Χρήστος Ποτόλιας: Το «Άργος» κλείνει το μάτι στα οργανωμένα συμφέρονται στο χώρο των ζώων συντροφιάς

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας καταγγέλλει το νομοσχέδιο και ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου

Την αντίθεση της σε πολλές από τις προβλέψεις του Νομοσχεδίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς εκφράζει με επιστολή της που απέστειλε προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας καθώς και σε όλες τις παρατάξεις, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Χρήστος Ποτόλιας καταγγέλλει το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Άργος», τονίζοντας ότι ως κύριο στόχο έχει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των κονδυλίων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ, ενώ καλεί τη διοίκηση να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολουθεί η επιστολή του Χρήστου Ποτόλια προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο «κλείνει» το μάτι σε οργανωμένα συμφέροντα του χώρου»

«Κύριε Πρόεδρε. Βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο «κλείνει» το μάτι σε οργανωμένα συμφέροντα του χώρου, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη νομική κατοχύρωση της πρόσβασής τους στα κονδύλια του προγράμματος «Άργος» και στα αντίστοιχα κονδύλια των δήμων. Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου Τσιρώνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ολοκληρώθηκε.

Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των κονδυλίων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε το σχέδιο νόμου και εκφράζουμε παράλληλα την αντίθεσή μας ιδιαίτερα στα εξής ζητήματα:

– Στην εμπλοκή ΝΠΙΔ και ΜΚΟ και στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με τους δήμους για την ανάληψη των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων.

– Στη δυνατότητα πρόσβασης ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στη διαχείριση της ενιαίας πανελλαδικής πλατφόρμας υιοθεσιών. Η συγκεκριμένη διάταξη διαιωνίζει τις νοσηρές καταστάσεις, με τα παραμάγαζα «εμπορίας» παρατημένων και κακοποιημένων ζώων στο διαδίκτυο.

– Στην καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή της στείρωσης των σκύλων, μέτρο που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ως μέσο για τον έλεγχο των αδέσποτων, μιας και αφορά δεσποζόμενα ζώα. Η αναπαραγωγή και διάθεση ζώων συντροφιάς δεν μπορεί να είναι μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία, είναι απαράδεκτο τα ζώα να πουλιούνται και να αγοράζονται, να εισάγονται και να εξάγονται, να αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας.

– Στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με παράλληλη κατάργηση του μέχρι τώρα «φυσικού» βιβλιαρίου.

Θεωρούμε ότι αποτελεί ακόμα ζητούμενο η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, νοσηλευτών, ζωοκόμων, διοικητικού προσωπικού, με λειτουργία κλινικής σε βάρδιες (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λπ.).

Σε αυτά θα πρέπει να περιθάλπονται υποχρεωτικά όλα τα αδέσποτα ζώα, ενώ πρόσβαση θα μπορούν να έχουν με τα ζώα τους και οι πολίτες που ανήκουν στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών Πρόνοιας των οικείων δήμων. Η λειτουργία των δημοτικών κτηνιατρείων δεν θα πρέπει να είναι σε ανταποδοτική βάση.

Παρακαλούμε να τεθεί ως θέμα το Νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., ώστε να λάβουν θέση η διοίκηση καθώς και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις».