Λαϊκή Συσπείρωση: Υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς «ναι, μεν αλλά», το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής

Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει ο Χρήστος Ποτόλιας

Την κατηγορηματική αντίθεση της παράταξης του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση εκφράζει με ανακοίνωση του ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επισημαίνει ότι το εκλογικό σύστημα που θέλει να ισχύσει η κυβέρνηση καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό. Επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτίθεται και στο εκλογικό μέτρο του 3% όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον Β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας τον οποίο χαρακτηρίζει εκβιαστικό..

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Ο αγώνας μας αφορά στην απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και όχι σε ένα μέρος του»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα τα ζητήματα “κυβερνησιμότητας” στην Τοπική Διοίκηση που επικαλείται μαζί με άλλες δυνάμεις, πέρα και από την τυπική κατάργηση της αυτονομίας των Κοινοτήτων, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%. Με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση. Έχουν μετατρέψει τους δήμους σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή στις λαϊκές οικογένειες. Έχουν κοινή στρατηγική επιλογή, να ευθυγραμμίζουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με αφετηρία τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες που παραμένουν ακάλυπτες.

Υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτό το κάνουμε χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακό κρατικό θεσμό, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου (3%), όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία του θεσμού, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης και παραγοντισμού.

Επί πλέον θεωρούμε ότι είναι ο καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθιά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών υποψηφιοτήτων’’, σε ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι και αλλιώς υποστηρίζουν.

Η “κολοβή” απλή αναλογική, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση.

Η κυβέρνηση παίρνει τώρα σειρά στην εναλλαγή των εκλογικών συστημάτων, που μας έχουν συνηθίσει τα κυβερνητικά κόμματα και που καμιά σχέση δεν έχουν με την πιστή αποτύπωση της λαϊκής ψήφου.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο και εκλογικό σύστημα, είναι μόνο ένα μέρος των αντιδραστικών κατασταλτικών σχεδιασμών τους, που μόνο ο οργανωμένος λαός και το κίνημα του μπορούν να ακυρώσουν.

Ο αγώνας μας αφορά στην απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και όχι σε ένα μέρος του».