Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καβάλας: Τα «ξεκρέμαστα» τιμολόγια και οι «πεταμένοι λογαριασμοί» νερού

Οι μομφές στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, οι έλεγχοι από τους ορκωτούς και οι «αποκαλύψεις» του παραιτηθέντος προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Δασκαλούδη κατά τη διαδικτυακή απολογιστική συνέντευξη: «Αυτά έλαβα, αυτά παραδίδω»

Με έναν μικρό απολογισμό μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 30 Μαρτίου 2021 για το τι έλαβε και τι παραδίδει, ο Θανάσης Δασκαλούδης «έκλεισε» το θέμα της παραίτησής του από τη θέση του προέδρου και τακτικού μέλους του ΔΣ του ΝΠΔΔ Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Δασκαλούδη για την άριστη, όπως είπε, συνεργασία την οποία είχε, μια συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί σε άλλο επίπεδο, όπως δήλωσαν αμφότεροι.

Όσον αφορά το δια ταύτα, ο κ. Δασκαλούδης ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την ποιότητα της συνεργασίας του με τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με το γεγονός -κατά δήλωση του ίδιου- ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι τους οποίους έθεσε ο ίδιος όταν ανέλαβε το εν λόγω πόστο, λέγοντας ότι «δεν κάναμε το ποιοτικό άλμα το οποίο είχαμε θέσει ως στόχο, αλλά προσπαθήσαμε να καλύψουμε χρέη και εκκρεμότητες».

Τι λένε «λένε» οι αριθμοί: Τα «ξεκρέμαστα» τιμολόγια και οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ

Ο κ. Δασκαλούδης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρέλαβε ένα χρέος της τάξης των 303.000 ευρώ, ενώ κάθε χρόνο προσθέτονταν τα πάγια έξοδα, συν το πάγιο έσοδο των 200.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν κάλυπτε τα έξοδα του Νομικού Προσώπου «και φτάσαμε στο σημείο να παραδίδουμε μια σχολική Επιτροπή με μηδενισμένο χρέος και ένα ταμείο με 70.000 ευρώ», όπως είπε.

Εντύπωση προκάλεσαν, πάντως, κάποιες «αποκαλύψεις» τις οποίες έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών: «Ανακαλύψαμε ότι κάποια τιμολόγια των 64.000 ευρώ δεν ξέραμε σε τι δουλειές αντιστοιχούσαν σε σχολεία και δεν τα πληρώσαμε και γι’ αυτό γίνεται έλεγχος από ορκωτούς, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των σχολείων. Επίσης, βρήκαμε 2 και 3 τηλεφωνικές γραμμές σε σχολεία, αλλά και πεταμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ από το 2018 για βλάβες, για παράδειγμα, που δε φαινόταν πουθενά», όπως είπε.

Ο κ. Δασκαλούδης τόνισε, επίσης, ότι μέσα σε μια χρονιά οι δαπάνες για διευθυντές υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 520.000 ευρώ και την επόμενη χρονιά έπεσαν στα 110.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά το βιβλίο εσόδων-εξόδων σημείωσε ότι για κάποια χρόνια δεν είχε έσοδα και έλειπαν κοντά στις 700.000 εγγραφές.

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπήρξε πολύ καλή η διαχείριση από τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μείωναν τα λειτουργικά κόστη με χρηστή διαχείριση στις απλές και καθημερινές προμήθειες, όπως είναι τα αναλώσιμα για υπολογιστές και εκτυπώσεις, για παράδειγμα, επιλέγοντας τις πιο συμφέρουσες τιμές κατά την προμήθειά τους.

Δε θα μείνει «ξεκρέμαστος» ο προμηθευτής καυσίμων

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία, ο κ. Δασκαλούδης ανέφερε ότι η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας δε φρόντισε να υπογράψει σύμβαση. «Αναγνωρίσαμε το χρέος και συμφωνήσαμε με δικαστική απόφαση να το πληρώσουμε. Είναι έξτρα χρήματα και μόλις βγει η απόφαση του δικαστηρίου θα τα αποδώσουμε στον προμηθευτή καυσίμων», διαβεβαίωσε ο κ. Δασκαλούδης.