Λαϊκή Συσπείρωση: Η ταλαιπωρία των Καβαλιωτών με τα δημόσια κτήματα δεν τελείωσε…

Επιστολή του Χρήστου Ποτόλια στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας από την οποία ζητάει ενημέρωση για το ζήτημα και πως θα κινηθεί για το επιλύσει οριστικά

Επιστολή στη διοίκηση και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέστειλε ο Χρήστος Ποτόλιας αναφορικά με τη νέα «περιπέτεια» των κατόχων Δημοσίων Κτημάτων. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης καλεί τον Δήμαρχο να απαντήσει σχετικά με το αν συνεχίζεται η αντιδικία Δήμου-Δημοσίου και αν η διοίκηση θα προβεί σε ενέργειες για να αποσυρθούν όλα τα Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης καθώς και πως προτίθεται να κινηθεί για να λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Ακολουθεί η επιστολή του Χρήστου Ποτόλια:

«Κανένα τέλος δεν ήρθε στο ζήτημα. Αντίθετα μια νέα αρχή γίνεται με την αποστολή επιστολών για αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης»

«Κύριε Πρόεδρε. Από τον καιρό ακόμα της ενσωμάτωσης της Καβάλας στο ελληνικό κράτος και τον προσφυγικό κατακλυσμό μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1980, χιλιάδες Καβαλιώτες ταλαιπωρήθηκαν και πολύ συχνά διώχθηκαν επειδή επιδίωξαν να λύσουν το πρόβλημα της στεγαστικής τους αποκατάστασης με «κατάληψη» γης και οικοπέδων του δημοσίου ή ανταλλάξιμων.

Ποιος το περίμενε όμως ότι το πρόβλημα θα αναβίωνε στις μέρες μας.

Σας γνωρίζουμε ότι για τα μερικές δεκάδες εναπομείναντα αδιάθετα δημόσια κτήματα της λωρίδας που υπάρχει στο σύνορο της πόλης με το δάσος, δηλ. από το Δασαρχείο μέχρι τη Χωράφα και τον Άγιο Αθανάσιο, στις 12/04/2019 σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου αναφέρονταν: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Δήμος Καβάλας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία τον δικαιώνει και ακυρώνει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία χαρακτήριζε αναδασωτέα έκταση ενταγμένη στο σχέδιο πόλης της Καβάλας στην περιοχή της Χωράφας… μετά απ’ αυτό, εκατοντάδες συνδημότες μας και οι οικογένειες τους, θα μπορούν ανεμπόδιστα να νομιμοποιήσουν, αξιοποιήσουν, μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους, που βρίσκεται στην περιοχή αυτή ……η αίσια αυτή εξέλιξη βάζει τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των συνδημοτών μας και εκτός των άλλων, τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και να συμβάλουν έτσι, στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας της περιοχής….».

Πληροφορούμαστε, ωστόσο, ότι κανένα τέλος δεν ήρθε, αντίθετα μια νέα αρχή γίνεται: οι πιο πάνω συμπολίτες μας παραλαμβάνουν νέο κύμα «επιστολών» της Κτηματικής Υπηρεσίας και καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο, για πολλαπλή φορά στη ζωή τους, χιλιάδες ευρώ ως «αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης δημόσιου κτήματος».

Επειδή το ζήτημα αφορά πρωτίστως συνδημότες που άδικα ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια, υπήρξε όμως και το διαχρονικό ενδιαφέρον και η μεγάλη ανάμιξη του Δήμου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

α) αν συνεχίζεται και σε πιο στάδιο βρίσκεται η αντιδικία Δήμου-Δημοσίου από την οποία προήλθε η πιο πάνω θετική αρχικά απόφαση.

β) αν θα προβείτε σε ενέργειες για να αποσυρθούν αμέσως όλα τα Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης που κυκλοφορούν.

γ) αν θα προβείτε και σε ποιές ενέργειες για την οριστική επίλυση του θέματος με δωρεάν διάθεση των οικοπέδων στους κατόχους τους».