Πετρέλαια Καβάλας: Το μέλλον του Πρίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εταιρία και εργαζόμενοι αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις... αντιθέσεις τους στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα Πετρέλαια της Καβάλας και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προωθεί η Energean με «φόντο» την ενίσχυση μέσω δανειοδότησης που έχει εγκρίνει η Κομισιόν και στο οποίο πρόγραμμα αντιτίθεται το Σωματείο των Εργαζομένων, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει ανακοινωθεί.

Το Σώμα ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Μανώλης Κελαϊδάκης με την ιδιότητα του προέδρου του Σωματείου «Το Βαρέλι», αναφέροντας επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό που απασχολείται στις εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα δεν θέλει να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως το έχει προτείνει η εταιρία, κάνοντας λόγο για «εργολαβοποίηση» που «πλήττει» την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και η οποία θα έχει επιπτώσεις στα επίπεδα ασφαλείας των εγκαταστάσεων αλλά θα συνεπάγεται και απώλεια εισοδήματος για την πόλη της Καβάλας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τις εξελίξεις στον Πρίνο και να προχωρήσει σε έκδοση ψηφίσματος στήριξης των εργαζομένων, ενώ και άλλοι επικεφαλής παρατάξεων συμφώνησαν ότι το θέμα θα πρέπει να εισαχθεί κανονικά σε συνεδρίαση του Σώματος έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος και να προκύψει σχετική απόφαση.

Έτσι, το μέλλον του Πρίνου πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η οποία έχει ήδη οριστεί για την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στις 18:00.

Η διττή ιδιότητα των κ.κ. Μανώλη Κελαϊδάκη και Βαγγέλη Παππά –ο πρώτος ως πρόεδρος των Εργαζομένων και ο δεύτερος ως Γενικός Διευθυντής των εγκαταστάσεων του Πρίνου και αμφότεροι ως δημοτικοί σύμβουλοι– σημαίνει λογικά ότι αυτοί θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τη θέση των εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας.

Από τη μεριά της η Energean έχει ήδη στείλει αίτημα στον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη να είναι «παρών» στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης [η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά] έτσι ώστε οι εκπρόσωποί της να μπορέσουν να παρουσιάσουν το σχέδιο της εταιρίας στους δημοτικούς συμβούλους, να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που θα προκύψουν και να υπάρχει μια «σφαιρικότερη» ενημέρωση προτού εκδοθεί η οποιαδήποτε απόφαση από το Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει ήδη ενημερώσει ήδη τους «εμπλεκόμενους» κοινωνικούς φορείς της Καβάλας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ήτοι τους βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Καβάλας, τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου και του παραρτήματος Καβάλας του ΔΙΠΑΕ, ενώ από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ενημερώσεις.

Όπως ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης έχει ήδη απευθυνθεί με επιστολή του στην Energean ζητώντας διευκρινίσεις επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης στον απόηχο της ενημέρωσης που είχε από τις δύο μεριές (εταιρία και εργαζόμενοι), επιστολή στην οποία η Energean έχει ήδη απαντήσει.