Χρήστος Ποτόλιας: Να σταθεί ο Δήμος Καβάλας δίπλα στους εργαζομένους στα Λιπάσματα

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Για «ενιαία επίθεση» στους εργαζόμενούς τους από τις δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής κάνει λόγο ο Χρήστος Ποτόλιας ο οποίος ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να πάρει θέση και να στηρίξει τους συμπολίτες μας που εργάζονται στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης με αίτημα να μη γίνει «καμία απόλυση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Σώματος Κώστα Πεφάνη και κοινοποίηση στον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων αιτείται με την αφορμή αυτή ο Δήμος να πάρει ξεκάθαρη θέση και «απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το οκτάωρο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Ποτόλια.

Καμιά απόλυση στα Λιπάσματα

«Κύριε Πρόεδρε,
Μετά τις ομαδικές απολύσεις εργαζόμενων που επιχειρεί να επιβάλλει η εταιρία πετρελαίων, ήρθε και η επίθεση των απολύσεων στους εργαζόμενους του εργοστασίου των λιπασμάτων. Υλοποιούν αυτή την ενιαία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της πόλης μας, αξιοποιώντας το νομοθετικό και αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν επιβάλλει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με τη σειρά η μία μετά την άλλη.

Είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας της ΒΦΛ εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει θέσει εκτός εργοστασίου 133 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει μετατρέψει όλο το υπόλοιπο προσωπικό σε εργολαβικό με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Πριν λίγες μέρες η διοίκηση της ΒΦΛ έχει καλέσει σε διαβούλευση το σωματείο των εργαζομένων με βάση το νόμο περί ομαδικών απολύσεων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις στο εργοστάσιο λιπασμάτων καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Να σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων που δεν δέχονται τη σφαγή τους.
  • Να απαιτήσει να μην περάσουν οι απολύσεις και να επανέλθουν στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι.
  • Να μην επιτρέψει τη μετατροπή των εργοστασίων σε σύγχρονες γαλέρες με εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στεκόμαστε δίπλα στους δίκαιους αγώνες των εργαζόμενων στα λιπάσματα και τους καλούμε και μέσα από τη μάχη που δίνουν σήμερα απέναντι στις απειλές για απολύσεις, να βγάλουν συμπεράσματα και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε εργοδοσία-κυβέρνηση και στα σχέδιά τους, με κριτήριο τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους. Να παλέψουν για την άμεση λειτουργία του εργοστασίου των λιπασμάτων με εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, την επαναφορά των 133 εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, την εξόφληση των αποδοχών που τους οφείλονται. Να στοιχηθούν στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το οκτάωρο».