Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας

Ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης για το αίτημα των τοπικών κοινοτήτων για την ανεξαρτητοποίηση του ψηφοδελτίου των κοινοτήτων από αυτό του δήμου

Το ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων του δήμου Καβάλας, για την ανεξαρτητοποίηση του ψηφοδελτίου των κοινοτήτων από αυτό του δήμου σχολιάζει με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Χρήστος Ποτόλιας ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι η παράταξη του δεν είναι αντίθετη προς αυτό το αίτημα, ωστόσο δε συμφωνεί στις προτάσεις που γίνονται αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Δεν είμαστε αντίθετοι προς το ψήφισμα αλλά δε συμφωνούμε σε θέματα που αφορούν την πολιτική της ΕΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση»

«Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν είμαστε αντίθετοι στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων του δήμου Καβάλας, για την ανεξαρτητοποίηση του ψηφοδελτίου των κοινοτήτων από αυτό του δήμου.

Ωστόσο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με σειρά θέματα που θέτουν στο ψήφισμά τους, όπως αυτά που αφορούν ζητήματα πολιτικής της ΕΕ για τη τοπική διοίκηση, δήμους και Περιφέρειες, όπως τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομία και «Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης», τα οποία αποτελούν τον πυρήνα, τη μήτρα της αντιλαϊκής πολιτικής στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ενιαία έκφραση εδώ και χρόνια στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Έχουμε κατοχυρώσει έτσι με την παρουσία μας  να μην κρυβόμαστε πίσω από δήθεν αυτοδιοικητικές μάσκες αναλαμβάνοντας επίσης με παρρησία τις ευθύνες μας για τους αιρετούς που προτείνουμε και εκλέγονται, αναδείχνοντας ενιαία τις αντιδραστικές ανατροπές που έχουν επέλθει στους δήμους και στις Περιφέρειες  20 χρόνια τώρα. Ανατροπές με κατεύθυνση τις οδηγίες της ΕΕ που τις ενσωματώνουν στα Ελληνικά δεδομένα όλα τα αστικά κόμματα, που στον κορμό τους έχουν την έχθρα στις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Ανατροπές που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση ποικιλότροπα  των επιχειρηματικών ομίλων (για παράδειγμα σήμερα η φορολόγηση και τα τέλη κάθε είδους  για το δήμο αγκαλιάζουν κάθε χωριό – τα χρήματα που αφαιρούνται από την τοπική διοίκηση πηγαίνουν στην επιχειρηματικότητα, τα χωριά συνεχίζουν να ερημώνουν, να μην διαθέτουν βασικές κοινωνικές υποδομές όπως αυτές τις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της εκπαίδευσης, της πρόνοιας).

Τα κοινοτικά συμβούλια έχουν μεν σήμερα πολλές  ευθύνες θεσμικά, χωρίς όμως  χρηματοδότηση και υποδομές για να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Πέραν αυτών των ελλείψεων υπάρχει περίπτωση, άμα το φέρουν οι συνθήκες και δυσκολέψουν ακόμη τα πράγματα, το σύστημα να τους βγάλει και στη «σέντρα» ως υπεύθυνους για τις τραγικές υποδομές, που ενώ θα έπρεπε να συντηρεί το κράτος δεν το κάνει γιατί πάντα είναι γαλαντόμο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων (το είδαμε με το ΤΑΠ τελευταία), αλλά πάντα ελλειμματικό και ανεύθυνο όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες και αγωνίες. Όσο δε για τον εθελοντισμό των κοινοτικών συμβούλων όσο και να θέλει δεν μπορεί να καλύψει τα τεράστια κενά.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” διαφωνούμε με το σύνολο της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που επαναφέρει ένα προκλητικό, αντιδραστικό εκλογικό σύστημα.

Στην ουσία θέλουν, μέσω και του εκλογικού νόμου, να γίνεται διαχείριση των δήμων από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Κυβερνήσεις, που διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει μετατρέψει τους δήμους σε κρατική υπηρεσία, σε Τοπική Διοίκηση, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός μετατροπής τους σε ελεγκτικό μηχανισμό των επιχειρηματικών ομίλων, που θα αναλάβουν κρίσιμους και επικερδείς τομείς της λειτουργίας τους.

Επειδή από αυτή την κατεύθυνση δεν μένουν έξω από το σχεδιασμό τους τα χωριά και οι κοινότητες, καλούμε τους «κοινοτικούς» να κοιτάξουν κατάματα μια συνολικά αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες στο χωριό και στην πόλη και που διεκπεραιώνεται σήμερα με επιμέλεια από τους δήμους, τις περιφέρειες, τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες».