλουμε.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ύπαρξης ενός αξιοπρεπούς δημόσιου σχολείου συνεχίζεται. Ως γονείς δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας και να επιστρατεύσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να τον πετύχουμε».

ΥΓ: Σε μια από τις πολλές λυόμενες αίθουσες που φιλοξενούν τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου η οροφή έχει μια τρύπα από την οποία την περίοδο των βροχοπτώσεων μπαίνουν νερά. Σαράντα ημέρες πέρασαν με συνεχείς ενοχλήσεις από την πλευρά του συλλόγου γονέων και της διευθύντριας. Κανένας από τον Δήμο Καβάλας δεν έκανε τον κόπο να έρθει να δει και να διορθώσει το πρόβλημα.