Λαϊκή Συσπείρωση: Με αφορμή τον σεισμό της Λάρισας…

Ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ για την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας να προβεί σε προσεισμικούς ελέγχους κτηρίων

Την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας στην Καβάλα επισημαίνει με επιστολή του προς τη διοίκηση του Δήμου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Χρήστος Ποτόλιας ζητάει να πληροφορηθεί αν ο Δήμος σκοπεύει να κινηθεί στην κατεύθυνση των προσεισμικών ελέγχων με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Να πάρουμε αντισεισμικά μέτρα προστασίας με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει στο σημείο αυτό το επόμενο δευτερόλεπτο»

«Στη χώρα μας εκλύεται το 50 % της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι ακριβής πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή και ότι δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να θεωρηθεί ασεισμική, καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου.

Παρά το γεγονός αυτό, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε περίπτωση σεισμού. Ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός και προστασία δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρεί προτιμότερο να δοθούν αποζημιώσεις, ακόμα και εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές, από το να δημιουργηθούν υποδομές για να αποφευχθούν καταστροφές.

Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Η πολιτική τους φιλοσοφία είναι να θεωρούν περιττό κόστος την προστασία της ζωής, της περιουσίας αλλά και της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Αυτά θεωρούνται «βαρίδια» που αφαιρούν πόρους από επενδύσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης, φορτώνοντας βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων, Τοπικής Διοίκησης, ΕΕ είναι τα εξής:

Σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, από τα περίπου 87.000 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα που έπρεπε να ελεγχθούν από τους μηχανικούς της Τοπικής Διοίκησης, έστω και οπτικά, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 18.000. Για δευτεροβάθμιο έλεγχο, ούτε λόγος.

Το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, και επομένως χρήζουν ελέγχων και ενισχύσεων.

Όσον αφορά τα σχολεία, από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή σε ποσοστό 57,4% χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Παρακαλούμε τη διοίκηση να μας γνωρίσει και να μας ενημερώσει πως σκοπεύει να παρέμβει για τα παρακάτω ζητήματα:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων του δήμου.
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων (των χώρων του Πανεπιστημίου ΔΙΠΑΕ, των Κέντρων Υγείας, των προνοιακών μονάδων, των δημόσιων-δημοτικών υπηρεσιών κ.ά.),
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος σε φροντιστήρια, σε χώρους διασκέδασης της νεολαίας.
  • Αν έχει γίνει μέριμνα και προγραμματισμός ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στο Δήμο.

Θεωρούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι στόχος μιας φιλολαϊκής αντισεισμικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η λήψη όλων των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν στη δεδομένη ιστορική στιγμή σε κάθε κατοικημένο σημείο του δήμου, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει στο σημείο αυτό το επόμενο δευτερόλεπτο».