Μάκης Παπαδόπουλος: Για εμάς στη λήψη των αποφάσεων μετράει η συλλογικότητα, για τον Δήμαρχο όχι…

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας μιλά για τα δημοτικά τέλη, για «τα λάθη που κοστίζουν» στις υπηρεσίες του Δήμου, τις προτάσεις κοινωνικής πολιτικής της παράταξής του και την «ομηρεία» των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Για όλους και για όλα μίλησε σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος.

«Οι μειώσεις που πρότεινε ο Δήμαρχος δεν οφείλονται στις δικές του προσπάθειες, αλλά στων δημοτών» υποστήριξε για το θέμα των δημοτικών τελών, ενώ αναφέρθηκε στη λάθος κατεύθυνση του Δημάρχου που «κοστίζει ακριβά στις δημοτικές υπηρεσίες, όπως της καθαριότητας και του φωτισμού».

Μίλησε για τα «υπέρογκα ποσά που πληρώνουμε στη ΔΙΑΑΜΑΘ» και την ανάγκη αύξησης της ανακύκλωσης, ενώ ανέλυσε μία προς μία τις προτάσεις της παράταξής του για τη στήριξη των δημοτών και των επιχειρήσεων της Καβάλας εν μέσω πανδημίας. Τέλος, δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για το ζήτημα των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» επισημαίνοντας πως «με τις παλινωδίες του ο Δήμαρχος τις κρατάει σε ομηρία».

Στη διοίκηση του Δήμου δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να συζητάς και να θέτεις διαφορετικές απόψεις

Το ζήτημα των δημοτικών τελών
Εμείς ως παράταξη από την αρχή συνεργαστήκαμε με την Οικονομική Υπηρεσία, για να εξετάσουμε το σενάριο νέων μειώσεων. Υπήρχαν εξ αρχής δύο απόψεις σχετικά με την προσθήκη 700.000 τετραγωνικών μέτρων που ξαφνικά εμφανίστηκαν για το 2019 και δεν είχαν υπολογιστεί στις αυξήσεις που μπήκαν πέρσι στα τέλη, υπήρχε δηλαδή ένας προβληματισμός αν τα μετράμε ή δε τα μετράμε ως επιπλέον έσοδα. Όταν θέσαμε το θέμα στην Οικονομική Υπηρεσία, η απάντηση ήταν ότι αυτά τα τετραγωνικά δεν μπορούν να υπολογιστούν ως καινούργια και τα θεωρεί ότι υπήρχαν και πέρσι. Ωστόσο, δεν μπορώ να αγνοήσω έτσι απλά ότι 700.000 τετραγωνικά ξαφνικά εμφανίζονται και δεν προστίθενται στα έσοδα. Όταν κατέθεσε ο κ. Ξανθόπουλος την πρότασή του με μεγαλύτερες μειώσεις και την αναλύσαμε, καταλήξαμε ότι και οι δύο προτάσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές από εμάς, με μόνο πρόβλημα την αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για την πρόταση του κ. Ξανθόπουλου. Εκεί έλαβα την απόφαση να αφήσω τη δημοτική μου ομάδα να αποφασίσει ελεύθερα. Είναι δύσκολο για ορισμένους συναδέλφους της διοίκησης να κατανοήσουν το μοντέλο της δικής μας παράταξης. Σε εμάς η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων μετράει, στη διοίκηση του Δήμου δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να συζητάς και να θέτεις διαφορετικές απόψεις, γιατί ο Δήμαρχος δεν τους έχει συνηθίσει στον διάλογο και τη συνεργασία. Εγώ προσωπικά αποδέχθηκα την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και ψήφισα την πρόταση της διοίκησης, αποδέχτηκα όμως και τη διαφορετική γνώμη ορισμένων μελών της ομάδας μου. Εξάλλου, είπα ότι και οι δύο προτάσεις συμφωνούν με την πολιτική μας, αφού στόχος μας είναι να επιστραφεί στους δημότες όλο το 45% των αυξήσεων που επιβλήθηκαν πέρσι. Και το λέω ευθέως, μακάρι να εγκριθεί η πρόταση Ξανθόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εναλλακτική πρόταση και είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε την πλειοψηφία.

Οι μειώσεις που πρότεινε ο Δήμαρχος δεν οφείλονται στις δικές του προσπάθειες, αλλά στις προσπάθειες των δημοτών

Οι μειώσεις που πρότεινε ο Δήμαρχος δεν οφείλονται στις δικές του προσπάθειες, αλλά στων δημοτών
Δεν είναι ωραία η εικόνα να επικρατεί τέτοια αναστάτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο θέμα. Θα περίμενα ο κ. Μουριάδης να πάρει την πρωτοβουλία και να συζητήσει τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν, πριν ακόμη φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν το έκανε. Αγνόησε την υποχρέωσή του να πείσει όλες τις παρατάξεις, δεν εξήγησε σωστά το θέμα, δεν απάντησε με καθαρότητα στα ερωτήματα και δεν προσπάθησε να συνθέσει, έτσι οδηγούμαστε σε ασυνεννοησία και αδιέξοδα. Δεν μίλησε για την ουσία, δηλαδή για τη μείωση των εξόδων. Οι μειώσεις που πρότεινε ο Δήμαρχος δεν οφείλονται στις δικές του προσπάθειες, αλλά στις προσπάθειες των δημοτών. Οι μειώσεις οφείλονται στην τύχη, αφού φέτος έλαβε 930.000 ευρώ που δε τα περίμενε και στον κόπο των δημοτών, από τις αυξήσεις που μπήκαν φέτος και από τις δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Η λάθος πολιτική του Δημάρχου που κοστίζει… ακριβά στις υπηρεσίες
Η πολιτική του Δημάρχου στην καθαριότητα είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν εισφέρει στη μείωση των εξόδων, τα έξοδα για την υπηρεσία καθαριότητας παραμένουν και για το 2020 και για το 2021 σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουμε δαπάνες 1,2 εκ. ευρώ για το ρεύμα του δημοτικού φωτισμού, έχουμε 1,5 εκ. ευρώ εισφορά στη ΔΙΑΑΜΑΘ, έχουμε 1 εκ. ευρώ για καύσιμα, ανταλλακτικά και συντηρήσεις. Όσο η διοίκηση του Δήμου κρατά ψηλά τα έξοδα της υπηρεσίας, οι δημότες θα κινδυνεύουν να πληρώνουν αυξήσεις. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αδυναμία από τους δημότες να πληρώσουν τις αυξήσεις που επέβαλε ο Δήμαρχος για φέτος και αυτό δείχνει ότι η αύξηση των τελών ήταν μία λάθος απόφαση. Αυτό που χρειαζόμαστε, η ουσιαστική συζήτηση, είναι ο περιορισμός του κόστους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Να εντάξουμε νέο εξοπλισμό στην καθαριότητα και τον φωτισμό που θα εξοικονομεί πόρους και θα μειώνει το κόστος λειτουργίας. Εμείς είχαμε προτείνει στο τεχνικό πρόγραμμα μία ολοκληρωμένη μελέτη για να αντικαταστήσουμε όλες τις κοινές λάμπες του δημοτικού φωτισμού που είναι ενεργοβόρες με LED. Η αλλαγή αυτή θα μας έδινε εξοικονόμηση μέχρι και 70%, αλλά ο Δήμαρχος απαξίωσε την πρότασή μας.

Η διοίκηση του Δήμου δεν ασχολείται εντατικά να εκπαιδεύσει και να ενθαρρύνει τους δημότες να κάνουν σωστή ανακύκλωση

Το ζήτημα της ΔΙΑΑΜΑΘ και η ανακύκλωση
Θέλουμε μία διεκδικητική πολιτική απέναντι στη ΔΙΑΑΜΑΘ, με σκοπό να σταματήσουμε να πληρώνουμε 1,5 εκ. ευρώ στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος δε διεκδικεί, αλλά υποχωρεί στις αποφάσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ. Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ανακύκλωση, η διοίκηση του Δήμου δεν ασχολείται εντατικά να εκπαιδεύσει και να ενθαρρύνει τους δημότες να κάνουν σωστή ανακύκλωση και να τους παρέχει τα κατάλληλα μέσα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που κάποιες από τις προτάσεις μας για την πανδημία τις εφάρμοσε η διοίκηση»
Η πανδημία ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο και θα έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα από πλευράς Δήμου. Από τότε κάναμε προτάσεις στη διοίκηση του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα αυτή την τρομακτική υγειονομική κρίση. Είμαστε ικανοποιημένοι που κάποιες από αυτές τις εφάρμοσε η διοίκηση: τη στήριξη των δημοτών που εν μέσω καραντίνας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε βασικά είδη επιβίωσης (ψώνια, φάρμακα), την οργάνωση ενός δικτύου εθελοντών που θα παρέχουν βοήθεια σε δημότες στις γειτονιές της πόλης και την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Για τη δική μας παράταξη, η κρίση είναι και υγειονομική και οικονομική, γι’ αυτό προτείναμε από τον Μάρτιο μέτρα για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Θέσαμε ακόμη και το ζήτημα της στήριξης των τοπικών ΜΜΕ που αυτό το διάστημα παίζουν ένα σωστό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι προτάσεις της παράταξης για την κοινωνική πολιτική
Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Καβάλας δεν έχει αντιληφθεί την έκταση που θα λάβει η κρίση τους επόμενους μήνες. Εμείς καταθέσαμε πολλές προτάσεις αυτό το διάστημα, όπως το να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου μέχρι και 200.000 ευρώ και να γίνει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δημότες. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η πολιτική της διοίκησης του Δήμου δεν είναι τόσο γενναία όσο θα περιμέναμε. Ο προϋπολογισμός για το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι στις 145.000 ευρώ σήμερα, εμείς προτείνουμε να φτάσει τις 200.000 ευρώ, γιατί τα δεδομένα δεν είναι ίδια με πέρσι, η πραγματικότητα έχει αλλάξει δραματικά. Επίσης, προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού του Βοηθήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 300.000 ευρώ με στόχο να στηριχθούν τουλάχιστον 500 νοικοκυριά. Προτείνουμε μάλιστα την αύξηση του ετήσιου βοηθήματος από 300 ευρώ σε 600 ευρώ και έκτακτη χορήγησή του σε ανέργους και εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρο οικονομικό πρόβλημα λόγω του lockdown. Το βοήθημα αυτό ήταν 600 ευρώ και ο Δήμαρχος το έκανε 300 ευρώ, του είπαμε να το κάνει πάλι 600 ευρώ -το ποσό αυτό εφάπαξ για έναν χρόνο δεν είναι τίποτα, ούτε τη δαπάνη για το πετρέλαιο δεν καλύπτει-. Είναι σημαντικό να επεκτείνουμε την αξιοποίηση αυτών των εργαλείων κοινωνικής πολιτικής, για να στηρίξουμε και συνδημότες μας που δεν είχαν μέχρι τώρα ανάγκη και βρέθηκαν ξαφνικά σε άσχημη οικονομική θέση λόγω κορονοϊού.

«Τώρα μας χρειάζονται οι Καβαλιώτες και πρέπει να είμαστε δίπλα τους»
Δημιουργείται ένα νέο «κύμα» ανέργων που δεν παίρνει κανένα επίδομα από την Πολιτεία και πρέπει να συμπαρασταθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα μας χρειάζονται οι Καβαλιώτες και πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείναμε την απαλλαγή διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας, τη μείωση στην εγγύηση του νερού από 100 ευρώ σε 30 ευρώ και να ισχύει από ‘δω και στο εξής και όχι μόνον για 3 μήνες, όπως ήθελε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ζητάμε από τον Απρίλιο να αγοράσει ο Δήμος tablets για μαθητές που δε διαθέτουν, για να συμμετέχουν σωστά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Εμείς έχουμε στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για μονιμοποίηση, γιατί βλέπουμε το κοινωνικό έργο που επιτελούν

Η «ομηρεία» των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
Έχουμε ζητήσει να γίνονται προληπτικά τεστ Covid σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η διοίκηση στο θέμα αυτό είναι αδικαιολόγητη, μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και μέχρι πρόσφατα και στην υπηρεσία καθαριότητας δεν εξετάζονταν προληπτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα για κορονοϊό, ενώ έρχονται καθημερινά σε επαφή με δημότες και μάλιστα με ευπαθείς ομάδες. Εμείς έχουμε στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για μονιμοποίηση, γιατί βλέπουμε το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι αυτοί. Δυστυχώς η στάση του Δημάρχου στο θέμα αυτό δεν είναι ισορροπημένη. Στην αρχή ο Δήμαρχος είπε ότι στηρίζει τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, μετά άλλαξε γνώμη και κατέθεσε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τις εργαζόμενες, μετά ξανάλλαξε γνώμη και αποφάσισε, μετά και την πίεση της αντιπολίτευσης, τον Ιούλιο να ανακαλέσει την έφεση! Και σήμερα διαπιστώνουμε ότι ο Δήμαρχος δεν έχει καταθέσει την ανάκληση της έφεσης στο δικαστήριο! Αυτές οι παλινωδίες δείχνουν αναξιοπιστία και μας προκαλούν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Μουριάδη. Εμείς καλέσαμε τον Δήμαρχο να καταθέσει άμεσα στο δικαστήριο την ανάκληση της έφεσης πριν την Παρασκευή. Καλούμε επίσης να μη ζητήσει αναβολή, γιατί η αναβολή θα κρατήσει σε ομηρία τις εργαζόμενες για μεγάλο διάστημα. Ο Δήμαρχος Καβάλας οφείλει να τηρήσει τον λόγο του και τη δημόσια δέσμευσή του για ανάκληση της έφεσης.